„A strănutat ăla mic? Fuuuugi la spital! Cheamă doctorul! Ce culoare are scutecelul? Cum nu știi? Cum nu notezi?”

Ruxandra Rusan

Cum sunt celelalte mame din parc și cum să găsești perechea potrivită

Îmi amintesc prima vară cu Tudor mic. Și parcul… pe care îl cunoșteam pe de rost, cu toate aleile și pomii și veverițele lui. Stăteam cu orele la umbră, în oaza de natură unde mi se părea că e aerul mai respirabil.

Firește, nu eram singură și ne-am organizat relativ repede pe grupuri de mămici în funcție de vârsta sau orele de somn ale bebelușilor. Pentru mine, era mană cerească să pot schimba două vorbe în toate acele ore de plimbare. Treptat, însă, am identificat și pericolele de care trebuia să mă țin departe.

Mamele cu copii perfecți

Ele au bebeluși care dorm încă din prima noapte nouă ore. Bebelușii lor anunță că le e foame nu prin urlete, ca al tău, ci printr-un gângurit dulce. Golesc ambii sîni la o masă, nu provoacă ragade, râgâie imediat după masă și adorm în timp ce li se schimbă scutecul. Ei nu au avut niciodată colici, sunt înțelegători cu nevoile părinților, ba chiar ai putea jura că au învățat cuvintele de la toate cântecele de leagăn și pe la patru luni vor spune prima lor poezie. Acești bebeluși sunt mereu un pic peste media de creștere, de dezvoltare, o idee mai frumoși și un gram mai inteligenți decât al tău.

Mamele cu mulți bani

Împing căruciorul cel mai scump din lume pe aleile parcului și când tu te întrebi dacă merită sau nu să dai bani pe un sistem de monitorizare video, devin foarte empatice. Îți spun că și ele au avut dileme majore. În fine, a fost dureros să renunțe la aparatul roz, care mergea perfect cu perdeluțele din camera fetiței, doar pentru că meschinul de soț a decis că e la fel de bun și sistemul de monitorizare gri, cu 100 de euro mai ieftin. A, și nu-ți face griji de celulita de pe picioare, se duce imediat dacă vine maseurul acasă de două, trei ori pe săptămână, poate să-ți dea numărul lui chiar acum. Vine cu masa lui, cu cremele lui, e și super simpatic. De ce nu vrei?!

Mamele care știu tot

Ai îndoieli? Ești în locul potrivit. Ți le vor spulbera pe dată. Șervețele umede din comerț? Nu, sub nicio formă! Sau da, 100%. Să dormi sau nu cu bebelușul în pat? Stai așa, că afli imediat fie că îl vei strivi sub tine din prima noapte sau că va dormi cu tine până se însoară. Fie că dacă nu dormi cu el va deveni un psihopat periculos pentru societate. Nu există cale de mijloc, nici îndoieli. Doar mamele ca tine au îndoieli, citesc cărți, discută. Ele știu. Și vor face tot posibilul să se asigure că ai înțeles ce trebuie să faci și că faci ceea ce trebuie să faci. Un bonus este să privești două mame din acest tip cu păreri opuse. E distractiv, cu condiția să ai cum să evadezi când nu mai suporți.

Mamele prăpăstioase

A strănutat ăla mic? Fuuuugi la spital! Cheamă doctorul! Fă ceva! Nu sta! Sigur e pe cale să dezvolte o infecție pe căile respiratorii! Ce culoare are scutecelul? Nu, nu, conținutul! Cum nu știi? Cum nu notezi? Cum o să știi dacă e bine? Dacă tu mănînci prune o fi bine pentru lapte? Nu face diaree? Că îi servești, practic, lapte cu prune. Ești inconștientă?! Vai, dar cum să alăptezi în parc?!

Lasă că ești în public, dar cum sterilizezi mamelonul? Și apropos, dacă nu ți-ai dat pe mâini cu soluție anti-bacteriană în ultimele 10 minute, are ea o sticluță în plus. Ți-o face cadou de dragul copilului tău. Să aibă și el o șansă la viață.

Mamele bune

Sunt câteva, nu le vei întâlni poate din prima, cu care simți că rezonezi complet. Ți-ar fi fost prietene și înainte de copil, probabil îți vor rămâne prietene și când copiii vor ajunge să iasă în parc singuri. Cu ele nu te simți nici depășită de situație, nici incompetentă ca mamă, te simți tu însăți și abia aștepți să să vedeți iar mâine. Poți râde cu ele, te poți plânge de oboseală, le poți povesti ce ai pe suflet și găsești un sprijin real. Cu ele vei merge mai apoi în vacanțe cu toată familia. Cu ele vei sta de vorbă la telefon când dorm cei mici, lor le vei spune și când te bucură, și când te îngrijorează ceva. Nu te vor judeca și vor recunoaște cinstit propriile limite sau îndoieli. Am legat cîteva prietenii de felul ăsta care mi-au rămas în suflet și ne amintim cu atâta drag de plimbările noastre prin parc, când nu ne mai venea să plecăm acasă.

Te-ar mai putea interesa