Ce înseamnă incel, ce e manosfera și ce legătură au acestea cu frații Tate?- Întrebări cu care rămâi după ce vezi „Adolescence”

Anca Lupescu
copil care stă noaptea la laptop
Expunerea copiilor la mesaje toxice poate avea consecințe dramatice. FOTO: Shutterstock

Incel este un termen care a atras recent atenția datorită miniseriei „Adolescence”, de pe Netflix, în care e prezentat cazul unui copil de 13 ani acuzat de uciderea unei colege de clasă. Filmul, deși nu e bazat pe un caz real, se inspiră din probleme sociale acutuale: creșterea crimelor comise cu cuțitul în Regatul Unit, ascensiunea culturii incel și brutalitatea bullying-ului online.  

Incel – de unde a apărut termenul și ce înseamnă

Termenul „incel”, un termen de argou specific internetului, este un subiect frecvent în discuțiile despre gen, misoginism, violență și extremism. Una dintre subtemele filmului este tocmai toxicitatea culturii incel, termenul (prescurtare pentru „involuntary celibate”) însemnând „celibatar involuntar” și desemnând bărbați tineri, frustrați de lipsa experienței sexuale și a faptului că sunt respinși de fete/ femei. Termenul e folosit și pentru a descrie o persoană cu puncte de vedere sau comportamente misogine.

Noțiunea de „incel” a fost inventată la sfârșitul anilor 90 de o canadiancă pe nume Alana, care a creat forumul „Involuntary Celibates”, loc în care se întâlneau și discutau persoane cu dificultăți în a iniția și a menține relații romantice. Atunci, erau numiți „incel” celibatarii care nu reușeau să își găsească un partener din cauza timidității, a lipsei de încredere, a anxietății etc. Ulterior, termenul a căpătat o conotație negativă, fiind asociat adesea cu grupuri online care susțineau idei misogine și resentimente față de femei.

Caracteristici comune ale culturii incel

Un forum pe Reddit numit r/incels a fost unul dintre cele mai cunoscute locuri de întâlnire pentru cei care împărtășeau idei asociate culturii inceli. Forumul a fost interzis de Reddit în 2017, motivul fiind conținutul violent și retorica misogină.

Un studiu din 2022 publicat în revista „Current Psychiatry Reports” prezintă câteva ideologii care unesc comunitățile incel:

  • ierarhia bazată pe aparență: felul în care arată cineva este considerat cheia esențială atât pentru relațiilele sexuale, cât și pentru stabilirea locului său în societate
  • „hipergamia” feminină: convingerea că femeile își aleg bărbații în funcție de statutul lor social, pentru a urca pe scara ierarhică
  • antipatie față de feminism

Ce înseamnă metafora „red pill /blue pill”

Cultura incel conține o serie de simboluri și elemente de argou specifice, precum „red pill” versus „blue pill”, și acestea prezente în film. Această metaforă provine din filmul „The Matrix,” în care personajul lui Keanu Reeves, Neo, trebuie să aleagă între a lua o pilulă albastră, care îl va menține într-o stare de ignoranță liniștită, sau o pilulă roșie, care îl va trezi la o realitatea incomodă.

Manosfera și Andrew Tate

Manosfera, o altă temă ce apare în film, reprezintă comunitățile și ideologiile ce se regăsesc în site-uri web, bloguri și spații de socializare create de bărbați. Temele promovate vizează preocupări ale bărbaților legate de drepturile lor, auto-perfecționare, relații, sport etc. În multe cazuri însă, discuțiile devin toxice, atingând teme sensibile și soluții extreme.

Grupuri cheie din cadrul manosferei includ:

  • Activisti pentru drepturile bărbaților
  • Bărbați care aleg să meargă pe drumul lor propriu (MGTOW): Este o mișcare a bărbaților care au decis să evite relațiile cu femeile, în special căsătoria, pentru a se proteja de riscuri și nedreptăți.
  • Pick-Up Artists (PUAs): Această comunitate se concentrează pe strategii și tehnici de seducție, adesea punând accent pe tactici manipulatoare și atitudini controversate față de femei.
  • Celibatari involuntari (Incels): Incels sunt bărbați care simt că nu pot găsi parteneri romantici sau sexuali, în ciuda dorinței lor. Unele dintre comunitățile incel poartă resentimente și furie față de femei și societate.
  • Comunitatea Red Pill: Inspirată de metafora din filmul „The Matrix”, comunitatea Red Pill crede că vede „adevărul” despre dinamica de gen și structurile sociale care favorizează femeile în dauna bărbaților. Ei susțin rolurile tradiționale de gen și întoarcerea la normele trecutului.

Manosfera a fost criticată pentru că promovează atitudini și comportamente misogine, precum și pentru că susține stereotipuri dăunătoare despre bărbați și femei. Aceasta a fost legată de diverse incidente de hărțuire online și violență în lumea reală. Una dintre figurile celebre ale manosferei este Andrew Tate, care a fost interzis pe Facebook, Instagram și TikTok în 2022 din cauza opiniilor sale misogine. Influencerul britanico-american, care a părăsit recent România, a fost acuzat de viol, trafic de persoane și constituirea unui grup infracțional organizat pentru exploatarea sexuală a femeilor. Tate este cunoscut pentru o serie de declarații umilitoare la adresa femeilor: susține că sunt responsabile de faptul că sunt agresate sexual, că sunt proprietatea bărbatului și că locul lor este în casă, nu în vacanțe sau la diverse distracții.

CITEȘTE ȘI: De vorbă cu preșcolarii despre sexualitate. Cum le explicăm copiilor diferențele dintre sexe

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa