Copiii transgender. O lecție de acceptare

Veronica Guzun, redactor

Kate Warren locuiește la Washington și este mama unui copil transgender. Recent, și-a făcut curaj să povestească pe thehuffingtonpost.com despre cum a decurs transformarea copilului ei din Hazel în Haze și cum au primit această schimbare colegii de clasă. Este o poveste despre acceptare, toleranță și prietenie. 

Una dintre multele griji pe care și le-a făcut Kate Warren a fost cum vor reacționa colegii de clasă ai copilului, când vor fi anunțați că ea este de fapt un el. ”În timp ce sufeream în sinea mea că îmi pierd fiica și încercam să prevăd în ce mod această tranziție ne va afecta familia, eram foarte îngrijorată dacă va fi acceptat sau respins copilul meu de lumea din jur”, își amintește Warren.

Hazel (10 ani) s-a născut fată, dar nu i-au plăcut niciodată rochiile și fustele și a preferat mereu să se joace cu soldăței decât cu păpuși, iar rozul era o culoare interzisă în casa Warren. În același timp, mama fetei nu-și punea vreo problemă deoarece, considera că împărțirea jucăriilor în categorii ”pentru fete” și ”pentru băieți” este un truc de marketing și chiar era mândră de fata ei nu se conforma prejudecăților.

Nici atunci când a remarcat că fiica alegea mereu caractere masculine în jocurile video, mama nu s-a impacientat. ”Până la urmă, cui nu i-ar plăcea să fie băiat?” – își spunea mama – băieții întotdeauna sunt distribuiți în rolul învingătorului, al liderului, al viteazului. A mai trecut timpul și Hazel a declarat că atunci când se va mărita vrea să se îmbrace în frac, dar să nu fie fată în frac, ci băiat. Iar când fetița s-a tuns prima data scurt, a înflorit. Era încântată când străinii o considerau băiat și i se adresau ca atare.

La școală

Când Hazel a spus că vrea să fie numită Haze, una dintre grijile mamei a fost cum vor primi această veste oamenii din jur și mai ales colegii, care nu au mai întâlnit asemenea persoane. Mai întâi, mama a anunțat conducerea școlii despre schimbare. ”Deși nu sunt o persoană conflictuală, eram gata să-mi apăr copilul prin toate metodele. Căci, dacă el e suficient de curajos să facă acest salt, la fel trebuie să fiu și eu” – mărturisește Kate Warren.

Deși în scoală nu au mai fost copii transgender, consilierul școlii a urmat niște cursuri de sprijinire a copiilor precum Haze. Așa că a parcurs împreună cu părinții toate opțiunile și i-a asigurat că școala va oferi tot suportul necesar copilului.

Primul lucru pe care l-a făcut consilierul a fost să creeze o echipă de susținere formată din prietenii apropiați ai lui Haze. Aceștia au primit rolul de apărători, pentru că, se știe, copiii pot fi foarte răutăcioși. În plus, ultimele cercetări arată că tinerii transgender sunt adeseori hărțuiți verbal, ceea ce duce la multe sinucideri printre acești copii. Lui Haze îi era frică în mod special de reacția unor băieți din clasă.

Povestea unui bărbat transgender, spusă de sora lui. ”Fratele meu a născut un copil”

Crearea unei rețele de suporteri, care a crescut constant, a dat rezultate. Atunci când un copil a încercat să-l ia pe Haze peste picior, toți din jur l-au apărat. Iar acel copil și-a cerut mai târziu scuze.

Familia Warren are noroc de o comunitate de părinți și profesori toleranți la școală, care, de altfel, respectă legea. Nu același lucru se poate spune despre cazul adolescentului transgender Gavin Grimm căruia consiliul profesoral i-a interzis să folosească toaleta băieților. Acest caz va fi judecat curând de Surtea Supremă.

”Comunitatea transgender are un drum lung de străbătut și lupte grele de dus pentru a obține acceptarea social și egalitatea în drepturi. Dar în ciuda acestor provocări, schimbarea e aproape. Pentru copilul meu transgender, totul va fi bine” –încheie Kate Warren mesajul ei.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook! Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa