Generația X, care derula caseta cu pixul, versus Generația Alpha, crescută cu AI și TikTok. Cum comunicăm cu copiii noștri fără Google Translate

Diferențele dintre Generația Alpha și Generația X sunt uriașe, dar asta nu înseamnă că părinții trebuie să rămână spectatori într-o relație rece cu propriii copii.

Laura Udrea, redactor
tata și fiu adolescent
„Hei, mă auzi?” Dacă așa încep discuțiile cu adolescenții la voi acasă, aveți nevoie de „manualul de inițiere” în universul Generației Alpha. FOTO: Shutterstock

Dacă v-ați întrebat vreodată de ce fiul sau fiica voastră vorbește despre realitatea augmentată de parcă ar fi ceva banal, ca mersul la piață, sau de ce – la vârsta lor – anxietatea socială e mai frecventă decât răcelile de toamnă, bine ați venit în clubul părinților de Generație X cu copii Alpha! Nu, nu sunteți depășiți, nici copiii voștri nu sunt de pe altă planetă. Doar că regulile s-au schimbat dramatic și, ca în orice joc, cine nu le învață rămâne pe margine, spectator.

„Războiul” cultural dintre generații e de când lumea și pământul, dar parcă distanța dintre părinți și copii nu a fost niciodată mai mare. Noi suntem cei crescuți cu cheia la gât, care ieșeau afară cu bicicleta Pegas, cei care foloseau pixul pe post de „rewind” și se enervau teribil când casetofonul „mânca banda”. Ei n-au nevoie să iasă din casă pentru că trăiesc realități virtuale și comandă tot ce le trebuie online. Iar muzica lor „curge” în flux continuu, pe Spotify. Casetofonul, filmele pe casetă video, telefonul cu disc sunt enigme pentru generația de azi. Copiii noștri nu au nici cea mai vagă idee cum „funcționa” lumea înainte de epoca touchscreen.

Generația Alpha (cei născuți după 2010) este prima generație complet digitalizată, crescută cu AI, streaming online și rețele sociale personalizate în funcție de algoritmi. Creierele lor sunt antrenate să navigheze printre ecrane, iar emoțiile lor funcționează altfel decât putem noi bănui. Dacă vă simțiți excluși din lumea lor, să știți că nu purtați nicio vină. În schimb, aveți responsabilitatea de a învăța cum să-i înțelegeți.

Generațiile, de la X la Alpha

„Conflictele pe scară largă, dar și dezvoltările tehnologice, apariția în spațiul public a unor concepte științifice (de exemplu, structura ADN-ul a fost descrisă în 1953, tranzistorul a apărut în 1947) și propagarea lor în cultura de masă, mass-media și alfabetizarea continuă, accesul la produse și servicii de sănătate, la călătorii ș.a., au dus la crearea unor similitudini de atitudini și comportamente la unele cohorte (colectivitate a oamenilor care au trăit același eveniment demografic într-o perioadă) care i-a determinat pe unii analiști să se refere la tipologii de generații“, ne explică sociologul Radu Mălureanu într-un articol despre ce moștenesc generațiile de la cei dinaintea lor și ce duc mai departe. Dar ce definește tinerii din Generația Alpha?

Autenticitate, deschidere și respect

Părinții Generației X sunt primii care trebuie să învețe „o limbă nouă” ca să-și înțeleagă copiii. Dar vestea bună e că această generație nu respinge relațiile cu adulții – doar că așteaptă mai multă autenticitate, deschidere și respect. Dacă sunteți dispuși să învățați alături de ei, s-ar putea ca acești „extratereștri digitali” să devină cei mai cool parteneri de conversație pe care i-ați avut vreodată.

Trăiesc online la fel de mult ca și offline

Pe copiii din generația asta ar fi bine să nu-i pedepsiți lăsându-i fără telefon o săptămână, dacă vreți să comunicați cu ei. Mai bine încercați să înțelegeți ce anume îi ține legați de smartphone. Un sfat bun: faceți-vă cont pe platformele lor preferate (fără să fiți invazivi). Dacă le luați telefonul ca pedeapsă, fiți conștienți de faptul că așa le tăiați calea de comunicare cu prietenii și asta sigur va genera resentimente. Dacă sunteți hotărâți, totuși, să le confiscați telefonul drept pedeapsă, trebuie să fiți pregătiți să le și explicați de ce. Ați putea să subliniați faptul că există și alte alternative pentru timpul liber, și că mai multă interacțiune cu membrii familiei sau mai timp petrecut pe-afară le sunt benefice.

Sunt educați pe YouTube și TikTok

Da, copiii noștri își iau porția de „experiență” de viață din tutoriale video, de la influenceri, nu din manuale. Dacă vreți să contrabalansați asta, propuneți-le surse de calitate. Propuneți-le CrashCourse pentru știință și istorie sau Khan Academy pentru matematică și logică. Lecțiile pentru Bacalaureat tot din mediul on-line vin și pot găsi acolo materiale didactice la greu! Și, dacă nici așa nu aveți succes, poate ei știu mai bine cum să-și culeagă informațiile necesare. Pot suplini lipsa lecturilor obligatorii de la școală cu un film, o piesă de teatru radiofonic sau o carte audio – sunt tool-uri perfecte, care le servesc mai repede informațiile de care au nevoie.

Anxietatea lor nu e un moft

Stresul academic, comparația constantă din social media și nesiguranța viitorului îi afectează pe cei din Generația Alpha. Dacă refuză să vorbească cu voi, încercați o abordare indirectă: trimiteți-le articole utile care i-ar putea ajuta. De exemplu, Greater Good Science Center este un site cu resurse excelente despre sănătatea emoțională. Faceți-vă timp pentru copiii voștri și inițiați o discuție, dar pregătiți-vă și pentru varianta în care veți fi dați afară din cameră la prima încercare. Însă nu e cazul să renunțați. Uneori, simplul fapt că sunteți acolo, disponibili și dispuși să ascultați, este suficient pentru ca ei să se simtă în siguranță și să vă caute atunci când sunt pregătiți.

„Pentru că așa zic eu” nu mai funcționează

Generația Alpha nu respectă autoritatea „din oficiu”. Dacă vreți să colaborați cu ei, explicați-le rațional de ce vreți să facă un anumit lucru. Sau, și mai bine, implicați-i în luarea deciziilor. Independența le crește stima de sine, iar asta le conferă încredere și alungă stările de anxietate. Oferiți-le responsabilități pe măsura vârstei lor și lăsați-i să își asume propriile alegeri – cu tot cu consecințele de rigoare. Astfel, vor învăța să analizeze situațiile și să ia decizii informate, nu doar să urmeze ordine fără să înțeleagă de ce.

Sunt cei mai incluzivi copii din istorie

Ei nu văd diferențe de gen, rasă sau dizabilitate așa cum (poate) le vedem noi. Dacă un subiect vi se pare exagerat de woke (prea pătimaș în ceea ce privește discriminările de rasă sau gen, de exemplu), încercați să vedeți de ce e important pentru ei. În loc să respingeți, puneți întrebări. Ascultați-i fără prejudecăți și încercați să înțelegeți valorile care le ghidează gândirea. Nu trebuie să fiți mereu de acord, dar trebuie să le respectați perspectivele – pentru că, într-o lume care se schimbă rapid, ei sunt deja cu un pas înainte.

Cum să construiți o relație mai bună cu copiii voștri Alpha

Relația dintre voi și copiii voștri nu trebuie să fie un teren de luptă între „pe vremea mea” și „acum e altfel”. Nu trebuie să fiți cei mai buni prieteni, dar nici străini care împart aceeași casă. Cheia este să le înțelegeți lumea fără să încercați să o controlați. Nu e nevoie să vă asumați toate trendurile noi care îi pasionează, însă e esențial să demonstrați că sunteți acolo, dispuși să ascultați și să învățați alături de ei.

  • Începeți conversații pe teme care îi interesează. Dacă sunt pasionați de gaming, uitați-vă la un documentar despre industria jocurilor video (Game Makers). Dacă le place muzica, explorați împreună stilurile lor preferate și creați videoclipuri scurte împreună.
  • Fiți autentici. Nu încercați să fiți „cool” în mod forțat – se vor prinde imediat. Mai bine fiți curioși și deschiși. Întrebați, nu contestați!
  • Găsiți activități offline care să-i atragă. În loc să impuneți ieșiri „pentru că trebuie”, propuneți experiențe interesante: escape rooms, VR gaming, ateliere de creație.
  • Acceptați faptul că lumea lor e diferită de a voastră. Nu trebuie să vă placă totul, dar e important să le respectați universul.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa