Crăciunul nu înseamnă doar cadouri, așa cum au înțeles greșit mulți copii din această generație. Crăciunul are aceeași semnificație religioasă în toate cultele de pe pământ: Nașterea lui Hristos. Iar pentru noi, oamenii, e prilej de bucurie, de a fi împreună cu cei pe care-i iubim, de a lăsa totul deoparte și a ne concentra pe ceea ce contează cu adevărat: timpul alături de cei dragi. Nimic altceva n-ar trebui să conteze în aceste zile, iar copiii noștri trebuie să învețe de mici asta.
Ce poate înțelege un copil de câțiva ani care, în tot timpul anului, a fost plimbat între grădiniță/școală- afterschool și opționale atunci când primește un cadou mare, scump și frumos ambalat de la „Moșul”? Că dragostea lui poate fi cumpărată, că lipsa părinților care muncesc 14 ore pe zi în țară ori în străinătate e compensată de împlinirea dorințelor materiale? Nu e prea târziu să le schimbăm această percepție, nu e prea târziu să spunem #FărăCadouriScumpeDeCrăciun!
Noi nu aveam cadouri simple, dar aveam timp cu părinții
Noi, părinții de astăzi, am crescut cu Moș Gerilă ori cu Moș Crăciun, am primit (sau nu!) cadouri, dar totul era cu măsură. Și nu neapărat din lipsa banilor și nici din zgârcenia părinților, ci, pur și simplu pentru că ei au primit la timpul potrivit una dintre cele mai simple și mai valoroase lecții de viață: banii nu aduc fericirea.
În schimb, ce aveau ei mai mult decât avem noi astăzi? Aveau mai mult timp, erau mai relaxați, erau, parcă, mult mai prezenți în viețile noastre, cu toate că și ei munceau să ne poată asigura traiul de zi cu zi. În lipsa rețelelor de socializare care ne prezintă constant modele ideatice, imagini poleite cu lux și abundență, în lipsa marketingului intensiv asociat cu această mare sărbătoare, în lipsa televizorului unde ești sfătuit zilnic să te pui pe cheltuit bani de Crăciun, părinții noștri reușeau, cu forțele și ideile proprii, să ne creeze sărbători de neuitat.
Ei știau destul de bine să ne ofere iubirea lor, chiar dacă nu stăteau destul de bine ca noi la capitolul comunicare; ne cumpărau de cele mai multe ori „ce ne trebuie cu adevărat” și nu „mofturi”.
- CITEȘTE ȘI: Banii n-aduc copilăria!
Cât de mult este prea mult?
Am să te întreb un singur lucru: dacă la 5 ani copilului îi oferi de Crăciun o tabletă de ultimă generație care costă cât salariul mediu pe economie, ce-i vei oferi la 10, la 15 sau la 18 ani? Dacă, în timp, situația ta financiară nu va mai fi la fel de bună? Cum îți vei convinge copilul că-l iubești și dacă nu-i cumperi daruri scumpe?
Da, copiii trebuie să primească daruri de Crăciun, dar, în timp ce îi scriu moșului liste peste liste, ar fi bine să valorificăm timpul petrecut împreună să le dezvăluim adevărata semnificație a acestei mari sărbători. Să facem din decembrie luna în care ne învățăm copiii ce înseamnă o faptă bună, să ajute un om mai puțin norocos decât ei, să învețe un colind nou, ori o poezie tematică, să trimită celor dragi felicitări de Crăciun, să confecționeze decorațiuni pentru brad, să îi viziteze pe cei dragi, să te ajute în bucătărie la prepararea bunătăților festive.
Dacă te numeri printre părinții cu o situație materială peste medie, este minunat, este rezultatul muncii tale, dar copilul tău trebuie să-ți urmeze aceeași pași făcuți de tine pe calea succesului, pentru a prețui cu adevărat valoarea lucrurilor și a banilor. Este de datoria noastră, de părinți, să nu le dăm totul de-a gata, pentru că, în timp, le vom fura una dintre cele mai mari bucurii ale vieții: satisfacția lucrului muncit cu mâna ta. Cât de mult este prea mult? Tot ce depășește valoarea de „simbol” de „gestul contează mai mult decât prețul” este „prea mult”.
Lumea în care trăim se transformă cu o viteză uimitoare, este bazată pe consumersism, pe imitare de modele, pe răspuns automat la îndemnurile reclamelor. Dar, oare, e bine să urmăm acest curs, lipsit de emoție? Oare asta vrem să le fie copiilor noștri zestrea de peste ani: Moș Crăciun aduce cadouri scumpe? Cum rămâne cu magia, cu surpriza, cu adevărata semnificație?!
- CITEȘTE ȘI: 44 de idei pentru cadouri până în 100 de lei. Cucerește-i pe toți cu daruri practice și haioase!
Dacă 364 de zile un copil e trist, îl poate face fericit un cadou scump?
Fără nicio intenție de a generaliza, în țara noastră și în întreaga lume sunt milioane de copii triști, neglijați emoțional, victime ale bullying-ului ori ale violenței domestice. Uneori, chiar și fără să ne dăm seama, ne rănim copiii: fie că nu le ascultăm cu atenție povestioarele, fie că nu ne jucăm suficient cu ei, fie că le vorbim pe un ton ridicat ori stăm cu nasul în telefon decât cu ochii pe ei.
Da, fiecare mamă este cea mai bună pentru copilul ei, dar, dacă adevăratul cadou pe care îl oferim copiilor noștri ar fi ca 365 de zile ne-am acorda conștient timp de calitate împreună? Dacă în fiecare zi l-am face să se simtă special, să-i dăm încredere în sine, să-l stimulăm suficient, să ieșim împreună în oraș și să ne punem pur și simplu la mintea lui ori de câte ori avem ocazia?
Vă propun tuturor această provocare: #FărăCadouriScumpeDeCrăciun și, din bănuții aceia să le facem copiilor mici bucurii autentice pe tot parcursul anului!
Știu, poate te simți vinovat/ă că ai mult de lucru, că grijile te copleșesc, că viața ta nu este așa cum ai visat să fie și te gândești, poate inconștient, cel mic te va „ierta” dacă-i cumperi ceva scump, la care a visat tot anul, dar ascultă-mă cu atenție, copilul tău te iubește așa imperfect/ă cum ești și tot ce-și dorește este să primească atenția și iubirea ta.
Hai să creștem o generație fericită, fără cadouri scumpe de Crăciun!
Nu este neapărat necesar să cumperi copiilor cadouri scumpe de Crăciun deoarece valoarea unui cadou nu este întotdeauna determinată de prețul său. Cadourile pot fi semnificative și memorabile fără să fie costisitoare. Concentrându-te pe cadouri care reflectă interesele și pasiunile copiilor, poți oferi experiențe sau obiecte care au o valoare sentimentală și educativă, fără a te concentra doar pe aspectul financiar.
Ducând mai departe această „modă”, presiunea va fi mereu imensă pe umerii părinților! Copilul tău nu va fi dezamăgit de tine dacă nu va găsi sub brad cadouri pompoase ca ale copiilor vedetelor de pe Instagram, dar va suferi alături de tine dacă te simte tristă, obosită și mereu în criză de timp.
Citeam de curând un studiu britanic recent, referitor la presiunea de a cumpăra cadouri scumpe de Crăciun copiilor, iar situația este cât se poate de îngrijorătoare. Presiunea asupra finanțelor familiei cauzată de criza costului vieții este scoasă la lumină amintitul studiu. Patru din zece părinți au fost îngrijorați cum vor explica „de ce Moș Crăciun nu le-a adus tot ce le-au cerut”.
Aproape trei sferturi dintre părinți (73%) au spus că așteptările cu privire la câți bani ar trebui să cheltuiască părinții pentru cadourile de Crăciun pentru copii sunt acum „scăpate de sub control”. În ciuda presiunii de a cumpăra cadouri scumpe, 74% dintre mame și tați spun că cei mici „ar trebui să fie mulțumiți de orice cadouri pe care le primesc”. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că mai mult de jumătate (54%) spun că se simt sub presiune să cheltuiască bani, astfel încât copiii lor să aibă cele mai noi jucării, gadgeturi și haine.
Șaizeci și doi la sută dintre părinți au spus că sunt îngrijorați de „capacitatea lor de a-și permite cadourile de Crăciun” și aproape jumătate (46 la sută) au spus că sunt îngrijorați că copiii lor „fi dezamăgiți” de cadourile pe care le deschid în ziua de Crăciun. Patruzeci și patru la sută sunt îngrijorați de comparațiile pe care le-ar face copiii lor cu cadourile pe care le primesc prietenii lor. Hai să oprim asta! Un părinte fericit crește un copil fericit. Spune #FărăCadouriScumpeDeCrăciun și deschide calea spre adevărata sărbătoare la tine acasă!