Copiii nu-și doresc părinți perfecți, ci părinți care să-i asculte

TOTUL DESPRE MAME
cum-vrem-sa-fim-crescuti-totul-despre-mame

Întotdeauna căutăm să cerem sfaturi de la alte mame cu mai multă experiență decât noi, însă ce-ar fi dacă ne-am aminti cum era copilăria noastră? Ce-ar fi să ne amintim toate lucrurile pe care ni le doream de la părinții noștri? Sau pur și simplu, să schimbăm ceea ce ei au făcut pentru noi și considerăm că se putea face mai bine!

Mi-aș dori ca ideile învechite să dispară din educația și creșterea unui copil. Sigur că experiența altor părinți pare să fie cea mai bună, dar nu întotdeauna ceea ce funcționează la alții trebuie să funcționeze și la tine. Copiii au personalități diferite, așa că ideal ar fi să găsim un numitor comun pentru toți.

Copiii ar spune asta: vrem să fim crescuți cu dragoste și respect!

1. Ascultă-ți copilul:

Există o regulă a adulților conform căreia nu trebuie să-i întrerupem pe ceilalți când vorbesc, care însă nu se aplică și în cazul copiilor. Dacă este suficient de mare, încât să înțeleagă că porți o discuție importantă cu un adult, spune-i înainte că urmează să faci asta. Dacă totuși te întrerupe, cere-ți scuze celui cu care vorbești și amintește-i ceea ce ați stabilit.

Cu toate astea, copilul are nevoie de atenția ta, indiferent ce banalități spune. În fond, pentru el nimic nu e banal sau lipsit de importanță, iar pe tine te va ajuta să descoperi ce griji are. Simplul fapt că îl asculți îi va demonstra că e important pentru tine, iar asta va fi un aspect important în consolidarea relației voastre.

2. Află cauza comportamentului lui

Înainte de a-l mustra sau de a te gândi la vreo pedeapsă, încearcă să afli care este cauza pentru comportamentul celui mic. Copiii au tendința de a deveni agresivi și puși pe prostii atunci când au emoții puternice pe care nu știu încă să le exprime, de aceea comunicarea verbală este foarte importantă.

3. Nu-l minți

Copiii trebuie crescuți prin puterea exemplului. Dacă îți dorești să aibă încredere în tine și să nu te mintă mai târziu, ai grijă să n-o faci nici tu. Nu-i face promisiuni despre care nu ești convinsă că le poți ține. Cât despre adevărurile dureroase, acestea trebuie spuse. Nu subestimați niciodată un copil pentru că el înțelege ce-i spui. Este adevărat că fiecare conversație trebuie adaptată în funcție de vârsta lui, însă nu-i ascundeți adevărul.

4. Părinte perfect?

Este normal să-ți dorești să fii o mamă bună, însă nu-ți crește copilul cu ideea de perfecționism. E adevărat că prin impulsionarea lui de a face lucrurile foarte bine vei avea un copil cu rezultate bune la școală și orientat către succes mai târziu, însă ce se va întâmpla cu el când o să dea greș? În plus, există posibilitatea ca atunci când atenția părinților se focusează spre reușita copilului să uite să-i ofere suficientă afecțiune.

5. Crescuți cu independență

De multe ori, părinții sunt tentați să creadă că le ușurează munca celor mici, însă adevărul este că lucrurile pot deveni grave mai târziu. Chiar dacă până și cel mic te încurajează să-l ajuți, încearcă doar să-l stimulezi să găsească singur soluțiile. Mai târziu îți va mulțumi pentru asta!

6. Ai grijă de sănătatea ta!

Nu mă duc la niciun medic, că nu am timp acum!” Am auzit atât de des cuvintele astea, încât nu pot decât să vă spun că este în interesul copilului să aibă niște părinți sănătoși! Așa cum noi ne dorim tot binele din lume pentru cei mici, de același lucru au și ei nevoie!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa