Am depășit cu bine momentul „Moș Nicolae”, dar nu putem să ne tragem sufletul. Să fim sinceri, în luna decembrie părinții n-au timp să admire luminițe și nici să intre în spiritul Crăciunului. Cum operațiunea „lista lui Moș Crăciun” e în plină desfășurare, ne transformăm în agenți secreți. N-avem frac negru, nici Martini în pahar, nici muzică de James Bond pe fundal. Dar avem cearcăne adânci și ochi roșii de-atâtea căutări pe internet. Suntem în alertă maximă: mai sunt doar 2 săptămâni până la Crăciun și cel mai important cadou de pe lista copilului (sau copiilor !?!) e de negăsit.
E drept, luna asta vine cu multe provocări (de la tradiționala curățenie de sezon, până la „cu ce mă îmbrac de Revelion?”. Dar știu sigur că veți fi de acord cu mine: nimic nu e mai greu decât să bifezi întreaga listă de cadouri pentru copii, dorințe pe care și le-au formulat foarte clar (în scris sau nu) de-astă vară. Oricât de tare ne-am strădui să îi ținem departe de reclamele TV și oricât de mult am evitat vitrinele magazinelor, cei mici par să aibă un radar special pentru jucării (jocuri, gadgeturi, item-uri sau cum vreți să le ziceți) care depășesc bugetul: dacă te uiți pe excelul părinților în luna decembrie, ai senzația că plănuiesc o nuntă, nicidecum că sunt în căutarea unui cadou! Dar ce nu facem noi pentru a păstra intactă magia? Iar uneori aflăm că, de fapt, nu banii sunt adevărata provocare, ci imaginația copilului. Să o luăm pas cu pas:
Prima provocare e „lista lui Moș Crăciun”
Etapa asta cere multă diplomație și un dram de investigație. Vrem să aflăm cât mai din vreme cam ce anume și-ar dori să primească cei mici, dar nu vrem să intre la bănuieli. Prima variantă este interogatoriul subtil. Găsiți un moment bun – fie când citiți o carte pe tema sărbătorilor sau atunci când căutați cadouri pentru petrecerea vreunui coleg de clasă. Atenție mare, însă, la această etapă! Există riscul să conduceți discuția spre un răspuns eronat. Dacă îi întrebați pe cei mici ce-și doresc prietenii sau colegii de la Moșul, sperând să primiți indicii concrete, s-ar putea să stârniți spiritul de turmă și să cumpărați un cadou pe care cel mic nu și l-a dorit cu adevărat. Mai bine întrebați ce le-ar spune Moșului dacă ar fi față în față sau care e cadoul pe care l-ar trece prima dată pe listă. Ideea e să păstrăm discuția într-o notă degajată și să facem să fie un moment distractiv. Prinși în febra destăinuirilor și descriind ceea ce le place cel mai tare, copiii nu-și vor da seama că suntem cu urechile ciulite și că luăm notițe în gând. Dacă sunt prea mici să scrie o listă, mergeți pe varianta „desenului de Crăciun”. Puteți propune „un atelier de desen în familie”, și fiecare creionează cadourile preferate sub brad.
De unde cumpărăm cadourile perfecte?
Eeeeeh, aici începe adevărata aventură! Fiecare cadou de pe listă vine cu propriile provocări. Oricât de tare ne-am dori noi, părinții, ca jucăriile de pe listă să fie disponibile în orice magazin, socoteala de-acasă nu se potrivește (aproape niciodată) cu cea din târg. Nu vi s-a întâmplat să primiți pe listă o jucărie, un gadget, un model care e out of stock sau care e de sezonul trecut? Atunci să vezi provocare! Ce-ți mai rămâne ție, mamă, de făcut? Păi, dacă nu găsești nimic în magazinele online consacrate (eMag, BestKids, Noriel etc.), treci granița online-ului și te uiți pe la frații mai mari: Amazon, Temu și Aliexpress pot face minuni. Dar trebuie să comandați din timp!
Să nu vă treziți că pățiți ca mine anul trecut, când apelam disperată la o prietenă din Italia, care mi-a comandat costumul dorit de pe amazon.it. Daaaar, ca să ajungă la timp în țară, a trebuit să o pun pe drumuri și să-mi trimită pachetul, nu prin curierat obișnuit, ci prin microbuzele care fac curse internaționale pentru călători. Dacă e out of stock produsul pe care îl căutați, dați sfară în țară… sau prin străinătăți. Postați pe grupurile de mămici, poate găsiți la cineva jucăria în stare perfectă și o cumpărați „open box”, cum ar veni. Oricum, înarmați-vă cu răbdare și luați o doză mare de cafea. Veți pierde multe nopți pe site-uri sau pe grupuri de facebook până veți găsi ceea ce căutați.
Când cadoul perfect e imposibil, trecem la varianta „cadoul aproape perfect”
Dacă cele de mai sus nu dau rezultate, poate ar fi bine să mai aveți o discuție cu cei mici. Trebuie să încercați să le temperați așteptările sau să îi îndrumați – discret – către un cadou asemănător. La gadgeturi – cred – e cel mai simplu: poate diferi modelul, culoarea sau „forța” procesorului. Dar dacă își doreau un pluș dintr-o anumită gamă și e de negăsit, poate i-ar plăcea o pufoșenie asemănătoare, cu alte urechi și o altă culoare. Sau, dacă e pasionat de un anumit personaj de film sau de desen animat, poate îi cumpărați ceva nou și interesant din produsele cu acea licență, chiar dacă nu e fix ce și-a dorit. Dar să nu ziceți „hop!”. E posibil să rămâneți cu gura căscată atunci când copilul trece pe primul loc din listă „o jucărie roșie cu multe butoane, care să aibă un fel de tunuri prin care ies gustărici sau mâncare pentru cățeluși”. Eh!? Ziceți voi, ce mă fac eu?! Am răscolit internetul, jur!
- CITEȘTE ȘI: Idei de cadouri de Crăciun, pentru mama și tata
Unde ascundem cadourile?
Om fi noi agenți sub acoperire, dar și copiii noștri sunt mari detectivi. Vă amintiți prima dată când ați găsit cadourile părinților? Eu le-am descoperit din greșeală, într-un loc în care nici prin cap nu mi-ar fi trecut să mă joc. Poate că nici ai voștri copii nu le caută intenționat, dar le vor găsi! Ascundeți-le bine! Aduceți cadouri acasă doar când știți sigur că aveți măcar o oră la dispoziție să le pitiți. Debaraua sau podul, cutiile mari de pe șifonier, spațiile mai puțin accesibile sunt ideale. N-ar fi rău să creați și o mică diversiune. Puneți deasupra documente, hârtii mai vechi sau cutii de pantofi. Nu e nimic interesant în asta, n-o să fie prea tentați să caute în profunzime. Totuși, sfatul meu e să nu aduceți cadourile în casă decât în ultimul moment. Dacă lucrați la birou (și nu vine copilul prea des în vizită), ar fi bine să le depozitați aici. Dacă nu, folosiți portbagajul mașinii. Imaginați-vă că aveți un „birou mobil de împachetat cadouri”, dar acoperiți totul cu o husă, ca să puteți face și cumpărăturile obișnuite între timp.
- CITEȘTE ȘI: Cele mai bune cadouri de Crăciun sunt gratis
Noaptea cea lungă: cum punem cadourile sub brad?
Dacă să ascunzi cadourile e deja o artă, când vine timpul să le pui sub brad fără să trezești copiii, deja te pregătești să iei Oscarul la categoria film de spionaj. Cred că știți regula de bază: niciodată (dar niciodată!), copilul nu doarme în camera unde se află bradul. Regula numărul 2: așteptați până cei mici dorm profund. Dacă aveți copii sensibili la sunete, asigurați-vă că ați uns balamalele și că nu scârțâie parchetul. Puneți-vă cele mai moi șosete și pășiți ca și când ați da o spargere la cel mai securizat seif. Ar ajuta să nu aveți cutii zgomotoase (atenție la jucăriile cu baterii incluse care pot porni în orice moment!) și nici ambalaje care foșnesc. Dacă știți sigur că va merge schema, vă puteți folosi de camuflajul sonor al televizorului lăsat la volum redus sau al unei melodii. Iar dacă aveți animale de companie, trebuie să vi le faceți complici. Dați-le o jucărie silențioasă sau o gustare, mai bine. N-ați vrea să se apuce să cotrobăie prin pungile pe care tocmai le-ați așezat!
Să nu credeți că am uitat cel mai important complice în toată nebunia asta! Soțul va sta și el treaz, cu urechile ciulite pe la uși. Chiar dacă n-aveți încredere că e destul de îndemânatic și vă e teamă să nu facă zgomote, este cel mai bun partener pentru planul B: dacă se trezesc copiii le spuneți că ați auzit zgomote și ați ieșit să verificați. E normal ca bărbatul casei să fie primul în alertă! În plus, cine să mănânce la ora aia biscuiții și laptele pe care le-au pus copiii sub brad pentru Moșul? Lăsând gluma la o parte, „operațiunea lista lui Moș Crăciun” e o treabă cât se poate de serioasă. Mai ales dacă ați decis să păstrați magia până la o anumită vârstă, sau până când s-o putea. Ar fi bine să nu exagerați cu teatralitatea momentelor. Nu v-aș sfătui să lăsați urme de bocanci prin casă, nici să regizați un video cu Moșul surprins de camerele de supraveghere pe care să îl arătați, mai apoi, celor mici. Riscați să ridicați suspiciuni, mai degrabă. Less is more!
Dincolo de oboseala și stresul care vin la pachet cu toată operațiunea asta secretă, știu sigur că bucuria de pe fața copilului în dimineața de Crăciun răsplătește orice „chin”. Bucurați-vă de momentele astea și după ce au crescut destul de mari să priceapă ce se întâmplă. Puteți să le spuneți că aceste cadouri sunt expresia magiei lui Moș Crăciun și că fiecare din noi poate deveni un spiriduș anonim pentru frații mai mici, pentru rude sau pentru prieteni. Acestea fiind zise, dragi părinți – agenți sub acoperire, mă întorc la propria operațiune. Am aflat ieri de la o prietenă din Canada că mi-a găsit „o jucărie roșie cu multe butoane…”. Să vedem cum o aduc în țară până de Crăciun!