De-a lungul timpului, istoria ne-a arătat că oamenilor de știință le cam place să se joace de-a Dumnezeu. Un articol publicat de telegraph.co.uk vorbește despre încercările de a obține descendenți fără implicarea vreunui ovul.
Un experiment de referință al Universității din Bath, Marea Britanie, ar putea sta la baza creării unui copil folosind ADN de la doi bărbați. S-a considerat întotdeauna că numai un ovul ar putea produce modificări în spermă necesare pentru a crea viaţă, deoarece un ou se formează dintr-un tip special de diviziune celulară în care este adus numai jumătate din numărul de cromozomi. Celulele spermatice se formează în același mod, așa că atunci când un spermatozoid și un ovul se întâlnesc, formează o acțiune genetică ”plină”, în care o jumătate din ADN vine de la mamă și jumătate de la tată.
Acum însă, oamenii de știință au arătat că un embrion poate fi creat din celule care conțin toți cromozomii, ceea ce înseamnă că, teoretic, orice celulă din corpul uman poate fi fertilizată de un spermatozoid. Trei generații de șoareci au fost create până acum, care trăiesc și sunt sănătoși, folosindu-se această tehnică, iar acum cercetătorii intenționează să testeze teoria folosind celule ale pielii.
Cercetătorul Tony Perry, autor senior al studiului, a declarat: ”O vorbă spune să-ți începi ziua cu un ou, dar ceea ce vrea să transmită această lucrare este că nu trebuie să începi creația neaparat cu un ou”.
”S-a crezut până acum că doar un ovul e capabil să reprogrameze spermatozoizii pentru a permite dezvoltarea unui embrion”, mai spune el. ”Acum, vorbim însă despre modalități diferite de a obține embrioni. Imaginați-vă că am putea preleva celule ale pielii și am putea obține embrioni din ele. În experiment, oamenii de știință au ”păcălit” un ou să se dezvolte în embrion folosind anumite substanțe chimice care simulează fertilizarea. Când embrionului i-a fost injectată spermă, s-au obținut șoricei care au ajuns să producă urmași.
Chiar dacă experimentul a avut la bază un embrion, cercetătorii cred că procedura nu trebuie să fie neaparat aceeași. În teorie, tehnica poate funcționa la fl cu orice celulă din corp atâta timp cât se elimină jumătate dintre cromozomi pentru a permite fuziunea cu cromozomii din spermă.
În cadrul experimentului, s-au obținut 30 de șoareci. O parte dintre șoareci au obținut descendenți, iar unii dintre aceștia chiar au continuat să se înmulțească. Comparativ cu experimenul oiței Dolly, cu 1%- 2% rată de succes, este un mare pas înainte.
Următorul pas ar fi ca echipa de cercetare să producă descendenți din celule fără embrioni, cum ar fi cele ale pielii.
Dezvoltarea cu succes a acestei tehnici ar permite cuplurilor gay să aibă un copil al cărui ADN ar aparține jumătate unuia, jumătate altuia. Cu toate acestea, tot ar fi nevoie de existența unei mame surogat, în corpul căreia să se dezvolte copilul.
Mai realist vorbind, tehnica ar fi folositoare femeilor care au probleme de fertilitate din cauza unor tratamente agresive, cum ar fi cele împotriva cancerului și radioterapia.De asemenea, ar putea folosi femeilor care vor să procreeze la vârste mai înaintate, însă nu pot face asta din cauza ovulelor care se degradează odată cu vârsta,
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.