De ce este atât de specială relația tată-fiică

Laura Bogaciu, redactor
tata-si-fiica-tandri
Conform cercetătorilor, tații sunt mai atenți și mai receptivi la nevoile fiicelor decât la cele ale fiilor. Sursa foto: Shutterstock

Pentru foarte multă vreme, de bunăstarea emoțională a copiilor a fost considerată „răspunzătoare” exclusiv mama, tatăl fiind ocupat cu asigurarea celor necesare traiului de zi cu zi. Astăzi, tatăl e partener activ în educația și îngrijirea copiilor, ceea ce face ca legăturile emoționale tată-copii să fie, de multe ori, la fel de puternice ca cele dintre mamă și copii. Mai mult decât atât, cercetările arată că tații și fiicele au o legătură deosebită.

Relația specială, unică și profundă dintre tată și fiică este, în esență, o combinație între biologie, atașament emoțional și influențe sociale.

Principalele motive pentru care fetele și tații au o relație specială

Sunt mai multe motive pentru care fetele și tații au o legătură atât de puternică. Primul vizează aspecte biologice și neurochimice, oxitocina (hormonul atașamentului) jucând un rol esențial. De asemenea, bărbații experimentează scăderi ale testosteronului și creșteri ale nivelului de prolactină atunci când devin tați, ceea ce îi face mai sensibili și receptivi la nevoile copiilor. Pe lângă asta, există diferențe neurologice, studiile arătând că tații pot răspunde diferit la emoțiile fiicelor decât la cele ale fiilor, având tendința de a fi mai empatici și protectori.

O altă explicație este aceea că un tată iubitor și implicat îi oferă fiicei un model de siguranță emoțională, influențându-i pozitiv capacitatea de a avea încredere în propria valoare. Fetele care au o relație pozitivă cu tatăl învață să-și exprime și să-și gestioneze emoțiile mai bine. Spre deosebire de mame, care tind să ofere mai mult sprijin emoțional, tații sunt percepuți de fiice ca surse de validare externă, complimentele și încurajările unui tată având un impact puternic asupra stimei de sine. Fiind văzut ca protector al familiei, tatăl o face pe fiică să se simtă în siguranță în prezența lui, fiind perceput totodată și ca mentor.

De ce sunt fetele mai atașate de tați

În cadrul unui studiu, publicat în National Library of Medicine, prin scanări ale creierului și înregistrări ale interacțiunilor zilnice, s-a observat că tații de fete sunt mai atenți și mai receptivi la nevoile acestora decât sunt tații de băieți pentru fiii lor. De altfel, studiul a mai constatat și că tații petrec mai mult timp cu fiicele lor decât cu fiii. Un alt lucru interesant, care cumva explică existența relației speciale tată-fiică, este acela că atunci când taților le-au fost arătate imagini cu fețele fericite ale fiicelor lor, s-au activat semnificativ mai mult zonele creierului responsabile de procesarea vizuală. Cercetătorii au interpretat acest lucru ca pe o reacție puternică a bărbaților vizavi de fericirea fiicelor lor.

Relația unei fiice cu tatăl ei este strânsă din punct de vedere emoțional pentru că el este primul bărbat pe care îl întâlnește în viața ei. Astfel, gândurile și percepțiile ei despre sexul opus sunt modelate după el. În plus, un tată iubitor pune ștacheta sus cu privire la modul în care fiica lui merită să fie iubită, îngrijită și tratată, el fiind cel care îi influențează cele mai profunde convingeri despre bărbați, fie în bine, fie în rău.

Cât de mult poate influența un tată caracterul fiicei lui  

Relația dintre tată și fiică este una dintre cele mai puternice legături din viața unei femei, având un impact profund asupra dezvoltării ei emoționale, încrederii în sine, relațiilor și alegerilor pe care le face în viață. Un tată influențează profund caracterul fiicei lui prin atitudinea pe care o are față de ea, prin felul în care o susține și prin propriul exemplu de comportament. O relație sănătoasă între tată și fiică poate fi fundația unei vieți emoționale echilibrate și a unei identități puternice.

Un tată prezent, afectuos, care își încurajează fiica să-și exprime opiniile și să ia decizii, îi va oferi acesteia un sentiment puternic de valoare personală. Dacă un tată este critic sau distant, fiica poate dezvolta îndoieli legate de propria valoare și poate căuta validare în exterior. Fetele care au tați care le susțin în explorarea lumii și în dezvoltarea unor abilități variate sunt mai înclinate să fie independente, curajoase și să-și asume riscuri sănătoase. Dacă tatăl este supraprotector sau distant, fiica poate deveni nesigură pe propriile capacități sau poate evita să iasă din zona de confort.

Fetele și tații, de la emoții și imagine de sine la relații

Tatăl joacă un rol important în modul în care fiica învață să-și gestioneze emoțiile. Dacă el îi oferă sprijin emoțional și o învață cum să facă față eșecurilor, ea va deveni mai rezilientă. Dacă, în schimb, ignoră emoțiile fiicei sau le minimalizează, aceasta poate avea dificultăți în exprimarea sentimentelor și în gestionarea stresului.

Modelul de comportament al tatălui influențează modul în care fiica va alege partenerii și va gestiona relațiile. Un tată care este respectuos, protector, dar nu posesiv, o va ajuta să înțeleagă ce înseamnă o relație sănătoasă. În schimb, un tată absent sau autoritar poate determina tendința fiicei de a căuta relații dezechilibrate sau de a avea dificultăți în a avea încredere în parteneri.

Felul în care un tată vorbește despre aspectul fiicei lui (și al femeilor în general) poate avea un impact major asupra percepției propriului corp și a feminității. Un tată care îi oferă complimente echilibrate, axate pe calități interioare și realizări, o va ajuta să dezvolte o imagine de sine pozitivă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa