Știi ce face copilul tău pe net? Iată cum poți afla la ce se uită și ce să faci pentru a-l proteja online

Anca Lupescu
Doi copii se distreaza pe telefoanele mobile in parc
Pe lângă discuțiile cu copiii, pentru a-i ajuta să conștientizeze pericolele, sunt necesare și aplicațiile de control parental. Foto: Shutterstock

În era digitală, copiii învață rapid să navigheze pe internet și pot ajunge în colțuri întunecate ale web-ului încă de la vârste fragede. Pentru că online pot găsi informații și imagini cu și despre aproape orice, riscurile sunt nelimitate: de la cheltuieli nedorite, scam-uri financiare, viruși, până la hărțuire, abuzatori și conținut care îi poate marca. Dicuțiile părinte- copil, precum și aplicațiile de control parental îi pot ține pe cei mici departe de persoanele rău intenționate și de conținutul nepotrivit.

Copiii sunt online mai mult ca niciodată. 93% dintre copiii cu vârste între 12 și 17 ani sunt online, iar 75% din aceeași grupă de vârstă au telefoane mobile. 73% dintre adolescenți au profiluri pe rețele sociale, aproape jumătate dintre ei încărcând imagini cu ei înșiși, conform unei statistici realizate de missingkids. Pe măsură ce accesul copiilor la computere și dispozitive conectate la internet devine mai facil, cresc riscurile și provocările pentru părinți.

Pericolele de pe internet

Există o gamă largă de pericole care pot afecta copiii în mediul online.

Contactul cu persoane nedorite, inclusiv:

  • Prădători — de exemplu, în mesajele de pe rețelele sociale sau în camerele de chat ale jocurilor.
  • Cyberbully — copiii pot fi vizați de agresori online, inclusiv de cei din viața reală.
  • Escroci phishing — aceștia păcălesc copilul să ofere informații despre el însuși sau despre părinți ori chiar să ofere informații privind carduri de credit.

Conținut inadecvat, cum ar fi:

  • Conținut sexual explicit — în special imagini și videoclipuri pornografice.
  • Conținut violent sau grafic — cum ar fi scene de violență sau atacuri.
  • Conținut obscen sau nepotrivit pentru vârstă — cum ar fi limbajul vulgar sau consumul de droguri și alcool.

Probleme de securitate a computerului:

  • Descărcări automate — prin simpla vizitare a unui site web, pot fi instalate automat programe nedorite pe computer.
  • Infecții cu malware — pot oferi altor persoane acces la computerul copilului tău. Pot apărea în programele de partajare de fișiere peer-to-peer (P2P), linkuri web, atașamente și altele.
  • Publicitate nedorită, pop-up-uri și programe adware — adesea instalate automat atunci când se descarcă programe freeware sau shareware. Acestea pot conține și spyware.

Ce poți face pentru a-ți proteja copiii online

Cea mai simplă variantă de a proteja copiii online o reprezintă programele de control parental, care nu necesită cunoștințe tehnice extinse. Datorită software-urilor de securitate online ușor de utilizat, practic, orice părinte poate proteja copiii de materiale inadecvate sau poate preveni descărcarea de malware dăunător. Pentru părinți, gestionarea accesului este crucială și aceasta ia două forme principale:

  • Software de control parental — adesea inclus în soluțiile de securitate pe internet și îți oferă capacitatea de a gestiona timpul pe care copilul tău îl petrece online.
  • Programe antivirus — te ajută să te ocupi de probleme precum spyware și viruși proveniți de pe site-uri pe care copiii tăi ar putea să le viziteze fără să știe.

Funcțiile de control parental îți permit să controlezi toate aspectele experienței online a copilului tău. Acest lucru poate include orice, de la timpul pe care îl poate petrece online, până la aplicațiile și site-urile pe care are permisiunea să le utilizeze. Orice încercare de a folosi programe blocate va fi oprită. Dacă preferi setări mai avansate, poți, de asemenea, să limitezi corespondența cu contacte specifice pe rețelele sociale, să restricționezi mesajele care conțin detalii personale sau chiar să previi trimiterea mesajelor cu anumite cuvinte sau fraze.

Protecția antivirus este la fel de importantă pentru siguranța online, pentru că site-urile care par inofensive pot conține, de fapt, cod malițios. Acestea ar putea redirecționa copilul către un site fals, care arată la fel ca cel original, dar conține, de fapt, un keylogger sau un virus de computer.

Aplicații pe care le poți folosi

Quostodio

Qustodio oferă performanțe excelente pe toate planurile, având și o versiune gratuită foarte bună, care îți permite să stabilești reguli și programe de timp, precum și să blochezi conținut. De asemenea, este disponibil pe o varietate de platforme, inclusiv Kindle și Chromebook. Interfața este clară și ușor de folosit, fiind simplu să limitezi și să filtrezi conținutul. Aplicația oferă, de asemenea, un raport detaliat al activităților online ale copilului tău, cum ar fi site-urile pe care le vizitează, aplicațiile pe care le utilizează și postările pe rețelele sociale. De asemenea, primești alerte atunci când copilul accesează anumite site-uri, cum ar fi cele care oferă partajare de fișiere sau camere de chat.

Bark

Configurarea aplicației este simplă, iar prețurile sunt avantajoase, cu diferite planuri disponibile. Există și filtrare a conținutului web și monitorizare a timpului petrecut pe ecran. Aplicația trimite alerte dacă detectează semne de cyberbullying, discuții suicidale, consum de droguri sau potențiali prădători online. Aplicația folosește inteligența artificială (AI) pentru monitorizare, ceea ce înseamnă că alertele sunt în timp real.

Family Link

Google Family Link este o aplicație care permite părinților să restricționeze modul în care copiii lor folosesc internetul. Părinții pot crea un cont Google pentru copil și unul pentru ei (pe care probabil deja îl au), apoi le pot conecta. Odată ce conturile sunt legate, părinții pot gestiona de la distanță smartphone-ul sau tableta copilului de pe propriul dispozitiv.

Family Link este construit în principal pentru dispozitive Android, dar funcționează și pe iOS. Poate fi rulat pe orice iPhone care are instalat iOS 11 sau o versiune mai nouă. Cu toate acestea, Google Family Link oferă funcții destul de limitate. Nu oferă o vizualizare detaliată a modului în care copiii folosesc dispozitivele lor. De exemplu, arată doar timpul total petrecut în aplicații în timpul zilei, dar nu permite detalii mai amănunțite, precum când a fost accesată o aplicație și pentru cât timp.

Mobicip

Pe contul de Mobicip Premium poți adăuga un co-părinte. Apoi, configurezi dispozitivul copilului descărcând aplicația și managerul de aplicații din App Store. Poți alege între „monitorizare și gestionare” sau doar „monitorizare” a dispozitivului copilului. Monitorizarea rețelelor sociale și gestionarea timpului de utilizare a ecranului prin Mobicip Premium sunt foarte eficiente. Funcțiile de blocare a aplicațiilor, monitorizare și gestionare a conținutului web și urmărirea locației sunt și ele de folos.

Net Nanny

Funcțiile de filtrare web, alocare a timpului de utilizare a ecranului, gestionare a aplicațiilor și verificare a stării dispozitivului sunt foarte eficiente. Poți clasifica anumite site-uri ca fiind „Întotdeauna Permise” sau „Întotdeauna Blocate”, indiferent de filtrele de conținut setate, scrie cnn. De asemenea, lista lungă de rețele sociale a simplificat considerabil eforturile de filtrare. În colțul din dreapta sus al portalului Parent se află un meniu derulant de unde adaugi profilurile copiilor și gestionezi instalarea; tot aici poți gestiona cererile și alte sarcini ale contului.

Vorbește cu copilul tău și învață-l de ce să se ferească pe internet

Pe lângă aceste măsuri, e important să discuți cu copilul despre ceea ce i se poate întâmpla online, în așa fel încât să poată preveni și singur anumite lucruri, să recunoască utilizatorii rău intenționați și să îți ceară ajutor atunci când i se întâmplă ceva. Spune-i copilului să vorbească cu tine înainte de a împărtăși informații precum numele sau adresa și să te anunțe dacă vede ceva care îl supără sau îl sperie. De asemenea, cere-i să îi trateze pe alții online așa cum ar vrea să fie și el tratat.

Indiferent dacă joacă jocuri online cu prietenii sau participă la conversații pe rețelele sociale, copiii intră în contact cu străini în fiecare zi. Șirul de comentarii online, camerele de chat și mesajele private sunt pline de personaje nedorite, care se ascund în spatele avatarurilor pentru a păcăli copiii să ofere detalii personale. Copiii trebuie să știe că persoanele online nu sunt întotdeauna cine pretind că sunt. Chiar dacă cineva arată, vorbește sau se comportă ca cineva de vârsta lor, ar putea fi păcălit. Copilul trebuie învățat să fie întotdeauna precaut și nu să nu ofere niciodată informații personale.

Lecție importantă pentru copii: nimic din ceea ce ajunge pe net nu poate fi eliminat permanent

Când vine vârsta, învață-ți copilul despre împărtășirea lucrurilor personale pe internet și despre amprenta digitală. Nimic nu poate fi niciodată șters complet de pe internet, chiar dacă nu a fost niciodată „public”. Copiii ar putea să nu știe permanența oricărui lucru pe care îl spun, arată sau împărtășesc pe net. Totuși, va trebui să te asiguri că știu că există multe modalități prin care aceste informații persistă. Structura internetului înseamnă că nimic nu poate fi eliminat permanent. Vor exista întotdeauna „urme” ale datelor lăsate în urmă, aproape ca niște firimituri. Dacă copilul tău trimite o imagine, un mesaj sau alte date cuiva, acea persoană va avea întotdeauna o modalitate de a le salva. Dispozitivele copilului tău pot fi chiar ascultate prin spyware sau atacuri de tip man-in-the-middle. Un alt lucru important pe care trebuie să îl știe este că nici măcar mesajele cu ștergere temporizată în aplicații precum Snapchat nu dispar niciodată complet de pe web.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa