Acum câțiva ani, când mă pregăteam să devin mamă, probabil sedusă de toate emisiunile minunate despre grădinărit și horticultură pe care le-am urmărit la TV în ultimul trimestru de sarcină, mi-a încolțit ideea că iminenta noastră mutare la casă mă va transforma într-o grădinăreasă veritabilă. Mă și vedeam la reîntâlnirea cu glia, departe de mirosul țevilor de eșapament, purtând cizme șic de cauciuc, înflorate, șorț și pălărie de paie, facându-mi meticulos de lucru cu plantatorul printre răsaduri. Ei bine, visul ăsta agricol nu s-a înfăptuit încă pe de-a-ntregul, pentru că la început n-am avut cizme și nici pălărie de paie, ci doar o șapcă, apoi, când mi-am găsit cizme la modă, nu am mai avut timp, când am avut și cizme și timp, n-am găsit plantatorul pe care îl rătăcise copilul, iar când am avut toată recuzita și timpul necesar, am prins sezon de ploi. Și, între noi fie vorba, șorț n-am avut niciodată.
Adevărul din spatele unei grădini
Nu mi-am dat seama, urmărind emisiunile unde toate erau gata pregătite de o echipă întreagă, cât efort, timp și bani necesită îngrijirea unei grădini. Bio sau nu. Credeam că e mai simplu, doar crescusem într-o gospodărie zdravănă în anii copilăriei mici, pe când ai mei lucrau la CAP și locuiam temporar la țară: aveam pomi fructiferi, grădină cu solar, animale domestice, ba chiar și iepuri și fazani. Ce știam eu cu câtă muncă se păstrează toate acestea în regulă, doar nu mă punea nimeni la treabă la câțiva anișori! Însă amintirile cu fructe proaspete mâncate direct din copac sau castraveți crocanți ronțăiți direct de pe vrej mi-au rămas și am vrut să le plantez și în memoria copilului meu. Ușor de zis, greu de făcut. În afară de primii ani, când grație concediului de maternitate am avut mai mult timp de investit în grădina noastră, următorii ani m-au tot prins cu proiecte peste vară, astfel că baza a fost în soțul meu și în timpul lui, de asemenea destul de limitat. Concluzia e simplă, grădinăritul serios e pentru vârsta pensionării, nu pentru persoane active și suprasolicitate ca noi.
Agricultură într-un ghiveci
Cum momentan am pus agricultura în cui, la fiecare geam am la îndemână, în jardiniere, măcar câteva ierburi aromatice, mostre care îmi amintesc că, dacă vreau mai mult, afară e o grădină în așteptare. Nu știu de ce când stăteam la bloc nu îndrăzneam să cresc plante în imensul balcon însorit, destul de încăpător pentru niște lăzi cu pământ (de altfel aveam exemplul viu al părinților mei, care, cu nostalgia traiului la țară, mulți ani au cultivat într-un ghiveci uriaș în balcon măcar câteva tufe de ardei iuți). Probabil că nu mă interesa aspectul acesta al vieții, de producător agricol, la fel cum nu mă interesa nici să caut surse alternative de hrană sănătoasă. Deh, încă nu aveam copii!
Plante aromatice la geam
Așa că, dacă iubiți plantele și aveți cel puțin un ghiveci de flori în casă care să fi supraviețuit concediului, copilului, înghețului și pisicii, vă recomand să vă extindeți colecția măcar cu niște plante aromatice. Nu așteptați să vă mutați la casă, vă puteți face o grădină oriunde, fără să investiți așa mult timp și energie. O lădiță cu pământ sau o jardinieră mai generoasă pot găzdui o paletă largă de ierburi aromatice (busuioc, salvie, oregano, mentă, cimbru, măghiran, lavandă, rozmarin, pătrunjel, arpagic, coriandru etc) dar și câteva legume de sezon (salată verde, ridichi, ceapă, usturoi, morcov etc), devenind și o modalitate distractivă pentru copii de a se implica în creșterea și recoltarea propriilor verdețuri.
Iată 13 sfaturi de grădinărit de care nu ar fi rău deloc să țineți cont:
13 sfaturi cu noroc pentru o grădină bio la geam
1. Când pregătiți solul, aveți grijă să nu fie prea uscat, dar nici să se scurgă apă din el când îl strângeți în pumn; frământați-l cu mâna în timp ce îl puneți în jardinieră, având grijă să îl afânați și umeziți în același timp. Nu umpleți cu pământ recipientul chiar până la margine. După ce ați răspândit pământul uniform cu mâinile, loviți ușor jardiniera de câteva ori de suprafața pe care stă, să se așeze.
2. Hotărâți-vă câte rânduri din fiecare legumă sau plantă doriți să plantați, și trasați cu degetul șanțuri de mică adâncime, maximum 1 centimetru pentru fiecare rând.
3. Presărați semințele așa cum sunt recomandările de spațiere de pe pachețele lor, acoperiți-le cu maximum 1 centimetru de pământ, presați solul ferm asupra semințelor și udați-l ușor cu apă; dacă doriți, scrieți numele legumelor pe niște etichete mici (bețișoarele plate de lemn de la înghețată sunt foarte bune) și introduceți-le la capetele fiecârui rând, ca să vă fie mai ușor să le identificați ulterior.
4. Așezați jardiniera într-un loc cald, cu soare cel puțin șase ore pe zi, și mențineți solul umed uniform pentru a încuraja semințele să încolțească așa cum se menționează pe pachețelul fiecăreia (de exemplu între trei și cinci zile pentru ridichi și o săptămână sau două pentru morcovi).
5. Nu aruncați pachețelele, pentru că pe ele găsiți ulterior instrucțiuni despre cum să subțiați răsadurile după ce se înalță de câțiva centimetri (unele se răresc prin smulgere, altele, ca să nu deranjați plantele care rămân, se taie pur și simplu cu foarfecele).
6. Aveți grijă de plante, continuând să le udați cu regularitate, mențineți solul umed dar fără să mustească de apă, folosiți îngrășăminte organice dacă doriți și dacă solul folosit nu este preparat special pentru legume și zarzavaturi.
În cazul în care folosiți răsaduri:
7. Plantați-le dimineața devreme sau după-amiaza târziu pentru a preveni ofilirea lor în soarele amiezii.
8. Faceți găuri spațioase cu plantatorul, astfel încât să nu înghesuiți rădăcinile și să le rupeți.
9. Lăsați spațiu suficient între plante, ca să aibă loc să se dezvolte.
10. Plasați plantele mai înalte, precum salvie sau rozmarin în spate sau în zonele în care aveți cel mai puțin acces, iar cele mai scunde, ca pătrunjelul sau coriandrul, cât mai în față.
11. Puneți în ghivece diferite plantele perene și cele anuale, pentru a vă ușura plantarea în anul următor.
12. Când culegeți planta matură, luați câte puțin din fiecare parte, dacă îndepărtați mai mult de o treime din plantă o dată, ea se va reface mai greu.
13. Ierburile proaspete au cel mai bun gust atunci când sunt recoltate dimineața; de asemenea, ierburile sunt mai aromate dacă sunt recoltate înainte ca acestea să înflorească.
Așadar, cu puțină grijă și cultivarea responsabilității, vă puteți bucura de sentimentul minunat de a culege o plantă sau o legumă sănătoasă din micuța voastră recoltă. Sper că v-am făcut poftă să va puneți imaginația la treabă și să creați o mică grădină de apartament. În lipsa spațiului, ea poate fi aranjată pe o etajeră solidă și pe verticală, va fi cu atât mai spectaculoasă.