Fiecare copil are o personalitate unică – unii sunt independenți și sociabili, în timp ce alții sunt introvertiți și liniștiți. Cum ar trebui părinții să comunice cu copiii care tind să fie retrași? Cele mai mari dificultăți le au mamele și tații extrovertiți, cărora le e mai greu să-și înțeleagă copiii timizi și să găsească modalitățile potrivite de a-i sprijini.
Introversia face parte din temperamentul unei persoane și este o trăsătură prezentă de la naștere, care nu poate fi eliminată, ci doar ușor modelată. Introvertiții tind să fie mai rezervați și mai liniștiți în comparație cu semenii lor extrovertiți, care sunt mai sociabili, vorbăreți și impulsivi. Ascultarea, observarea și gândirea lucrurilor înainte de a acționa sunt alte trăsături ale introvertiților. Pentru început, este important să știi că nu e nimic în neregulă cu persoanele introvertite. Totuși, dacă îți dorești să ai o comunicare mai bună cu copilul tău introvertit, trebuie să știi cum să abordezi situația.
Înțelegerea copilului introvertit. El își încarcă bateriile stând singur
Poate crezi că, fiind părinte, copilul tău se va simți automat confortabil în preajma ta. Acest lucru nu este întotdeauna valabil—cel puțin nu când vine vorba de un copil introvertit. Dacă nu faci un efort suplimentar pentru a înțelege nevoile și preferințele copilului tău, el va ezita adesea să se confeseze. Cum devine un copil introvertit? Răspunsul simplu este că se naște așa. În cartea sa din 2002, The Introvert Advantage: How Quiet People Can Survive in an Extroverted World („Avantajul Introvertitului: Cum pot supraviețui oamenii timizi într-o lume extrovertită”), Marti Olsen Laney vorbește despre cum introvertiții și extrovertiții sunt „programați” diferit, scrie ricepsychology. Ea explică faptul că introvertiții și extrovertiții utilizează energia diferit, deoarece accesează părți diferite ale sistemului nervos autonom.
Totodată, Christine Fonseca, celeba autoare a cărții Quiet Kids: Helping Your Introverted Child Succeed in an Extroverted World („Copii Tăcuți: Cum să îți ajuți copilul introvertit să reușească într-o lume extrovertită”), explică, de asemenea, că introvertiții își „încarcă bateriile” prin „timpul petrecut singuri”, în timp ce copiii extrovertiți își refac energia prin interacțiuni cu alții. Introvertiții caută stimulare prin gânduri interioare, iar extrovertiții o fac prin mediu. Părinții trebuie să accepte și să aprecieze copilul introvertit pentru ceea ce este el. Pot face acest lucru transmițând copilului mesajul că este în regulă să fii introvertit și că nu este nimic greșit cu el.
Deși copilul tău s-ar putea simți diferit de semenii săi, trebuie să știe că nu este singur. Mulți oameni celebri sunt introvertiți. În discursul său din cadrul TED, The Power of Introverts, Susan Cain subliniază că o treime până la jumătate din populație este introvertită, inclusiv persoane de succes, precum Bill Gates și J.K. Rowling, scrie ricepsychology.
Pe de altă parte, părinții trebuie să știe că există o diferență între un copil timid, unul introvertit și un copil anxios. Anxietatea socială, timiditatea și introversiunea sunt trei concepte care pot fi confundate, de aceea toate se află în același spectru. Persoanele care suferă de anxietate socială vor experimenta o anxietate severă în perspectiva situațiilor sociale, ceea ce poate duce la izolarea socială. „O persoană care este timidă poate să se simtă inconfortabil dacă se află în centrul atenției”, spune profesorul de Psihologie Clinică Kim Flemington în The Huffington Post. „Un introvertit, pe de altă parte, s-ar putea să nu fie deosebit de încântat de conversațiile zgomotoase. Dar asta nu le cauzează neapărat un stres semnificativ”, conform melbournechildpsychology.
Cum să comunici cu un copil introvertit
Dacă ești un părinte extrovertit, comunicarea cu copilul tău introvertit ar putea să ți se pară dificilă și unilaterală. Trebuie să înțelegi că el funcționează altfel decât tine. De asemenea, nu ar trebui să îl faci niciodată se simtă mai prejos față de alții copii, ci să îi explici că oamenii sunt unici, iar acest lucru este perfect normal. Ai grijă la comentariile pe care le faci în ceea ce îl privește, mai ales de față cu alte persoane. Iată câteva moduri prin care să comunici mai bine cu copilul tău și să construiești o relație de durată.
Alege momentul potrivit pentru a vorbi cu el
Mulți părinți simt că al lor copil nu comunică suficient cu ei, iar acest lucru îi îngrijorează. Dar trebuie să înțelegi că introvertiții nu simt nevoia de a conversa constant. Ei își petrec cea mai mare parte a timpului gândindu-se și evită discuțiile inutile. Totuși, asta nu înseamnă că nu trebuie să faci eforturi pentru a-l face pe copil să se deschidă, să interacționeze cu tine, să-ți împărtășească gândurile și sentimentele.
Șansele de reușită sunt mari dacă găsești momentul potrivit pentru discuții. Dacă începi o conversație după o zi lungă la școală sau un eveniment de familie obositor, este foarte probabil să nu ai succes. Lipsa de interes a copilului te poate face să eziți să aduci din nou în discuție acel subiect, însă e posibil ca refuzul lui să fie doar unul momentan. În acest caz, pierzi o oportunitate de a te conecta cu el doar pentru că ai ales momentul nepotrivit. Alegerea unui moment în care copilul este relaxat și în largul său va avea întotdeauna rezultate mai bune.
Fii atent la răspunsurile lui
Este foarte important ca părinții să fie observatori. Deoarece nu ai de-a face cu un copil care își va descrie cu ușurință fiecare gând și acțiune, este esențial să fii atent la lucrurile mai puțin evidente. Când vorbești cu copilul despre ceva ce nu este esențial, continuă să vorbești doar dacă pare interesat. Evită să pui prea multe întrebări dacă vezi că mintea lui este în altă parte. Întrebările repetate sau încercarea de a discuta lucruri care nu îl interesează poate duce la evitarea conversațiilor din partea sa. Observă limbajul corpului și învață să îi citești expresiile faciale. Făcând acest lucru, îl vei înțelege mai bine și vei compensa lipsa cuvintelor rostite. Cu persoane introvertite, conexiunea este foarte importantă și poate să țină locul multor cuvinte sau chiar gânduri.
Ascultă-ți copilul
Când copilul tău introvertit încearcă să înceapă o conversație, acest lucru este foarte important pentru el. Poate tu ești obișnuit să începi mai multe conversații pe zi cu diferiți oameni și ți se pare un lucru perfect normal, dar nu este. Copilul introvertit vorbește doar după ce s-a gândit mult la ceea ce urmează să spună. Din acest motiv, uneori are așteptări nerealiste legate de felul în care ar trebui să fie ascultat de cei din jur. Dacă arăți dezinteres sau schimbi subiectul brusc, poate fi descurajant. Desigur, probabil nu ai face asta intenționat, dar ține minte că atunci când copilul inițiază o conversație, chiar are ceva să îți transmită și ar trebui să fii atent.
Știai că: Timiditatea poate fi moștenită? O arată un studiu recent publicat
Răspunde-i cu entuziasm
Poate simți că este necesar să depui efort suplimentar pentru copilul tău introvertit și, în unele situații, chiar așa este: trebuie să fii foarte atent când încearcă să comunice cu tine. Orice alt copil ar repeta probabil același lucru până când ai asculta, dar nu este cazul introvertiților. Copiii introvertiți vor readuce rareori un subiect din nou în discuție dacă nu arăți interes de la început. Așadar, ori de câte ori copilul tău împărtășește ceva cu tine, ascultă cu atenție și răspunde cu entuziasm. Este, de asemenea, o oportunitate excelentă pentru tine să extinzi conversația și să afli mai multe despre gândurile și interesele lui. Pune-i întrebări legate de subiect și implică-te în conversație.
Încurajează și implică-te în pasiunile și interesele lui
Un mod excelent de a-ți face copilul să se deschidă față de tine este să găsești o activitate pe care să o puteți face împreună. Dacă copilul este pasionat de ceva, asigură-te că îl încurajezi în acea direcție. Dacă îl ajuți activ să-și dezvolte interesul, nu va ezita să-ți ceară sprijinul sau opinia. Faptul că îți împărtășește realizările în ceva ce iubește va întări relația dintre voi. Totuși, asta nu înseamnă că ar trebui să pui presiune asupra lui și nici să fii excesiv de entuziast.
Arată-i sprijin
Prezența la reuniunile de familie și evenimentele sociale este obligatorie pentru unii copii, însă pentru un copil introvertit poate fi un adevărat chin. Când vine vorba de grupuri mai mari de persoane necunoscute, copilul tău s-ar putea simți inconfortabil, pentru că îî este dificil să interacționeze cu persoane noi și să facă conversație superficială.
Când vă aflați într-un astfel de context, ai grijă la comentariile altor persoane și la comportamentul lui. lui. Există mai multe lucruri pe care un copil introvertit s-ar putea să fie obosit să le audă: „De ce ești atât de tăcut?” „De ce stai aici? Toți ceilalți copii sunt acolo!”, „Ești rușinos?”, „Hai să te joci cu ceilalți copii”. Uneori, oamenii vor comenta lucruri care îl vor face pe copil să se simtă inconfortabil.
În astfel de situații, depinde de tine să îți faci copilul să se simtă confortabil. Fă-l să înțeleagă că este în regulă să stea cu tine sau să găsească un colț liniștit, mai degrabă decât să interacționeze cu un grup de necunoscuți. Trebuie să îi susții și să le transmiți celorlalți că nu trebuie presat să facă ceva ce nu vrea.
Respectă-i timpul pe care îl petrece singur
Când copilul tău vine acasă după o zi lungă la școală, cel mai probabil va dori să petreacă ceva timp singur. Lasă-l să se relaxeze și să se relaxeze în felul său preferat. Poți să-l întrebi despre ziua lui mai târziu. De asemenea, este cel mai bine să faci acest lucru cu bună dispoziție și răbdare; nu ar trebui să simtă că te-a dezamăgit sau te-a supărat pentru că nu a vrut să răspundă imediat. Creează o atmosferă în care să poată veni la tine ori de câte ori dorește.
Informează-te
Dacă nu ești prea familiarizat cu ce presupune acest tip de personalitate, citește sau stai de vorbă cu un specialist. Acest lucru te va ajuta să înțelegi mai bine comportamentul copilului și să empatizezi cu el. Altfel, poate fi dificil să înțelegi de ce lucruri aparent normale (pentru tine) pot avea un efect negativ asupra lui.
În zilele noastre, oamenii au acces la mai multe informații ca niciodată, și, astfel, copiii introvertiți nu ar trebui să fie judecați greșit pentru felul lor de a fi. Nu ar trebui să fie etichetați drept nepoliticoși sau mofturoși, și nu ar trebui să fie făcuți să se simtă rușinați pentru trăsăturile lor de personalitate. De asemenea, nu ar trebui să fie forțați să devină extrovertiți. Pe măsură ce cresc, vor învăța să se descurce cu oamenii în felul lor. Forțându-i constant și punându-i în situații incomode la vârste fragede nu ajută.