INTERVIU Mariana Robea, directorul Fundației Familia: „Am o familie cu peste 1.000 de copii și lupt pentru ei cu toată ființa mea”

Mariana Robea este director al Fundației Familia din Galați din 2007. A salvat mii de suflete, a pus umărul să ridice de jos oameni pentru care nu mai exista speranță, a fost lumină pentru oricine i-a ieșit în cale, a ajutat copii să-și găsească drumul în viață. O minune de om pe care te invităm să o cunoști prin intermediul muncii sale.

Georgiana Mihalcea, redactor
fundatia familia
Fundația Familia este condusă din 2007 de o femeie frumoasă de pică și la chip și la suflet!

Fundația Familia aduce lumină în inimile deznădăjduite din Galați. Femei abuzate, victime ale violenței domestice, găsesc aici o casă și alinare, copiii cu risc de abandon școlar ajung să urmeze o facultate, temele sunt făcute la timp, mâncare caldă este în fiecare zi pe masă, vacanțele sunt pline de excursii, tabere, zâmbete și multe altele! Și toate astea din grija unei femei care a făcut din Fundația Familia propria sa familie.

Mariana Robea a studiat să devină avocat, dar de mică visa să-i ajute pe toți oamenii din jur. Și inima a ales pentru ea: din 2007 conduce Fundația Familia din Galați și vindecă răni din sufletele copiilor ori ale femeilor abuzate din zonă. Dar munca ei nu se oprește aici. Orice problemă ar avea o familie, ea găsește rezolvarea.

Când i-am propus să stăm de vorbă despre munca ei, m-a corectat, pentru că ea nu merge la serviciu, ci la Familia sa, pentru că acolo îi este mereu sufletul.

Totul despre mame: Cine este omul Mariana Robea?

Mariana Robea: Întotdeauna mi-a fost foarte greu să vorbesc despre mine! Sunt doar un om între oameni care s-a născut într-o luna de vara lui 1977 la Galati, am absolvit până în prezent facultățile de Administrație Publică, Protecția Mediului și Drept, am un master în Drept şi Administraţia Publică Europeană și un altul în Managementul asistenței sociale, și de curând mi-am încheiat studiile cu un Doctorat în drept. Am absolvit și o serie de cursuri postuniversitare, în domenii înrudite cu asistența socială. În prezent, sunt director în cadrul Fundației Familia și Asistent universitar la Universitatea Danubius din Galați. În concluzie sunt de profesie jurist, de vocație ONG-ist!

Totul despre mame: Cum ai ajuns la Fundația Familia în 2007?

Mariana Robea: Din dragoste pentru oameni și cei din jurul meu am avut o dorința arzătoare să-i ajut atunci când sunt la nevoie, fapt pentru care, înca de pe băncile școlii generale îmi doream să urmez o facultate care să le apere și protejeze drepturile. Așa am ajuns la facultatea de drept din cadrul Universității Danubius din Galați dorind la acea vreme să devin un avocat faimos.

Dar știți vorba aceea- „ai grijă ce îți dorești că s-ar putea să se îndeplinească” și … viața mi-a scos în cale oportunitatea de a-mi îndeplini aceasta dorință din copilărie, de a-i ajuta pe cei din jurul meu, dar sub o alt formă și anume în domeniul asistenței sociale. Din 2007 până în prezent, mă dedic trup și suflet activității dintr-un ONG- Fundația Familia unde ajut familia în general, precum și grupurile defavorizate, dar asta nu m-a făcut să renunț la a mă perfecționa în știintele juridice, chiar dacă astăzi nu mai vreau să fiu un avocat faimos, am o alta viziune.

Totul despre mame: Cu ce se ocupă acest ONG mai exact?

Mariana Robea: Fundația „Familia” este o organizație non-guvernamentală și non-profit, care a fost înființată în anul 1997, având drept misiune asigurarea protecției şi integrarea socio-economică a persoanelor aflate în situație de nevoie socială. Pe parcursul celor 24 ani de activitate, organizația a derulat numeroase proiecte cu finanțare externă și internă, răspunzând problematicii sociale identificate la nivel comunitar și județean, fiind un ONG cunoscut pe plan local.

De lungul acestor ani au beneficit de o serie de servicii sociale gratuite familiile cu mulți copii, cele care au în familie persoane cu probleme de sănătate mintală, persoane venite la studii sau la muncă pe teritoriul țării noastre cu viză de ședere, victimele violenței domestice și lista poate continua.

În prezent, în cadrul fundației funcționează un Centru de zi pentru copii aflați în dificultate și un adăpost pentru victime ale violenței în familie.

În cadrul Centrului de zi pentru copii vin zilnic 50 elevi din familii defavorizate socio-economic, unde iau o masă caldă, își fac temele și participă la activități de socializare, relaxare și de aptitudini – muzică, dans, desen etc. Suntem singurul ONG din regiunea Sud-Est a țării care are un adăpost temporar pentru mama și copiii abuzați, unde li se oferă servicii de găzduire pe perioadă determinată, servicii specializate psihosociale și juridice, masă calda și spălătorie, servicii de pază, activități de petrecere a timpului liber și relaxare. Toate aceste servicii sunt gratuite, Fundația Familia fiind un furnizor de servicii acreditat și licențiat și funcționăm la standardele impuse de legislația în vigoare.

Alături de copiii Fundației Familia în prima tabără

Totul despre mame: Câți beneficiari a avut Fundația Familia de-a lungul timpului?

Mariana Robea: Nu am ținut niciodată contabilitatea persoanelor care au beneficiat de serviciile noastre, dar dacă luam în calcul că centrul de zi are 50 de copii și funcționează din 1998, înseamnă că am reușit până acum să ajutăm cam 1230 de copii să evite abandonul școlar. Astăzi mulți dintre ei au familii, mulți au studii universitare, fapt pentru care mă mândresc cu echipa pe care o am în jur.

O altă categorie socială pe care Fundația Familia a sprijinit-o cu tărie încă din 2003 au fost și sunt  victimele violentei domestice. Numărul beneficiarelor este extrem de îngrijorător: aproape 2000 de mame au primit o nouă șansă la o viață mai bună în ultimii ani datorită echipei noastre. Din păcate, numărul lor crește alarmant. Noi vom continua să sprijinim mamele aflate în situații dificile de viață.

Totul despre mame: De unde vin fondurile și resursele?

Mariana Robea: Banii au fost și sunt din fonduri europene, structurale și de la bugetele de stat. Aș putea spune că cei care conduc acest oraș mereu au avut o prioritate în sprijinirea domeniului social. Atât reprezentanții primăriei, cât și cei ai consiliului judetean au sprijinit toate organizațiile nonguvernamentale prin liniile de finanțare pe care ni le-a acordat tuturor.

O altă sursă de finanțare sunt donațiile și sponsorizările micilor afaceriști din mediul gălățean. Cea mai importantă resursă este cea umană, pentru că alături de noi sunt mereu voluntari inimoși, printre care se enumeră profesori, dar și elevi de la diferite licee din oraș.

Totul despre mame: Ce oferă Fundația Familia copiilor și mamelor defavorizate din Galați?

Mariana Robea: Ce poate avea mai mult nevoie o familie atunci când este încercată de viață? De sprijin necondiționat pe toate planurile! Pentru copii de la Centrul de zi avem zilnic: o masă caldă, servicii de consiliere socială și psihologică, activități de petrecere a timpului liber, efectuarea temelor cu personal specializat.

Cât privește cazurile de violență domestică…cel mai importat serviciu oferit este cazarea în centrul nostru.  Victimele au unde să se refugieze, urmând apoi să primească consiliere psihologică și juridică, beneficiind de ordine de protecție, acolo unde este cazul. Ulterior le sprijinim pe femei (majoritatea mame) să-și găsească unui loc de muncă, le integram copiii în sistemul de învățământ și lista continuă, în funcție de problemele fiecăruia.

Totul despre mame: Cât timp petrec copiii și mamele lor la centru?

Mariana Robea: Copiii beneficiari ai centrului de zi petrec mult timp cu noi, deoarece după ce-și se termină orele vin la noi la centru. În perioada vacanțelor suntem împreună de dimineața până după-amiaza, deoarece noi avem programe și activități pe toată perioada vacanțelor.

Cât privește perioada de găzduire în Centrul victimelor violenței domestice, perioada serviciilor gratuite este de 180 de zile cu posibilitatea prelungirii în anumite cazuri și la solicitarea beneficiarilor.

Mariana, alături de unul dintre copiii beneficiari ai serviciilor centrului

Totul despre mame: Cum s-a schimbat viata copiilor de când te ocupi de ei?

Mariana Robea: Asta este, cu siguranță, una dintre cele mai frumoase întrebări pe care mi le puteai adresa! Sunt multe de povestit, pentru că viața multor copiii a devenit mult mai frumoasă după ce au făcut parte din familia Fundației Familia! Dar am să dau câteva exemple:

  • Sunt zile în care merg la biblioteca Universității ori în sala de lectură și întâlnesc un fost beneficiar scriindu-și lucrarea de licență ori master simt o emoție atât de intensă, încât nu v-o pot descrie în cuvinte.
  • Odată am fost strigată pe stradă: „Doamna, doamna, am terminat clasa a noua și nu am nicio corigență, iar acum, pe perioada verii muncesc!”
  • Într-o zi am avut nevoie de un taxi și când m-am urcat, șoferul mă întreabă: „Ce mai faceti, doamna?” Eu mă uitam că nu știam cine este. Apoi el îmi zice: „Nu știți cine sunt? Trebuie să vă mulțumesc pentru tot ce am, pentru tot ce ați făcut pentru mine și mama mea, atunci când tatăl se droga, bea și îi bătea. „Luându-i în adăpost le-am schimbat viața. Bineînțeles că mi-a povestit tot ce au făcut în acești ani… au trecut multi, el era elev la școală, când viețile noastre s-au încrucișat, iar acum avea peste 20 de ani. M-am bucurat să aud cum a legat prietenii cu copii din centru și că ține legătura cu ei și în prezent.
  • Mi-au dat lacrimile când am văzut fericirea copiilor la prima întâlnire cu marea., ori în excursiile organizate de parohia din zona cu contribuția bisericii, iar poveștile ar putea continua.

Totul despre mame: Cum te simți să știi că ești ca a doua mamă pentru atât de mulți copii?

Mariana Robea: Este mult spus o mamă pentru atâția copii, consider că mama este doar mamă și atât…Nu știu ce reprezint pentru copii, dar știu că atunci când trebuie să lupt pentru drepturile lor dau totul mai ales sufletește, pentru că nu poți face asistență socială dacă nu iubești oamenii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa