Familia tradițională, pe ducă. Cum va trăi generația Beta și ce vor avea de inventat copiii care se nasc acum?

Bebelușii născuți anul acesta sunt primii din generația Beta. Ce trebuie să știți despre următoarea generație.

Laura Udrea, redactor
mama si bebe selfie
Copiii care se vor naște între anii 2025 și 2039 vor forma generația Beta. Ce fel de viață vor avea cei care vor păși primii în noul secol? FOTO: Shutterstock

Cum va arăta lumea în care va crește generația Beta (copiii născuți între 2025 și 2039)? Vor trăi acești copii mai bine decât noi? Va mai semăna școala lor cu a noastră? Va supraviețui familia tradițională? Ce joburi vor avea, ce vor mai avea de inventat și cu ce provocări se vor confrunta? Specialiștii au încercat să contureze răspunsuri la aceste întrebări, iar lucrurile se anunță surprinzătoare!

Care sunt previziunile

Începând cu anul 2025, odată cu nașterea primilor copii ai generației Beta, omenirea asistă la debutul unei noi ere demografice. Cercetătorii încearcă să contureze încă de pe acum viitorul acestor copii. Compania McCrindle, o firmă australiană de cercetare demografică, a publicat o analiză speculativă și predicții îndrăznețe despre stilul de viață al generației Beta – de la meserii încă neinventate (anticipate de 86% dintre repondenți​) până la dispariția banilor cash în favoarea celor digitali (șase din zece repondenți cred că această generație nu va mai folosi numerar​).

Importanța subiectului este subliniată și de companiile care oferă servicii globale. Corporația Prudential Financial a publicat analiza „Generation Beta: Redefining Life, Longevity, and Retirement” (Generația Beta: redefinirea vieții, a longevității și a pensionării), care explorează modul în care progresele tehnologice, schimbările sociale și economice vor influența viața și securitatea financiară a celor născuți între 2025 și 2039. Așadar, ce înseamnă generația Beta și ce schimbări ar putea aduce în lume conform cercetărilor de până acum? Ambele analize subliniază faptul că Generația Beta va crește într-un mediu profund influențat de tehnologie, cu structuri familiale și cariere în plină transformare și va trebui să facă față unor provocări globale semnificative. Iată câteva lucruri surprinzătoare din fiecare analiză:

Cercetarea celor de la Prudential relevă faptul că deși majoritatea repondenților (85%) anticipează că familia nucleară tradițională nu va mai fi norma, iar 68% cred că Generația Beta va avea mai multe animale de companie decât copii, sugerând o schimbare în priorități și dinamica familială. 86% dintre repondenți cred că membrii generației Beta vor practica joburi care nu au fost inventate încă, iar 60% cred că guvernul va înceta să mai tipărească numerar – pentru că Gen Beta nu îl va folosi.

Analiza realizată de McCrindle anticipează că, până în 2035, generația Beta va reprezenta 16% din populația globală și 19% din forța de muncă mondială. De asemenea, McCrindle crede că tehnologia va permite personalizarea învățării, asistenței medicale, cumpărăturilor și interacțiunilor sociale, adaptându-se nevoilor și preferințelor individuale, dar și că generația Beta va trebui să abordeze provocări majore, precum schimbările climatice, schimbările demografice și urbanizarea rapidă, necesitând soluții inovatoare.

Ce înseamnă generația Beta și cum e ea crescută de mileniali?

Specialiștii subliniază că cei născuți în Gen Beta vor avea speranța de viață mai mare decât a predecesorilor. Spre exemplu, un copil născut în 2025 (deci parte din această generație) ar putea atinge vârsta de 75 de ani în anul 2100​, ceea ce înseamnă că cei mai în vârstă reprezentanți ai generației ar prinde pragul următorului secol.

În mare parte, generația Beta va fi crescută de membrii mai tineri ai milenialilor (generația Y, născuți aproximativ între 1981-1996) și de reprezentanții mai în vârstă ai generației Z (născuți aproximativ între 1997-2010)​ – două generații cunoscute pentru diversitate și familiaritate cu tehnologia. Acest aspect este important, deoarece contextul în care sunt aduși pe lume – de părinți foarte conectați digital – le va modela semnificativ educația și obiceiurile. Mulți dintre părinții lor sunt la rândul lor „nativi digital”, ceea ce înseamnă că utilizarea internetului, a smartphone-urilor și chiar a inteligenței artificiale în viața de zi cu zi va fi ceva firesc pentru întreaga familie.

Copiii născuți în 2025, primii din generația Beta

Bebelușii veniți pe lume în anul 2025 sunt pionierii generației Beta. Ei se nasc într-un context global diferit față de copiii cu doar câțiva ani mai mari (Gen Alpha).

Generația Beta sunt copiii post-pandemie COVID-19

În primul rând, copiii Gen Beta vin pe lume după ce întreaga societate a trecut prin pandemia COVID-19​. Frații lor mai mari din generația Alpha au avut pandemia ca pe un eveniment definitoriu al copilăriei – mulți au experimentat închiderea școlilor, au „frecventat” învățământul online și au avut parte de restricții diverse în primii ani de viață. Prin contrast, micuții născuți începând din 2025 vor cunoaște pandemia doar din povești, însă vor simți efectele post-pandemice: o lume mai atentă la sănătate publică, dar și părinți cu un alt mindset.

De pildă, părinții generației Beta au trecut prin lockdown-uri și incertitudini, ceea ce le-a influențat modul de a crește copii – mai precauți, mai orientați spre reziliență și sănătate mintală​. Pandemia a mai adus și schimbări la nivelul joburilor, mulți părinți lucrând și azi de acasă ori în sistem hibrid. Schimbările cu care ne-am obișnuit în pandemie au rămas și au devenit moduri de viață permanente, pe care le-a moștenit generația Beta. Aceste lecții de viață ale adulților se vor reflecta în educația noii generații.

Generația Beta, definită de inteligența artificială

În al doilea rând, primii copii din generația Beta deschid drumul unei generații pentru care tehnologia avansată va fi o a doua natură. Ei s-au născut practic în era inteligenței artificiale accesibile publicului larg. Spre exemplu, 2025 vine la doar doi ani după apariția ChatGPT (noiembrie 2022), care a popularizat enorm AI-ul conversațional. Deja există semne ale acestei schimbări: mulți părinți ai copiilor Gen Alpha (născuți înainte de 2025) se plâng că au dificultăți majore în a gestiona relația celor mici cu tehnologia și instrumentele bazate pe inteligență artificială​.

Dacă elevii din anii 2020 abia descopereau astfel de unelte, copiii născuți în 2025 vor crește considerând astfel de tehnologii ceva obișnuit. Cu părinți familiarizați cu gadgeturile și AI-ul, și cu un mediu înconjurător plin de dispozitive inteligente, bebelușii generației Beta vor interacționa cu ecrane, asistenți vocali sau roboți încă din primii ani de viață. Acest lucru îi face, în viziunea experților, prima generație care de la naștere nu a cunoscut o lume fără inteligență artificială integrată.

Generația Beta va fi influențată de schimbările climatice

Un alt factor definitoriu al copilăriei generației Beta va fi criza climatică aflată în plină desfășurare. Ei vor crește într-o lume care deja resimte efectele schimbărilor climatice (valuri de căldură, fenomene meteo extreme) și în care se poartă frecvent discuții pe această temă. Acești copii vor fi crescuți de părinți mileniali și din generația Z, care sunt deja conștienți de problemele de mediu. Este posibil ca pentru ei ecologia și sustenabilitatea să devină preocupări de bază. Potrivit Centrului de Cercetare Pew, „clima ar trebui să fie o prioritate de top pentru a asigura o planetă durabilă pentru generațiile viitoare” este o declarație valabilă pentru 71% dintre mileniali și pentru 67% dintre cei ce aparțin generației Z. Atât milenialii, cât și Gen Z vorbesc „despre nevoia de acțiune în domeniul climei” în ultimii ani.
În acest context, copiii Gen Beta vor fi educați de mici în spiritul grijii față de natură și vor manifesta o responsabilitate sporită față de mediu și la maturitate. Ei vor deprinde obiceiuri „verzi” (reciclare, reducerea risipei, energie curată) și le vor vedea ca pe ceva firesc. Demografii cred chiar că generația Beta va încerca activ să facă schimbări pozitive pentru a limita schimbările climatice​, continuând eforturile începute de generațiile anterioare, dar având mijloace tehnologice mai avansate la dispoziție. Această conștientizare ecologică ar putea deveni una dintre valorile lor centrale.

Care sunt principalele caracteristici ale generației Beta

Când vorbim despre caracteristicile generației Beta, ne referim la trăsăturile probabile ale acestor copii, formate sub influența contextului în care aceștia vor crește. Aceste caracteristici sunt conturate de factori precum tehnologia, educația, familia, economia și schimbările sociale.

Ce schimbări vor aduce ei în lume? Fiind prima generație care crește integral în noul context digital și socio-economic, generația Beta are potențialul de a produce schimbări profunde în lume. Iată câteva dintre modurile în care specialiștii cred că acești tineri vor influența viitorul, de la piața muncii și economie până la viața socială și politică:

Tehnologie, educație, inovație. Generația Beta va crește complet integrată în tehnologie, împingând inovațiile din educație, sănătate și știință la un nou nivel. Școlile vor trebui să se adapteze unor copii obișnuiți cu realitatea augmentată și inteligența artificială, iar AI-ul ar putea deveni un partener de învățare alături de profesori. Școala tradițională va trebui să se adapteze la un stil de învățare interactiv, cu profesori virtuali și lecții adaptate fiecărui elev prin AI. Totodată, progresele medicale le vor oferi acces la îngrijire personalizată și prevenție bazată pe inteligență artificială, iar mulți experți cred că această generație ar putea trăi descoperirea unui leac pentru cancer.

Economie și bani. Generația Beta va crește într-o lume aproape complet digitalizată, unde banii fizici vor deveni o raritate, iar plățile vor fi realizate prin aplicații, criptomonede și tehnologii blockchain. Se estimează că acești copii vor trebui să economisească semnificativ mai mult decât generațiile anterioare pentru a se putea retrage confortabil la bătrânețe, ceea ce va face educația financiară esențială încă din copilărie. De asemenea, conceptul de „bani” se va transforma radical, incluzând monede digitale emise de bănci centrale și alte forme de valoare virtuală.

Familie și societate. Modul în care generația Beta va forma relații și familii ar putea fi diferit de tiparele tradiționale. Deja se observă tendința de amânare a căsătoriei și a nașterii copiilor (începută cu milenialii și Gen Z). Mulți tineri optează pentru carieră sau libertate personală înainte de întemeierea unei familii. Această tendință ar putea fi și mai pronunțată la Gen Beta. Ar putea crește numărul celor care aleg să fie celibatari, să nu aibă copii, sau care adoptă modele familiale alternative (cupluri fără copii, familii monoparentale, comunități de prieteni care locuiesc împreună etc.). Aceste schimbări sociale vor avea efecte și asupra politicilor publice: de la sistemele de impozitare, la cele de asigurări sociale și până la planificarea urbană (orașe adaptate pentru mai puțini copii și mai multe persoane singure sau cupluri fără copii). Generația Beta va aduce o schimbare semnificativă în viața civică și politică, promovând politici progresiste și folosind tehnologia pentru a se organiza, exprima și influența deciziile publice, posibil prin vot online și consultări digitale.

Sfaturi pentru părinții bebelușilor din generația Beta

Deși este încă devreme să definim cu certitudine această nouă generație, indiciile și predicțiile adunate de cercetători ne oferă o imagine fascinantă: generația Beta va crește cu tehnologia la degetul mic, va prețui diversitatea și sustenabilitatea, va fi adaptabilă la schimbare și va remodela lumea prin perspectivele și abilitățile sale. Vor fi adulții care ne vor conduce spre finalul secolului XXI, într-o societate probabil mai digitalizată, mai interconectată global și, sperăm, mai conștientă de responsabilitățile sale.

Pentru părinții de astăzi, provocarea este să îi pregătească pe acești „copii ai viitorului” pentru o lume în continuă transformare, oferindu-le iubire, echilibru și ghidare, alături de instrumentele tehnologice pe care le vor mânui cu atâta ușurință. Iată câteva sfaturi:

  • Nu le interziceți tehnologia, nu încercați să-i țineți cu totul departe de ea. Ajutați-i, însă, să se familiarizeze cu noile tehnologii, astfel încât frica de necunoscut să nu-i împiedice să învețe cu ajutorul lor;
  • Învățați-i echilibrul dintre conexiunile interpersonale și conexiunile tehnologice, exact așa cum acum încercăm să păstrăm echilibrul între viața de familie și joburi. Poate pe noi, ca părinți, pierderea discuțiilor ori petrecerea timpului cu prietenii ne sperie cel mai mult, dar pentru ei ar putea fi o normalitate.
  • Îndrumați-i spre educație. Au la dispoziție orice informație la un click distanță. Învățați-i să o aleagă pe cea corectă, să verifice sursele de unde citesc, să învețe să se bizuie pe ei.

Drumul generației Beta abia începe, iar modul în care vor crește și ce viitor ne pregătesc rămâne un subiect captivant, pe care îl vom descoperi împreună odată cu trecerea anilor.

Din ce generație faceți parte?

Potrivit experților în cercetarea generațiilor (sociologi, istorici și cercetători în domeniul demografiei), generațiile sunt un produs al vremurilor, iar ceea ce le unește sunt schimbările prin care trec împreună. Deși limitele rămân aproximativ aceleași, schimbările majore din România au influențat profund experiențele generațiilor. De exemplu, un tânăr din generația X din SUA a crescut într-o societate capitalistă stabilă, pe când un tânăr din România a trăit foametea și lipsurile din anii ’80, urmate de tranziția haotică a anilor ’90. Așadar, deși putem folosi delimitările internaționale ca reper, e important să ținem cont de contextul specific al fiecărei țări. Astfel, în România, evenimente precum regimul comunist, Revoluția din 1989 și tranziția spre democrație și economia de piață au avut un impact major asupra mentalităților și experiențelor fiecărei generații. Astfel, delimitările pot fi ușor diferite:

Generația tăcută (Silent Generation)

  • Perioada: 1928 – 1945
  • Evenimente majore în lume: Marea Criză Economică, Al Doilea Război Mondial.
  • Evenimente majore în România: Al Doilea Război Mondial, instaurarea comunismului.
  • Cine sunt părinții? Generația Interbelică.

Baby Boomers

  • Perioada: 1946 – 1964 (1946 – 1966 în România).
  • Evenimente majore în lume: Reconstrucția postbelică, creștere economică, mișcări sociale din anii ’60.
  • Evenimente majore în România: Naționalizarea economiei, industrializarea forțată, creșterea natalității impusă de regim.
  • Cine sunt părinții? Generația tăcută.

Generația X

  • Perioada: 1965 – 1980 (1967 – 1982 în România).
  • Evenimente majore în lume: Războiul Rece, apariția tehnologiei informatice, creșterea ratei de divorț.
  • Evenimente majore în România: Decretul anti-avort din 1966, criza economică din anii ’80, Revoluția din 1989.
  • Cine sunt părinții? Baby Boomers.

Generația Y (Milenialii)

  • Perioada: 1981 – 1996 (1983 – 1996 în România).
  • Evenimente majore în lume: Expansiunea internetului, globalizare, atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.
  • Evenimente majore în România: Căderea comunismului, tranziția spre economia de piață, integrarea în UE.
  • Cine sunt părinții? Generația X

Generația Z

  • Perioada: 1997 – 2012
  • Evenimente majore în lume: Dezvoltarea tehnologiei mobile, rețele sociale, criza financiară din 2008.
  • Evenimente majore în România: Expansiunea internetului, criza economică din 2008, digitalizarea accelerată.
  • Cine sunt părinții? Părinți: Generația X (în special în a doua parte a perioadei) și începutul Generației Y (Millennials).

Generația Alpha

  • Perioada: 2013 – 2024
  • Evenimente majore în lume: Inteligența artificială, schimbări climatice, pandemii globale.
  • Evenimente majore în România: Pandemia COVID-19, creșterea inteligenței artificiale, schimbările în educație.
  • Cine sunt părinții? Millennials și Generația Z.

Generația Beta

  • Perioada: 2025 – 2039
  • Evenimente majore în lume: Avansuri tehnologice majore, schimbări demografice, noi structuri familiale.
  • Evenimente majore în România: Avansurile tehnologice, schimbările demografice și economice, posibila automatizare a multor joburi.
  • Cine sunt părinții? Părinții Generației Beta sunt în principal Millennials (1981–1996) și membrii mai tineri ai Generației Z (1997–2012).

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa