Dragă părinte neglijent

Iulia Mirică
parinte neglijent

  Ai ieșit vreodată cu piticul tău la locul de joacă și ai observat comportamentul care lasă de dorit al unui părinte? Ți-ai dorit să-i spui multe în față acelui părinte neglijent.

  Dar, în același timp, nu ți s-a părut normal ca tu să intervii în viața unui părinte neglijent. Scrisoarea de mai jos este dedicată acestui tip de părinți, care ar putea schimba ceva pentru o copilărie mai fericită a piticilor lor.

  Dragă părinte neglijent,

  Te văd. Te văd stând pe o bancă în parc, uitându-te pe telefon. Copilul tău te strigă pentru a-ți atrage atenția și are nevoie de 3-4 încercări până să îți dai seama că te strigă copilul tău. Te uiți pentru un minut la el, îi faci cu mâna, după care te întorci în oracolul digital din mână.

  Te văd așteptând la coadă împreună cu copiii tăi. Copilul mare vrea ceva ce pare a fi o sticlă de plastic plină cu zahăr lichid. Atunci când îi spui nu, începe să plângă. Îl iei de mână, îi tragi urechea lângă gură și nici nu vreau să știu ce-i spui, știu că este îndeajuns de rău după privirea copilului tău când pune dulciurile la loc.

  Te văd la restaurant. Copilul tău cel mic mănâncă crochete de pui și macaroane cu brânză, pentru a nu știu câta oară. Degețelele sale uleioase țin telefonul tău și se uită probabil la ceea ce pare a fi un episod de desene animate pe care le folosești pentru a avea grijă de copiii tăi, pentru că ești prea leneș să-i acorzi atenție.

  Te văd când te enervezi la mall: copilul tău scapă un suc pe jos, iar nervii tăi sunt mult mai mulți decât merită această situație. Oamenii se opresc și se uită la tine. Cuvintele tale sunt tari și dureroase și mă întreg cât de mult îi fac rău copilului tău.

  Iată ce nu văd. Nu văd să te joci tot timpul cu copilul tău. Să îți petreci serile, după ce ajungi acasă de la birou, citind cărți și învățând cum să citească. Să îl duci la petreceri cu alți copii în weekend. Vrei să se joace și să se distreze în timp ce tu îți verifici e-mail-urile pe telefon.

  Nu văd că te duci să iei ingrediente pentru o cină gătită acasă, după ce îl iei pe cel mic de la grădiniță, ca să vă distrați amândoi în bucătărie. Nu reușesc să văd decât o porțiune din viața ta, un telefon, niște crochete de pui, un suc vărsat și o față furioasă. Din anumite motive, cred că știu că ești un părinte neglijent. Însă nu știu totul despre tine, așa cum nici tu nu știi totul despre mine. Dar putem să ne privim cu un zâmbet și nu cu ochii dați peste cap. Toți părinții sunt neglijenți la un moment dat. Toți părinții au zile bune și zile proaste. Însă știind că nu ești singur, poți face zilele proaste tolerabile și zilele bune perfecte”.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.
  Foto: Guliver

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa