Copilăria Regelui Charles al III-lea, între ambițiile tatălui de a-l face puternic și lipsa mamei

Cristina Călin, redactor
scris pe

Regele Charles al III-lea, care va fi încoronat mâine 6 mai 2023 ca suveran al Marii Britanii, a avut o relație specială cu mama lui, Regina Elisabeta II, însă primii ani de viață au fost marcați de lipsa ei. Tatăl, prințul Philip, este cel care a încercat să îl pregătească cât mai bine pentru rolul de viitor suveran.

Prințul Charles Charles Philip Arthur George de Edinburgh s-a născut la 14 noiembrie 1948 la Palatul Buckingham. La acea vreme rege în Marea Britanie era bunicul său George VI, iar mama sa, Prințesa Elisabeta, care avea 22 de ani, era următoarea în linia de succesiune a tronului. Era primul născut al Prințesei Elisabeta și a soțului ei, Philip, duce de Edinburgh. Are 3 frați: Anne—născută în 1950, Andrew—născut în 1960 și Edward—născut în 1964.   

Regele Charles al III-lea nu a avut la începutul vieții sale parte de grija părinților. Când l-a născut, Elisabeta era o tânără prințesă care a trebuit să i le alăture soțului său la postul naval din Malta, în 1949. Micul Charles nu avea atunci decât un an și a fost lăsat în grija bunicilor săi la Sandringham. De-a lungul timpului au apărut mărturii care arată că părinții săi nu i-au văzut nici măcar primii pași. Au urmat alte călătorii în străinătate, în succesiune rapidă. Primul cuvânt al viitorului rege a fost „Nana”, adresat bonei sale, pe care a văzut-o mai mult decât orice altă persoană.

Crescut mai mult de Prințul Philip

Situația lui Charles era valabilă pentru aproape toți copiii aristocrați din Marea Britanie de la acea vreme. Cu toate acestea chiar și prieteni de-ai reginei o considerau un părinte destul de îndepărtat, care nu își arăta dragostea maternă. Ca monarh, prestația reginei a fost aproape impecabilă de la început, calmă, răbdătoare, umilă, demnă, grațioasă. Totuși, în ceea ce îl privea pe Prințul Charles abordarea ei era oarecum rece. Părea mai asemănătoare cu stilul de a crește copiii de la începutul secolului, deși a pus capăt tradiției potrivit căreia copiii regali ar trebui să se încline și să facă o reverență la intrarea în cameră a suveranului.

Pentru că solicitări legate de regat erau foarte multe, tânăra regină nu a avut de ales decât să-și lase o mare parte dintre responsabilitățile de părinte în sarcina prințului Philip. Aceasta avea propriile idei despre modul în care Charles ar fi trebuit să evolueze. I-a cumpărat pentru prima aniversare o bâtă de cricket și a declarat că vrea să fie „cu adevărat bărbat”.

Hotărârea Prințului Philip ca fiul său, de altfel timid, să învețe să se descurce de mic avea origini în propria sa copilărie destul de tulbure. A fost forțat să se descurce singur de la vârsta de opt ani, după ce mama sa a fost dusă într-un azil. Atunci tatăl său a părăsit casa familiei pentru a locui cu amanta în sudul Franței.

Un copil sensibil, într-un mediu rigid

Mai mult, Prințul Philip și-a dorit ca micuțul Charles să aibă o educație dură pentru a putea face față îndatoririlor regale pe care urma să le primească la un moment dat. A luat asupra lui această responsabilitate. După cum a spus verișoara lui, Lady Mountbatten, prințul „și-a dat seama că Charles era un băiat teribil de sensibil, care avea să se confrunte cu o mulțime de probleme și s-a gândit că ar trebui să-l ajute să nu pună la inimă o mulțime de lucruri așa cum fac toți copiii.

De exemplu, nu se grăbea să-l ridice de fiecare dată când cădea. Îi spunea mai degrabă „Oh, hai că nu e chiar așa de rău”. Sunt sigură că a vrut doar să-l facă mai puternic. Privind retrospectiv, cred că a exagerat uneori și poate că a fost puțin lipsit de tact.”

Dragostea din brațele bunicii

Totuși, Charles a fost răsfățat de bunica sa maternă, Regina Mamă. O vizita ​​frecvent la Royal Lodge, casa ei roz pal din Windsor Great Park, mai ales când părinții lui erau plecați. Încă de la vârsta de doi ani, el stătea pe patul ei jucându-se.

Când avea cinci ani, ea l-a lăsat să exploreze Shaw Farm, în Windsor Home Park. Mai târziu, i-a deschis apetitul pentru muzică și arte.

Regele Charles al III-lea la școală

Charles a fost primul moștenitor al tronului Marii Britanii care a mers la școală. Charles nu a fost un elev eminent, dar avea abilități de citit și de scris, deși se lupta cu matematica. În raportul său din primul an se menționa că „pur și simplu îi place să deseneze și să picteze” și are aptitudini muzicale. După doar 6 luni, tatăl său l-a transferat la școala Cheam, în Hampshire, unde Philip însuși fusese trimis la vârsta de opt ani. Deși a fost înființată în 1645, școala a avut o înclinație progresivă, evitând atmosfera exclusivistă a altor școli-internat. Nu i-a plăcut deloc timpul petrecut acolo și nici la Gordonstoun. Acolo tatăl său fusese șef de promoție. Charles a deschis-o drept „gaura iadului”.

Charles, alături de mama lui, Sursă foto: Pagina Facebook Royal Family

Nu a fost încurajat să își exprime sentimentele

Nici Regina, nici Prințul Philip nu l-au încurajat pe Charles să le vorbească despre sentimentele sale. Așa a ajuns să evite orice conversație incomodă. Prințul era un tată destul de atent din multe puncte de vedere. Cu toate acestea era văzut ca fiind prea dornic de a-i controla viața fiului său. Îi dădea adesea lui Charles impresia că nu este genul de fiu pe care și-l dorise. Uneori chiar țipa la el. Philip Eade, autorul cărții ”Prințul Philip: The Turbulent Early Life of the Man Who Married Queen Elizabeth II” menționează faptul că odată l-a mustrat că a citit în pat: „Dacă vrea să doarmă, de ce nu doarme? Dacă vrea să citească, de ce nu stă pe scaun și citește?”

John Dimbleby, autorul biografiei Regelui Charles, recmarcă faptul că în copilărie acesta era un băiețel „cu ușurință speriat de personalitatea puternică a tatălui său”, ale cărui mustrări pentru „o deficiență în comportament sau atitudine . . . îl făceau cu ușurință să plângă” Deși brusc, Philip era „bine intenționați, dar lipsit de imaginație”. Prietenii care autorul a vorbit au descris „degradarea” și chiar „bullyingul” la care era supus Charles de către tatăl său.

Ajuns la maturitate, s-a declarat fericit cu copilăria lui

În 2012, Charles a încercat să repare imaginea pe care le-o făcuse părinților său și într-un documentar TV realizat ca omagiu adus Reginei cu ocazia jubileului ei de diamant a schimbat poveștile despre copilăria lui. Filmele de acasă au descris o copilărie idilică la moșiile de țară ale familiei la Sandringham, în Norfolk, și Balmoral, în Scoția. Imaginile cu prințul Philip clătinându-se pe o tricicletă și coborând un tobogan pe iahtul regal Britannia au contrazis reputația lui de tată dur, iar scenele în care Regina se distra cu copiii ei au fost menite să alunge ideea că este distantă și lipsită de afecțiune.

Mai târziu, la moartea Reginei Elisabeta, Regele Charles a spus că se simte onorat că i-a fost mamă.

Sursă foto: Pagina Facebook Royal Family

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa