Când vine vârsta „de ce?-urilor”, să le explici celor mici despre Moș Crăciun poate fi o adevărată provocare. Alegem să le vorbim despre bunătate și generozitate sau despre Moșul care aduce cadouri la final de an? Spunem copiilor adevărul sau păstrăm magia? Din fericire, lucrurile nu trebui să fie la fel pentru toată lumea. Veți putea lua decizia potrivită în funcție de vârsta copilului, de valorile și tradițiile familiei sau în funcție de context.
Ce îi poți spune copilului despre venirea Moșului
Copiii din generația de azi sunt dezinvolți și perspicace. Întrebările despre Moș Crăciun (și despre tot-ce-nu-ți-trece-prin-minte!) apar din ce în ce mai devreme. Și atunci, cum procedăm? Din păcate, nu există o rețetă general valabilă. „Adevărul” despre Moșul este diferit pentru fiecare familie în parte. În plus, trebuie să ținem cont de puterea copilului de a înțelege și de a accepta anumite idei și concepte. Noi decidem dacă mai putem păstra aura magică din jurul celui mai iubit Moș de pe Planetă sau dacă cel mic e destul de mare (sic!) să poată înțelege darurile ca simboluri ale bunătății și ale compasiunii.
Fiecare familie are valori, tradiții și convingeri aparte, iar decizia de a le explica existența lui Moș Crăciun copiilor este una personală. Putem alege varianta inspirată de tradițiile creștine, dacă aceste valori sunt importante în familia noastră. Și să povestim copiilor despre familia care a găzduit – fără să știe – nașterea lui Iisus. Sau putem să le vorbim despre Moșul din Laponia. În același timp, discuțiile despre Moș Crăciun pot fi un bun prilej să sădim în inima copiilor respectul față de credințele și opiniile celorlalți, oricât de diferite față de ale noastre ar fi. La școală sau chiar la grădiniță cei mici vor întâlni cu siguranță copii care vin de acasă cu alte legende sau cu alte tradiții. Explică-i copilului că, așa cum oamenii au gusturi și preferințe diferite, și familiile pot avea credințe distincte, în special despre tradiții, religie și sărbători. Diversitatea ar trebui apreciată și respectată.
Varianta „Moș Crăciun e real”
Poate că legenda lui Moș Crăciun a fost o parte importantă a copilăriei tale și vrei să păstrezi magia. Este firesc să îți dorești să transmiți asta și copiilor tăi. Îi poți spune copilului că Moș Crăciun trăiește la Polul Nord și că în fiecare an, în Ajun, își încarcă sania mare și roșie cu daruri și trece pe la fiecare casă. Aceste cadouri sunt foarte speciale și sunt așteptate cu nerăbdare, mai ales de către copii. Însă cel mai important lucru pe care trebuie să îl afle este faptul că, pe lângă daruri, acesta aduce în fiecare casă bucuria Crăciunului, a sărbătorilor de iarnă, cu toată generozitatea care le însoțește. Asta este adevărata magie a lui Moș Crăciun!
- CITEȘTE ȘI: Marea întâlnire cu Moș Crăciun
„Fiecare din noi este Moș Crăciun”
Dacă copilul tău este foarte perspicace, face investigații pe cont propriu și nu se lasă până nu obține ce își dorește, atunci va fi foarte greu să păstrezi secretul multă vreme. E posibil să te întrebe atât de insistent și să ceară foarte multe detalii încât s-ar putea să ridici mari suspiciuni sau sa te dai de gol. Dacă decizi să îi spui adevărul, poate ar fi bine să te asiguri mai întâi că ai răspunsurile la următoarele întrebări:
- Copiii din grupul său de prieteni încep să afle adevărul?
- Ai impresia că deja știe?
- Crezi că cel mic poate păstra un secret?
- Pentru familia voastră, Crăciunul este mai mult despre nașterea lui Isus decât despre Moș Crăciun?
- Ce anume ai decis să îi spui?
Majoritatea copiilor află adevărul despre Moș Crăciun între 6 și 10 ani. Mulți au avut deja o bănuială de ceva timp, dar nu vor să o recunoască. Poți aborda problema astfel: „Am un secret despre cadourile de sub brad. Cred că ești suficient de mare să afli, dar trebuie să-mi promiți că vei păstra secretul. Tradiția cadourilor de Crăciun a pornit de la un personaj foarte generos, care, pe lângă daruri, aducea oamenilor bucurie în spiritul Crăciunului. Pentru a duce mai departe bucuria sărbătorilor, oamenii își dăruiesc (anonim sau nu) cadouri de Crăciun. Fiecare din noi devine Moș Crăciun. Și tu poți să fii Moș Crăciun pentru fratele tău, pentru prieteni, pentru cei dragi.”
Formula „în spiritul lui Moș Crăciun”
Dacă înclini să spui adevărul, dar într-o formulă care să nu știrbească magia sărbătorilor, poți merge pe ideea: „noi credem că Moș Crăciun reprezintă spiritul bucuriei și al bunătății”. Și să explici copilului că „Moșul” nu este o singură persoană, ci o stare sufletească, o intenție – aceea de te bucura împreună cu cei dragi și de a face fapte bune care să îi bucure pe ceilalți. Este un moment magic peste tot în lume, iar când copiii cresc suficient, devin parte din această tradiție. „Acum că ești destul de mare, avem nevoie de ajutorul tău pentru a continua această tradiție. Desigur că vei primi în continuare cadouri sub brad de Crăciun. Dar acum știi că părinții tăi sunt cei care le cumpără și le împachetează”.
Povestea lui Moș Crăciun, pe scurt
Se spune că Moș Crăciun era un meșter bătrân care făcea jucării pe tot parcursul anului. În ajunul Crăciunului, el pleca din oraș ca să își vândă jucăriile, însă oamenii nu aveau prea mulți bani, iar el le vindea pe sume foarte mici. Cu toate acestea, bătrânul meșter continua să confecționeze jucăriile pentru copii cu toată priceperea lui. Într-un an, a vândut toate jucăriile, iar când se întorcea spre casă s-a oprit la o familie săracă. S-a uitat îndelung pe fereastră și s-a întrebat oare ce jucării au primit copiii care locuiau acolo. Înăuntru, trei copii se gândeau: „Dacă am avea un soldățel de plumb, ne-am juca toți cu el și nu ne-am certa niciodată pe el”. Bătrânul meșter ar fi vrut să le dăruiască o jucărie, însă vânduse tot. S-a mai uitat o dată în sac și, surpriză! A găsit un soldățel de plumb de nicăieri și a îndeplinind dorința celor trei frați. Întorcându-se spre casă, bătrânul s-a gândit: „Aș vrea să fac așa de multe jucării încât să dau câte una fiecărui copil din lume, mai ales celor sărmani, ai căror părinți nu au bani să le cumpere”. De atunci, tradiția darurilor pentru copii este dusă din familie în familie mai departe.