Andrada Mirea este femeia care a evacuat în timp util copiii din incendiul de la Centrul de Recuperare „Dr. Nicolae Robănescu” din București, în seara de 25 iulie 2023. Ca mamă a 4 băieți, doctorița este calificată și din această postură pentru a face față situațiilor „incendiare”.
Incendiul putea fi un dezastru. Dar nu a fost. Putea fi vorba despre victime. Dar s-a vorbit de eroi. Pompierii și, printre ei, o femeie. O femeie frumoasă, medic pediatru, mama a 4 băieți. Poate n-am fi ajuns să o cunoaștem, dacă nu s-ar fi întâmplat incendiul de la Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie pentru Copii „Dr. Nicolae Robănescu”. Când s-a auzit zgomotul puternic generat de explozia transformatorului, doctorița de copii, care era de gardă, a ieșit să vadă ce se întâmplase. Instant, i s-a activat „celula de criză” la nivel de subconștient și a acționat conform unui plan făcut anterior și exersat de atâtea ori, cum spune ea. A strigat către inginerul de la tehnic să oprească gazul și oxigenul. Apoi a sunat la 112 și s-a îndreptat spre alarma de incendiu pentru a putea să îi alerteze pe colegi.
„Nu a fost timp pentru sentimente. Avantajul de a lucra cu copiii este că ei trec mai ușor peste situații dificile. Sunt importante comunicarea și încrederea în cel care te îndrumă. Am avut norocul ca atât copilașii, cât și aparținătorii acestora, dar și cadrele medicale, să pună preț pe fiecare indicație și informație pe care le-am transmis-o”, ne-a povestit dr. Andrada Mirea.
O femeie „de mama focului”
Practic, doctorița a inițiat mai multe acțiuni, derulate simultan, în doar câteva secunde. Astfel, a reușit să evacueze toți pacienții în aproximativ 5-7 minute, cu ajutorul rudelor copiilor și a cadrelor medicale. A fost pentru prima oară când se confrunta cu o asemenea situație în spitalul unde este, de anul trecut, director medical.
La spital, căci acasă, cu 4 băieți, situațiile sunt, mai mereu, incendiare. „Când devii mamă, grijile se înzecesc. Ai mintea împărțită în 100 de direcții. Trebuie să iei în calcul toate variantele pentru toți cei dragi ai tăi. Noi, părinții, ne dorim să gestionăm perfect situațiile diverse în care ne aflăm. Dar suntem conștienți că mereu e loc și de mai bine. Este mai greu cu 4 copii decât cu unul sau doi, cât au majoritatea familiilor, dar… este și mai frumos! Casa e plină de voie bună”, povestește medicul pediatru.
Băieții au vârste diferite. „Cel mai perseverent are 16 ani, cel mai curajos are 13 ani, cel mai conștiincios are 7 ani și cel mai pupăcios împlinește în curând 3 ani”, așa ni i-a prezentat doamna doctor pe cei patru băieți ai căror mama este. Cel mare este la liceu, clasa a X-a. Este bursier, amintește cu mândrie doamna doctor, „meritul muncii sale, a perseverenței sale și a dorinței de autodepășire”. Al doilea este în clasa a VIII-a și se pregătește intens pentru intrarea la liceu. „Îi suntem alături și îl iubim indiferent de rezultatul pe care îl va obține. Și el știe acest lucru!” Cel de-al treilea trece în clasa I. „Se preocupă deja de temele sale. Întotdeauna ne spune ce are de făcut și ne cere ajutorul atunci când are nevoie. Este foarte conștiincios.” Prâslea este la grădiniță.
Cu 4 copii, diminețile în familie pot fi adevărate exerciții de evacuare
Cum arată o dimineață în familia Mirea? „La prima oră, le pregătesc micul dejun sau pachetele pentru școală. Iar când eu plec la serviciu, soțul îi duce la școală și la grădiniță. Cel mare merge singur la liceu. După masă, îi iau eu și ne reunim cu toții seara, când vine și liceanul acasă”, răspunde, la fel de organizat, doctorița. Dar adaugă: „Nu aș putea fi azi unde sunt, nu aș fi putut realiza atât de multe, dacă nu aș fi avut sprijinul necontenit al soțului meu, al părinților și al socrilor mei.”
- CITEȘTE ȘI: Fericirea în familie începe cu o bună organizare
„Ca director medical simt că pot face mai mult pentru pacienți”
Centrul de recuperare neuropsihomotorie „Dr. Nicolae Robănescu” este unic în țară, fiind singurul spital clinic pentru copii care se ocupă doar de recuperarea neuropsihomotorie. La centru se pot trata copii cu probleme neupsihomotrice din toată țara, de la 0 la 18 ani, dar și persoane peste 18 ani dacă sunt elevi, studenți, foști pacienți sau pacienți trimiși de medici din Terapie intensivă sau alte specialități care necesită îngrijiri intensive recuperatorii. Fiecare caz e diferit și unic, iar șansele de recuperare depind de mai mulți factori. Însă, spune medicul pediatru, sunt și pacienți care au sosit în clinică în stare vegetativă, în urma unui traumatism cranio-cerebral (operat în urgență), și care au plecat pe picioarele lor.
Sunt medic primar pediatrie. Director medical sunt din februarie 2023. Am optat pentru aceasta funcție pentru a fi sprijin colegilor mei. Din această funcție, simt că pot să fac mai mult pentru pacienți. Oferind sprijinul meu colegilor, aceștia vor putea să lucreze la capacitate maximă și vor fi mereu excepționali.
Conf. Dr. Andrada Mirea, medic primar pediatrie, director medical Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii “Dr. Nicolae Robanescu”, Bucuresti
Spitalul are nevoie de un transformator nou
Transformatorul care a explodat în seara de 25 iulie2023 era în termen de garanție. Doctorița de copii i-a scos pe toți în stradă, iar pe unii i-a relocat la Spitalul Clinic de Urgență „Marie Curie”, aflat în apropiere. Însă după nici 24 de ore de la producerea incendiului, o parte din pacienții relocați la Spitalul Marie Curie s-au întors în centrul de recuperare. „Era firesc să se întâmple așa pentru că, fiind unicul centru din România care administrează terapie genică, aveam o obligație morală față de pacienții care au atâta nevoie de noi. În prezent, am revenit la normal”, spune cu mândrie doamna doctor.
Transformatorul, pus la dispoziție de către Inspectoratul pentru Situații de urgență București-Ilfov, cu ajutorul căruia au funcționat timp de o săptămână după incendiu, a fost înlocuit de curând cu unul provizoriu, adus în locul celui care a explodat. În curând, acesta va trebui înlocuit cu cel definitiv care trebuie achiziționat.
„Transformatorul nostru era nou, pus în funcțiune în decembrie 2022, cu o capacitate de două ori mai mare decât necesarul energetic al spitalului la capacitate maximă. Adică cu toată aparatura în funcțiune! Deci nu se pune problema că ar fi fost supraîncărcat din cauza consumatorilor. Transformatorul care a luat foc a fost ales în urma unui studiu de fezabilitate pentru a susține chiar și o eventuală clădire pe care ne dorim să o construim, ca extindere a centrului. Această clădire se află deja pe lista de sinteză a Companiei Naționale de Investiții și sperăm că Ministerul Dezvoltării va oferi fonduri pentru realizarea sa. În acest caz, și ținând cont de recomandarea UE, ne gândim să adunăm bănuți pentru a plăti o diferență de la costul transformatorului care ar trebui înlocuit, și care era pe ulei, și să achiziționăm un transformator uscat. Acesta este mai sigur.”
Centrul National Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii „Dr. Nicolae Robanescu”: RO90TREZ70420F370100XXXX – deschis la Trezorerie Sector 4, București
Copiii m-au învățat ce înseamnă iubirea necondiționată
Andrada Mirea crede în principiul „în echipă, vom reuși întotdeauna”. La spital, servește empatie și așteaptă comunicare. Spune că doar așa se pot crea echipe de învingători în lupta cu afecțiunile medicale pe care le vede zilnic.
De la copiii de acasă învață alte lecții. „Copiii meu m-au învățat ce înseamnă iubirea necondiționată, iar fiecare în parte m-a făcut să înțeleg câte ceva. Primul mi-a demonstrat că minunile există. Al doilea mi-a arătat cât de puternică sunt. Al treilea m-a învățat să fiu veselă mereu. Iar cel de-al patrulea m-a făcut să înțeleg că nimic nu e imposibil”, mărturisește pediatrul.
Dacă ți-a plăcut acest articol, citește și:
- Valentin Pantea, un medic de familie ca un tată pentru pacienții săi
- „Poate nu am un copil de 10, dar am un copil de milioane”
- Dr. Dana Știube, neonatolog: „Mamele au un al șaselea simț. Cu copiii mei, eu m-am bazat foarte mult pe instinct”