Ce înseamnă „legionar”? Dar „suveran”? Cuvintele căutate în DEX după alegeri, explicate de o profesoară de istorie

Profesoara explică nu doar sensul cuvintelor căutate de români, ci și ce au însemnat pentru istoria românilor. Și pot însemna încă…

Laura Udrea, redactor
femei șocată de o veste primită pe telefon
O serie de termeni utilizați în campania electorală sunt străini de alegători. Și i-au explicat azi noapte, căutând pe dexonline.ro. FOTO: Shutterstock

Noaptea trecută, în timp ce se numărau voturile candidaților la funcția de președinte al României și se difuzau în timp real rezultatele, românii au început să caute în dicționare cuvinte precum: suveranitate, legionar, antisemitism – asociate cu afinitățile și declarațiile publice ale candidatului Călin Georgescu, aflat pe primul loc în preferințele alegătorilor. „Toate noțiunile căutate în DEX în cursul nopții se studiază la școală”, ne-a declarat Paula Horga, profesoară de istorie la Liceul Cervantes din București. Aceste prime rezultate ale alegerilor reflectă, mai spune profesoara, educația dobândită din mediul online, de pe rețelele de socializare și de la TV, nicidecum de la școală.

Deși în liceu se studiază despre evrei, Holocaust și antisemitism, atât în spațiul public, cât și printre elevi, există confuzii și lacune atât în ceea ce privește înțelegerea unor termeni precum „legionar” sau „suveranitate”, cât și a ceea ce au însemnat aceste noțiuni în istoria noastră.

Topul dexonline.ro din noaptea alegerilor prezidențiale 2024 în România. FOTO: Facebook dexonline

Ce înseamnă „legionar”

Legionarii sunt membrii Legiunii Arhanghelului Mihail, partid înființat de Corneliu Zelea Codreanu în 1927, de orientare naționalistă, antisemită, anticomunistă, mistic-religioasă, chiar teroristă. După moartea lui Codreanu, activitatea a fost continuată de Horia Sima. Pentru o scurtă perioadă, legionarii au fost la conducerea statului, alături de generalul Ion Antonescu, timp în care au recurs la asasinate, inclusiv în rândul populației românești, nu doar a celei evreiești. Legionarii au încercat să preia puterea prin Rebeliunea legionară, în ianuarie 1941, printr-o lovitură de stat, care a eșuat”, explică profesoara Paula Horga.

Ce înseamnă „diaspora”

„Diaspora”- un alt cuvânt căutat în dicționar, se referă, în acest context, la comunitatea românească ce trăiește în afara granițelor țării. În clasa a XI-a se studiază lecția „Diaspora și exilul românesc”.

Ce înseamnă „antisemitism”

Foarte simplu explicat, antisemitismul este ura față de evrei. „Este un termen care ar fi trebuit să fie cunoscut de la orele de istorie! De doi ani a fost introdusă o oră de „Istoria Evreilor. Holocaustul” la clasa a XI-a, cu o programă foarte generoasă în direcția combaterii antisemitismului. Noi, profesorii de istorie, am fost înjurați de părinți și elevi, la propriu, pentru acest curs – «La ce ne trebuie?».

Ce înseamnă „suveran” și „suveranitate”

„Termenul de suveran vine de la suveranitate, putere supremă, independență; statul suveran este acela care este liber, dispune așa cum dorește de soarta sa, nu se află sub nici o influență străină. De aici, este alimentat discursul anti-UE, anti-NATO, anti-Ucraina al primului câștigător al alegerilor. Patriotismul, religia, independența, suveranitatea, diaspora sunt termeni amestecați într-un discurs care, poate, sună bine pentru cei care întâi votează și apoi caută ce înseamnă un termen sau altul dar care pentru orice om lucid sună propagandistic, fără substanță, fără argumente, fără soluții”, explică profesoara.

„Rezultatele alegerilor de ieri sunt consecința educației din ce în ce mai slabe, a educației făcute la TV, în mediul on-line, pe rețele de socializare, oriunde dar nu la școală, este rezultatul promovării unor modele îndoielnice pe toate canalele”, conchide profesoara de istorie Paula Horga.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa