Cele mai frumoase fotografii care surprind nașterea din 2021

Concurs internațional de fotografii realizate la naștere

Roxana Ioana Ancuța

Un concurs de fotografie celebrează nașterea, de zeci ani încoace. Sunt imagini cu femei de vârste diferite în timpul sau imediat după ce au născut. Fotografii de naștere care surprind nu doar miracolul acestei întâmplări, dar mai ales realitățile acesteia. Agonia și extazul.

Concursul este organizat de Asociația Internațională a Fotografilor Profesioniști de Naștere (International Association of Professional Birth Photographers -IABPB). Prima ediție a avut loc în 2010 și a fost inițiată de fotografa Lacey Barratt. De atunci, se desfășoară anual și cuprinde peste 1100 de membri din 52 de țări.

Fotografii de naștere cu juriu specializat

Câștigătorii concursului de fotografii de naștere de anul acesta au fost atent selectați și evaluați de un juriu specializat. Jurații au ales premianții în urma unui sistem de notare ce a cuprins mai mulți factori. Tehnica fotografică, compoziția imaginii, lumina, impactul emoțional, creativitatea și povestea. Din juriu au făcut parte profesioniști cu înaltă calificare. Printre ei s-au aflat fotografa Dora Barens, fotografa, mentorul și educatorul Kristen Cook și Samantha Evans, unul dintre câștigătorii Concursului de Fotografie a Nașterii din 2019.

Asociația Internațională a Fotografilor Profesioniști de Naștere a fost înființată cu un scop precis: de a ajuta viitorii părinți ce doresc să angajeze un fotograf de naștere profesionist. Imaginile, emoții pure, ajută privitorii să înțeleagă ceva mai bine prin ce trece femeia atunci când naște. Fotografiile conțin nuditate și reprezentări mai dure ale nașterii, însă au acordul familiilor pentru folosirea lor.

Celebrarea familiei suprinsă în imagini inedite

“Fotografi din întreaga lume au fost afectați de pandemia din ultimii doi ani, mulți dintre ei pierzându-și veniturile și locurile de muncă. Dar sunt încântată și recunoscătoare că această competiție de fotografii de naștere merge mai departe, an de an. Și asta doar cu ajutorul talentului desăvârșit al fotografilor noștri de peste tot, din lumea asta. Suntem incredibil de mândri de participanții din acest an. În ciuda a tot ceea ce am îndurat în comunitate în ultimele luni, concursul reprezintă un fel de front comun pe care acești fotografi l-au făcut. Au depășit împreună niște limite. Niște provocări. Au înfruntat neprevăzutul. Iar aceste fotografii de naștere sunt rezultatul muncii lor uluitoare.”

Liz Cook, directorul Asociației.

 “Asociația noastră a crescut în fiecare an. Iar fotografii noștri contribuie continuu cu imagini spectaculoase, emoționante, neprețuite. Imagini de la naștere. Îi mulțumesc fiecăruia dintre fotografii care s-au înscris în acest an. Și, de asemenea, le mulțumesc familiilor care le-au permis să fie martorii acestor momente intime. Momente pe care le-au împărtășit cu noi toți. Fotografia de naștere este un domeniu extrem de specializat. Iar decizia experimentării acestui segment este unul delicat și personal. Implică procesul de naștere, mediul, părinții și cei prezenți. Pe lângă toate acestea, implică emoții puternice, minunea de a aduce pe lume o viață nouă și celebrarea familiei.”

Marele premiu a mers în Canada

Fotografia câștigătoare: „Fetele lui tata”, de Ashley Marston

Așadar, fotografi din întreaga lume au surprins și în anul trecut momente inedite de la naștere. Momente spectaculoase care dezvăluie aspecte ale nașterii cu care nu este obișnuită toată lumea. Sunt totodată, momente care creează și care trezesc amintiri neprețuite pentru mame, tați și pentru toți participanții direcți la aceste evenimente. În ele sunt reprezentate vizual adevăratele miracole ale nașterii. Surprind momente și stări unice. Emoții puternici și realități care pot fi considerate șocante pentru anumiți privitori.

Fotografia câștigătoare din 2021 aparține canadiencei Ashley Marston, și a fost intitulată „Daddy’s Girls”. Marston, mamă a trei copii, s-a declarat extrem de fericită la aflarea veștii. „Sunt membru al acestei asociații de 7 sau 8 ani. De aproape atât timp de când sunt fotograf de naștere. Această competiție înseamnă foarte mult pentru mine. Am un deosebit respect și port o mare admirație tuturor celor implicați în concurs”.

„Originea vieții”. Fotograf Charlene Foster
„Cea mai mare dragoste din lume”. Fotograf Anne Lucy Silva Barbosa
„Alăptare”. Fotograf Jami Edgar
Vine. E aproape aici.” Fotograf Dana Jacobs
„Grație” Fotograf Danny Merz
Alăptând un nou-născut” Fotograf Carey Lippert

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa