Bebelușul nenăscut al lui Kourtney Kardashian, salvat printr-o operație în uter. Cazurile în care se fac astfel de intervenții

Cristina Călin, redactor
scris pe
chirurgia fetală
Kourtney Kardashian este însărcinată cu cel de-al 4-lea copil/ Shutterstock

Kourtney Kardashian, cea mai mare dintre surorile Kardashian, care este gravidă cu al patrulea copil, a mărturisit într-o postare pe Instagram că bebelușul pe care îl poartă în pântec a trecut printr-o operație fetală. Cu toate că este mama a trei copii și a trecut prin multe emoții pe care le presupune maternitatea, ea a mărturisit că i-a fost foarte frică de ceea ce ar fi putut să i se întâmple.

Kourtney nu a spus din ce cauză a fost nevoie ca bebelușul ei să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală, însă a mărturisit că fără această intervenție, viața i-ar fi fost pusă în pericol.

„Voi fi mereu recunoscătoare medicilor mei incredibili pentru că au salvat viața bebelușului nostru. Îi sunt recunoscătoare soțului meu, care a revenit din turneu pentru a fi cu mine în spital și pentru a avea grijă de mine după aceea. Iar mamei mele îi mulțumesc că m-a ținut de mână cât am trecut prin această experiență…
Fiind o persoană care a avut trei sarcini ușoare în trecut, nu eram pregătită pentru o intervenție chirurgicală fetală urgentă. Nu cred că cineva care nu a trecut printr-o situație similară poate să înțeleagă acel sentiment de frică. Am o înțelegere complet nouă și respect pentru mamele care au fost nevoite să lupte pentru copiii lor în timpul sarcinii. Ieșirea din spital cu băiețelul meu în burtă și în siguranță a fost cea mai mare binecuvântare.”

Kourtney Kardashian, Instagram

Intervențiile chirurgicale asupra fătului nenăscut sunt proceduri folosite de puțin timp de către medici și nu sunt foarte des întâlnite.

Ce probleme se pot rezolva cu intervenția chirurgicală în uter

Vedeta nu a dezvăluit care este problema medicală pe care a avut-o fătul, însă acest tip de intervenții se fac doar în cazuri deosebite. Unul dintre acestea este transfuzia fetală, procedură care presupune ca sângele să fie transfuzat de la un donator prin cordonul ombilical. În felul acesta, se poate tratata anemia fetală. Transfuziile către făt nenăscut se fac încă din anii 1960 și sunt primele tipuri de chirurgie fetală realizate în lume. Intervențiile s-au perfecționat în anii 80-90, iar acum sunt destul de comune în America de Nord, Europa și Asia.

Defecte de tub neuronal

Un alt tip de intervenție este repararea defectului de tub neuronal, care se face până în săptămâna 26 de sarcină. Prin operație se reduc complicațiile serioase asociate cu mielomeningocel sau meningocel. În ultimii 10 ani, au devenit destul de comune în întreaga lume și se efectuează și în România. Un studiu din 2011 publicat în New England Journal of Medicine a arătat că șansele de recuperare a copilului operat în uter sunt mult mai mari decât dacă se așteaptă după naștere.

Sindromul de transfuzie între gemeni

O altă situație în care se recomandă intervenția chirurgicală asupra fătului nenăscut este atunci când apare sindromul de transfuzie între gemeni (unul dintre gemeni îi transferă sânge celuilalt punându-se pe sine în pericol). Sindromul se poate diagnostica începând cu săptămâna 16 de sarcină și poate fi operat tot atunci.   

Lichid acumulat în abdomen

Intervenția chirurgicală asupra fătului nenăscut se recomandă și pentru a trata copii care au lichid acumulat în abdomen sau în piept. Medicii îl extrag folosind un ac sau o derivație, care joacă rolul unui tub de dimensiuni foarte mici, ce poate transfera lichidul dintr-o cavitate în alta. Este o procedură minim invazivă.

Unele dintre aceste intervenții trebuie efectuate în regim de urgență, dar pentru altele se poate face pregătire. De exemplu, în cazul defectului de tub neuronal trebuie să se aștepte până în săptămâna 24 de sarcină.

Cum se operează un făt aflat în uter

Există câteva tehnici diferite prin care un bebeluș poate fi operat cât timp este încă în pântecele mamei lui. În timpul intervenției chirurgicale, femeii însărcinate îi sunt administrate medicamente pentru durere printr-o epidurală. De asemenea, gravida primește tratament pentru a preveni travaliul prematur.

Chirurgie deschisă 

Intervenția chirurgicală deschisă asupra unui făt implică faptul că femeia însărcinată este operată sub anestezie generală, timp în care se efectuează o incizii pentru a ajunge în uter. Medicii fac apoi o altă incizie în uter pentru a ajunge la făt, conform Cleveland Clinic. De acolo, chirurgul operează bebelușul, păstrându-l în același timp în uter. Apoi, închid uterul și abdomenul.

Chirurgie fetoscopică (laser) 

Prin această metodă, gravida este operată prin mici incizii. Laserul este folosit mai ales pentru a trata sindromul de transfuzie de la gemeni, hernia diafragmatică și pentru plasarea baloanelor traheale pentru hernia diafragmatică congenitală, potrivit Johns Hopkins Medicine.  

O cameră mică la capătul unui tub lung (numit fetoscop sau laparoscop) este introdusă în uter și medicii operează laparoscopic prin tub. Acest tip de chirurgie fetală este mai frecvent decât operația fetală deschisă.

Ocluzie traheală fetoscopică 

Această procedură este experimentală și utilizată pentru copiii cu hernie diafragmatică congenitală și dezvoltare pulmonară afectată. Prin această procedură, se blochează traheea fătului cu un balon de latex pentru a-i ajuta plămânii să se dezvolte suficient. Operația aceasta ajută copiii cu hernii diafragmatice congenitale să supraviețuiască.

Repararea defectelor de tub neuronal

Această procedură minim invazivă închide orice defect al tubului neural sau defect al spinei bifida din coloana vertebrală a fătului. 

Transfuzie intrauterină

Pentru acest tratament, se folosesc ultrasunete pentru a introduce un mic ac prin abdomenul gravidei și într-un vas de sânge fetal. Fătul poate primi apoi sânge, trombocite sau medicamente.

Riscurile intervențiilor chirurgicale asupra fătului nenăscut

Operațiile realizate în uter pentru a salva fătul nenăscut au aceleași riscuri ca orice altă interveție chirurgicală. Pot apărea hemoragii și infecții în cazul intervențiilor minim invazive. Dacă vorbim despre operații mai complicate, atunci pot apărea probleme și la mamă, în plămânii căreia se poate acumula sânge. De asemenea, în unele cazuri se pot forma cheaguri pe vasele de sânge.

Cine este Kourtney Kardashian

Kourtney Kardashian, în vârstă de 44 ani, este deja mama a trei copii, de 8, 11 și 13 ani, împreună cu Scott Disick. Tatăl copilului pe care îl poartă acum în pântece este Travis Barker, solistul trupei Blink182. Kourtney Kardashian, împreună cu familia ei, este protagonista unui reality show numit „Keep up with the Kardashians”. Pe lângă programele de televiziune, Kourtney are și afaceri în domeniul modei.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa