Gândește-te de două ori înainte de „like & share”!

TOTUL DESPRE MAME
Scrisori false/Totul despre mame
Pe bune acum, voi credeți că dacă ai sase copii mai ai timp de scris scrisori?
Scrisori false/Totul despre mame
Voi credeți că dacă ai șase copii mai ai timp de scris scrisori?

Minciuni la un click distanță

Când ai dat ultima oară „like & share” la un mesaj/o scrisoare/o poveste” care să te fi emoționat până la lacrimi? Ei bine, citește textul de mai jos și îți garantăm că data viitoare te vei gândi de două ori înainte să dai click pe „share”!

În anii 1990 cutia noastră de scrisori primea periodic câte o scrisoare  misterioasă, scrisă de mână sau bătută la mașină cu foaie de indigo (rareori reprodusă la copiator), care promitea deopotrivă noroc dar și nenorociri în cazul în care întrerupeai lanțul trasmiterii ei. Scrisoarea se intitula fie „Cu iubire totul este posibil”, fie „Scrisoare înlănțuită de noroc”, fie nu avea niciun titlu și începea brusc:

„Această scrisoare o trimitem ca să-ți aducă noroc. Dacă crezi din toată inima în ea îți va arăta drumul.  A făcut înconjurul lumii de 5 ori.”

„Cu dragoste totul este posibil. Această scrisoare v-a fost trimisă să vă poarte noroc. Originalul este în New England. A făcut înconjurul lumii de 9 ori.”

 
 

Scrisoarea pe care Brad Pitt NU i-a scris-o Angelinei

Niciun om întreg la minte nu ar lua așa ceva în serios, vă spuneți acum probabil. Și totuși, chiar și în ziua de azi transmitem mai departe, cu un simplu „like & share”, tot felul de astfel de scrisori inventate. Cel mai recent exemplu este așa-zisa scrisoare a lui Brad Pitt către Angelina Jolie. Aceea care începe cu… „Soția mea s-a îmbolnăvit. Se simțea permanent stresată din cauza problemelor legate de muncă, copii sau din cauza eșecurilor din plan personal” și se termină cu morala: „Apoi am realizat: femeia reprezinta reflexia barbatului de langa ea.”

(Puteți citi aici întreaga poveste a falsei scrisori a cărei origine este în Nigeria.)

Nu-i așa că v-a tot apărut pe wall lunile acestea și poate, ajungând să o citiți, v-ați spus înduioșați: „Ceee frumooooos! Ce poate face dragostea!” „Like & share” din toată inima. La fel ca și povestea cu bebelușul vindecat de cântecul fratelui său sau cu soția care își ascunde boala față de soțul care vrea să divorțeze și câte și mai câte astfel de povești care ne smulg o lacrimă.

Până aici, nicio problemă dacă cei care le citesc pot să facă diferența între ficțiune și realitate. Am totuși o bănuială că cel puțin câteva milioane din cei care au trimis mai departe scrisoarea lui „Brad Pitt” și-au spus cu un oftat: „Ah, am știut dintotdeauna că Brad ăsta e un bărbat adevărat!”

„Like și share” înainte de internet

În anii 1990 aveam în jur de 10 ani și am copiat, împreună cu fratele meu, cel puțin una din acele scrisori fascinante și înfricoșătoare deopotrivă. Păi cum să nu îți fie frică? Pe lângă noroacele pe care scrisoarea ți le aducea, uite ce pățiseră câțiva dintre cei care o ignoraseră:

„Jod Eliot a pierdut 40000$ pentru că a înterupt jocul.”

„Coman Wells, păstrând scrisoarea  51 de zile și-a pierdut nevasta, uitând să o trimită mai departe. Când și-a adus aminte a expediat-o. După decesul nevestei a primit 75.000$.”

„În California a fost primită de o tânără. Era ștearsă și greu de citit. Ea și-a propus să bată la mașină conținutul, dar a uitat să o facă. A avut probleme diverse, inclusiv reparații scumpe la mașină. În sfârșit, a bătut scrisoarea la mașină cum își propusese și a primit o mașină nouă.”

„Salariatul suedez Ads Caklut a uitat să expedieze scrisoarea și a pierdut serviciul.”

„Delon Feischele ( în altă variant Larbour Terlicut) a primit scrisoarea și neavând încredere a aruncat-o. După 9 zile a murit.”

Nu opri lanțul iubirii !

Dacă „Brad Pitt” ar fi avut puțin mai multă experiență cu scrisorile înlănțuite de noroc, scrisoarea lui se putea termina mult mai bine: „Trimite această scrisoare mai departe  în maxim 96 de ore. Dacă scrisoarea mea către Angelina rămâne în posesia ta timp de mai mult de 96 de ore, ceva neplăcut ți s-ar putea întâmpla.

O femeie din Novosibirsk a uitat să dea like și a început să se îngrașe necontrolat. După ce și-a amintit să dea like și share a slăbit 20 de kilograme în 20 de minute. Sauli Niinisto din Finlanda a citit scrisoarea dar nu a dat like. În consecință, deși, și-a amintit să îi aducă soției flori în fiecare zi, după o vreme, aceasta l-a părăsit. Regăsind scrisoarea, acesta a pus-o pe wall-ul lui si al tuturor prietenilor lui de pe facebook. Inclusiv pe wall-ul fostei soții. A doua zi, aceasta s-a întors acasă.

Nu ignora scrisoarea! Nu opri lanțul iubirii și al norocului! Like și share! Like și share! Like și share!”

Voi ce glume sau știri false ați luat de bune în ultima vreme?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa