Vara aceasta, într-o sâmbătă, în fugă spre o piscină din București, am intrat într-un supermarket de cartier să iau niște fructe pentru o gustare „pe malul apei”. Adolescentei mele i-au căzut ochii pe o caserolă cu struguri cu gust de vată de zahăr. Am încercat să o determin să renunțe și să aleagă altceva, convinsă fiind că sunt plini de chimicale. Dar a insistat și am cedat. A fost dragoste la prima degustare! Și pentru ea, și pentru mine. Dulci, cu aromă de vată de zahăr (fără să ți se facă rău de la asta), fără sâmburi și zemoși. La scurt timp, cum eu tot o țineam pe-a mea că strugurii aceștia sunt sigur plini de chimicale, fiică-mea mi-a arătat un filmuleț de pe TikTok. Așa că mi-am început propria documentare și iată ce am aflat!
Nu am scris acest articol ca să le fac reclamă, ci pentru că sigur există părinți care, la fel ca mine, sunt contrariați de existența unui fruct cu gust de…copilărie și sunt tentați să-și țină copiii departe de el, de teama chimicalelor. Nu, n-au chimicale, dar au puțin mai mult zahăr decât cei obișnuiți. Iar prețul e mai mare: pe o caserolă de 300 de grame am dat 16 lei.
Invenția unui american
Strugurii Cotton Candy, o invenție a unui american, au fost creați printr-o tehnică de încrucișare selectivă, și nu prin modificare genetică, așa cum ar putea crede unii. Și așa cum am crezut și eu! Ei sunt un soi de struguri de masă care au fost creați prin încrucișarea a două soiuri de struguri pentru a se obține un gust mai dulce. Și când spun „creați” mă refer la polenizare manuală. Timp de peste 10 ani, s-au făcut combinații a milioane de struguri în eprubetă până s-a obținut acest gust special.
Cum s-a născut gustul de vată de zahăr
Primul pas în crearea gustului pe care îl au strugurii Cotton Candy a fost selectarea a două soiuri de struguri care aveau caracteristici dorite: gustul dulce, textura, dimensiunea și capacitatea de a crește bine în anumite condiții. În acest caz, unul dintre soiurile parentale a fost un strugure cu un gust foarte dulce, în timp ce celălalt a fost un strugure obișnuit, însă un soi rezistent, cultivat în California.
După ce s-au stabilit soiurile, a început procesul de polenizare manuală. Adică s-a colectat polenul de la planta masculină (în cazul nostru de la soiul foarte dulce) și s-a aplicat manual pe florile celuilalt soi, cel care va produce fructele. După polenizarea manuală, florile polenizate s-au transformat în fructe (struguri). Fiecare bob de strugure a fost apoi cultivat și observat pentru a vedea ce caracteristici a moștenit de la fiecare „părinte”. Acest proces poate dura mai mulți ani, deoarece este necesar să se obțină plante mature pentru a vedea rezultatele finale. În cazul strugurilor Candy Cotton a durat de pe la începutul anilor 2000 până în 2011, când soiul cu gustul dorit, acela de vată de zahăr, a fost lansat pe piață. David Cain, un horticultor și genetician care a lucrat pentru IFG, a fost cel care a condus efortul de a crea strugurii Cotton Candy.
- CITEȘTE ȘI: Cât de sigur este să consumi struguri în sarcină
Cât zahăr conțin strugurii Cotton Candy
Dacă au gust de vată de zahăr, sigur conțin mult mai mult zahăr, mi-am zis, încercând să găsesc motivul pentru care n-aș da copilului strugurii aceștia. Ei măsoară între 19 și 21 de grade brix (unitatea de măsură a dulceții unui fruct). Prin comparație, majoritatea strugurilor măsoară între 17 și 18 brix.
Potrivit lui Jim Beagle, CEO-ul Grapery, acest lucru îi face „probabil mai dulci decât celelalte soiuri de struguri cu care suntem obișnuiți”. Cu aproximativ 18 grame de zahăr la suta de grame, strugurii cu gust de vată de zahăr au cu vreo 2 grame de zahăr mai mult la suta de grame față de strugurii obișnuiți. Dar ceea ce îi face extraordinari e gustul acela al copilăriei.
La concurență cu bomboanele
„Nu am încercat să facem un strugure cu gust de vată de zahăr. Am încercat să facem un strugure bun”, a mai spus Jim Beagle, CEO-ul Grapery, pentru The Huffington Post. „Strugurii Cotton Candy au o aromă similară cu vată de zahăr, deși nu se adaugă aromă artificială.” Dar cum rămâne cu teama destul de comună legată de faptul că mâncarea provenită dintr-un cadru nenatural ne-ar putea amenința sănătatea? Sau ar trebui să ne simțim vinovați pentru că mâncăm așa ceva?
Practica obținerii prin încrucișare a noi soiuri de plante – pentru a fi mai calitative din punct de vedere al gustului ori al rezistenței, sau al randamentului – este veche de peste 200 de ani. Cum gusturile se schimbă de-a lungul anilor și piața produselor se schimbă. Știm, spre exemplu, că strugurii devin mai dulci când se usucă și se transformă în stafide. Acest lucru se întâmplă deoarece, în timpul procesului de uscare, apa din struguri se evaporă, iar concentrația de zaharuri naturale (fructoză și glucoză) rămâne aceeași, dar într-un volum mai mic. Iar asta face ca stafidele să fie mai dulci decât strugurii proaspeți din care provin. Procesul de uscare concentrează și alte arome și substanțe nutritive, dar principala diferență este creșterea percepută a dulceții.
- CITEȘTE ȘI: Alimente recomandate pentru diabetici
Pro sau contra?
Strugurii Cotton Candy nu sunt modificați genetic și nici nu conțin arome artificiale. Conțin ceva mai mult zahăr decât soiurile standard de struguri de masă, e drept. Dar valorile nutritive sunt similare soiurilor mai puțin dulci. O sută de grame de struguri Cotton Candy conțin aproximativ 70 de calorii și 18 grame de zahăr. Dar știind că zahărul natural este tot zahăr, cantitatea din aceste fructe nu are nimic în legătură cu bomboanele. Sunt încă pline de antioxidanți care „fac bine la sănătate” – cum zicea bunica. Nu le-au luat nimeni vitamina C și fibrele pe care le conțin.
Cel mai probabil, noi îi vom consuma cu moderație. Mai ales mama, care are diabet insulino-dependent de câțiva ani buni. „Dar dacă riști să nu mai mănânce copilul strugurii obișnuiți?”, m-a întrebat o prietenă, mama unui puști de 9 ani. Cred că este, în primul rând, o chestiune de gusturi această alegere. Eu și fiica mea îi voi prefera oricând unor fructe acrișoare, deși sunt copii care preferă gustul acrișor în detrimentul celui dulce. Pentru ei, există strugurii standard. M-am gândit apoi că teama prietenei mele ar putea fi legată de costuri. Da, strugurii cu gust de vată de zahăr costă mai mult decât cei obișnuiți. Până la urmă, e o chestiune care ține de alegerile și obiceiurile alimentare ale fiecărei familii în parte. Important este să știm ce le punem copiilor în față și să fim pregătiți cu informații legate de „găselnițele” de pe TiKTok.