Băiețel de 11 ani ucis de intoxicația cu apă. În ce condiții poate să apară o astfel de situație

Cristina Călin, redactor
intoxicația cu apă

Un băiețel de 11 ani din Colorado, SUA, a murit după ce a băut 4 sticle de 700 ml de apă în 4 ore, forțat de părinții lui. Aceștia au fost arestați. Semnele faptului că a survenit intoxicația cu apă sunt dureri de cap severe, vomă, stare de slăbiciune în corp, iar medicii spun că astfel de situații pot să apară mai ales la bebeluși.

Ryan, de 41 de ani și Tara Sabin, de 42 de ani, au fost acuzați de crimă cu circumstanțe agravante, abuz de minori soldat cu decesul după ce fiul lor, Zachary, de 11 ani a murit pe 11 martie 2020.

Potrivit raportului autorităților, copilul a murit după ce a fost obligat să bea patru sticle de 700 ml de apă în decurs de 4 ore fără să mănânce nimic. După aceea a început să vomite, iar câteva ore mai târziu a fost găsit mort în patul lui.

Obligat cu bătaia să bea apă

Băiețelul avea echimoze pe cap, brațe, picioare și fese și o contuzie la ochiul stâng. Atunci când l-au găsit, copilul purta doar o bluză de pijama și un scutec plin de urină. Tara Sabin, mama vitregă a copilului, le-a declarat polițiștilor că cel mic suferea de o boală ereditară a vezicii urinare și de aceea încă una patul noaptea. Din cauza acestei probleme medicale, părinții spun că băiatul trebuia să bea zilnic cel puțin 2 litri de apă, aceasta fiind recomandarea medicilor pentru copil.

Ryan, tatăl  lui Zachary, fost soldat, a spus că pe 10 martie, cu o zi înainte de tragedie, soția lui l-a sunat și i-a spus că băiatul nu băuse deloc apă în acea zi. Au constatat că urina copilului era închisă la culoare și miroasea urât și au conchis că este din cauza deshidratării.

Când a ajuns acasă a constatat că Zachary lua înghițituri mici pe care apoi le scuipa. „Dădea apa afară pentru că bea prea încet și înghițea și aer. Atunci tatăl i-a spus să bea apă ca în armată, să ia sticla și să o dea peste gât”, scrie în raportul poliției.

Tatăl a crezut că Zachary are un tantrum. Nu a luat în calcul intoxicația cu apă

Câteva ore mai târziu copilul s-a plâns că nu mai poate bea și că simte că îl dor picioarele. ”Zachary stătea întins pe jos și vărsa apa. Tatăl i-a spus să se ridice și i-a dat un șut în picior. Pentru că nu s-a putut ridica, a fost amenințat că va fi lovit și mai rău, ceea ce s-a întâmplat”, spun polițiștii. Aceștia cred că micuțul a fost plesnit de tatăl său și din această cauză a ajuns pe jos, iar în cădere s-a lovit la cap.

În tot acest timp bărbatul a crezut că cel mic are un tantrum și a hotărât să îl scoată afară unde era frig, pentru a-l liniști. După un timp l-a adus din nou în casă, l-a așezat pe podea, iar copilul a început să sforăie. Câteva minute mai târziu, s-a ridicat, s-a dus spre bucătărie mormăind și scoțând sunete neinteligibile. Familia a luat cina, dar lui Zachary nu i s-a permis să participe pentru că nu băuse toată cantitatea de apă. La 11.15 noaptea l-au pus la somn.

În dimineața următoare, la 6.15, părinții au sunat la ambulanță pentru că au văzut că are urme de sânge și de spumă la gură.

Încă 5 frați abuzați de părinți

Împreună cu Zachary, în casă mai locuiesc alți 5 copii despre care poliția spune că sunt abuzați. Unul dintre ei a declarat că uneori băiatul decedat era obligat să stea treaz până la 4 dimineața pentru a-și face exercițiile fizice, iar altul a spus că deseori îl auzea plângând și suspinând noaptea.

Zachary mai avea în afară de fratele bun, încă 4 frați din partea mamei cu actualul soț, și alți patru, copiii soției tatălui său din alte relații. Cei din urmă locuiau cu ei.

intoxicația cu apă

Tată lui Zachary a fost soldat timp de 18 ani și a fost medaliat de 4 ori pentru merite în luptele pe care le-a dus în Iraq și în Kosovo. Mama vitregă a băiatului lucra la o asociație care ajuta victimele violenței domestice.

Angela Tuetken, mama lui Zachary, care împarte custodia lui și a fratelui băiatului cu Ryan Sabin, a spus că micuțul era un suflet sensibil, care îl iubea pe Harry Potter și că își dorea să devină medic veterinar.

Intoxicația cu apă. Care sunt semnele

Medicul de urgență Jennifer Vernon, de la Rocky Mountain Hospital for Children, a explciat faptul că intoxicația cu apă poate cauza decesul. Acest lucru nu se poate întâmpla accidental, ci doar dacă cineva te obligă să vei o cantitate mare într-un timp scurt.

Doar bebelușii lăsați nesupravegheați pot păți acest lucru, dar nu este cazul lui Zachary. Mai mult, medicul crede că băiatul a fost forțat să bea mult mai multă apă decât au declarat părinții.

Dacă copilul primește prea multă apă (atenție la bebelușii mici care fac înot și care pot înghiți apă) aceasta produce relativ repede o diluare a sângelui, scăderea la un nivel critic a nivelului de sodiu, care provoacă un dezechilibru major cerebral și cardiac, provocând convulsii și comă, fiind o urgență medicală. Este foarte important de precizat că intoxicația cu apă poate apărea și după șase luni, dacă copilul primește un aport crescut de lichide, rinichii imaturi ai copilului sub un an neavând capacitatea de elimina rapid excesul de apă, decât cu pierdere foarte mare de minerale.

La adulții care consumă prea multă apă, excesul trece în celule corpului, cauzând, într-o primă fază, umflarea țesuturilor. Aportul de lichid afectează echilibrul hidroelectric al organismului. Nivelul de sodiu este cel mai afectat pentru că în cazul unui consum ridicat de apă concentrația scade foarte mult. Umflarea țesuturilor și dezechilibrul electrolitic pot provoca aritmii cardiace, pătrunderea fluidului în plămâni și, cel mai periculos, presiune intracraniană.

Simptomatologia intoxicației cu apă seamănă cu intoxicația cu alcool. Umflarea țesutului cerebral este foarte periculoasă. Poate produce crize, induce comă și, în cele din urmă, poate cauza decesul. În cazul în care se intervine cu tratament adecvat în timp util, persoana afectată se poate recupera complet în decurs de numai câteva zile.

Printre semnele care arată că a survenit intoxicația cu apă sunt dureri de cap severe, vomă, stare de slăbiciune în corp.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa