Bijuterii din lapte matern – o modă nouă în România

Bijuteriile din lapte de mamă sunt realizate manual, durează mult fabricarea, însă mamele spun că sunt mai prețioase decât cele din aur.

Georgiana Mihalcea, redactor
bijuterii din lapte matern
Bijuterii din lapte matern. Sursa foto: breastmilkjewelry.com

Bijuterii din lapte matern se fac de ani buni în afara țării. În ultimul timp acest trend a apărut și la noi și se pare că cererea depășeste oferta! Sunt realizate manual, durează zile în șir fabricarea lor, iar prețurile sunt pe măsură. Dar unele mame spun că sunt mai prețioase decât cele din aur pentru că celebrează maternitatea.

Pandantive, cercei, brățări, inele, personalizate cu numele copilului sau cu un anumit simbol sunt din ce în ce mai râvnite de mămicile din România. Pe conturile meșteșugarilor artizanali se fac liste de așteptate, pentru că multe mămici își doresc o astfel de bijuterie unicat.

Cum au apărut bijuteriile din lapte matern și ce sunt

Bijuteriile care sărbătoresc maternitatea nu reprezintă un concept nou. Din ce în ce mai multe mame consideră că bijuteriile personalizate din aur, argint sau  cu diamante nu pot surprinde cu adevărat esența maternității.

Bijuteriile din lapte matern reprezintă o amintire de neuitat a mamelor care își hrănesc copilul la sân, ce le vor spune peste ani minunata poveste a „călătoriei alăptării”.

Dacă îți surâde ideea celebrării legăturii speciale din timpul alăptării dintre tine și copiulul tău, hai să vedem cum sunt fabricare aceste bijuterii, cât durează fabricarea lor și care sunt costurile.

Apărute în 2013, bijuteriile din lapte matern s-au perfecționat ca tehnică de realizare de la un an la altul, iar prețurile variază între 15 și 600 de euro, în funcție de complexitatea lucrării, dar și de metalele prețioase cu care se asociază bijuteria comandată.

Ideea inițială i-a venit unei americance, acum însă găsim artiști care le confecționează și la noi în țară. Laptele de mamă este procesat, solidificat sau transformat în praf, după care este combinat cu alte substanțe (pentru conservare),  cu rășină și se toarnă în matrice speciale.

 „Primesc laptele pe care apoi îl conserv cu anumite substanțe, iar apoi îl transform în praf. Tot procesul durează cam 10 zile. Apoi, se amestecă cu rășină, se toarnă în matrițe, iar în 48 de ore se întărește, iar bijuteria este gata. Dar, în tot acest proces trebuie să fiu foarte atentă, mai ales la conservare și deshidratare, pentru că bacteriile din lapte îi pot schimba culoarea, dacă procesul nu se execută corect”.

Mihaela Vălean, artist, pentru oradesibiu.ro

Bijuterii din lapte matern – întrebări frecvente

Dacă unele femei sunt încântate de această invenție, există și voci de-a dreptul indignate „Este cel mai absurd și dizgrațios lucru pe care l-am auzit în viața mea. Mi se face greață. E ciudat!”, spunea o mamă din California în primul an de la lansare.

CITEȘTE ȘI: Cercei medicinali pentru bebeluși- ghidul alegerii perfecte

Producătorii de bijuterii nu sunt de acord cu ea. „Laptele matern este un lichid prețios, sunt foarte puține momente din viață în care corpul tău îl produce. Cu ajutorul acestor bijuterii îl poți transmite de la o generație la alta”, susține un artist din America ce confecționează astfel de bijuterii memorabile.

Cum se păstrează laptele matern?

În general, fiecare artist de bijuterii din lapte matern are propria sa tehnică de procesare. Procesul de conservare implică expedierea a 2 linguri de lapte matern (cam 30 ml) în dispozitive etanșe, pentru a evita alterarea conținutului.

Laptele se poate trimite prin curier (congelat) și, odată ajuns la destinație, este conservat, amestecat cu substanțe chimice și lăsat să se întărească. Apoi, este amestecat cu rășină, facilitând modelarea bijuteriei personalizate.

Cât durează realizarea unei bijuterii?

„Pentru o bijuterie este nevoie de aproximativ 30 de mililitri de lapte. Primesc laptele pe care apoi îl conserv cu anumite substanțe, iar apoi îl transform în praf. Tot procesul durează cam 10 zile. Apoi, se amestecă cu rășină, se toarnă în matrițe, iar în 48 de ore se întărește, iar bijuteria este gata.

Dar, în tot acest proces trebuie să fiu foarte atentă, mai ales la conservare și deshidratare, pentru că bacteriile din lapte îi pot schimba culoarea, dacă procesul nu se execută corect. Bijuteriile por avea orice culoare. Se pot adăuga orice fel de pigmenți, sclipici, chiar flori naturale”, explică Mihaela Vălean în oradesibiu.ro

Bijuterii din lapte matern- o amintire de neprețuit

Pe pagina de facebook a unui alt producător român găsim o descriere originală a acestui tip de afacere:

„La aproape fiecare comandă se formează o legătura specială între mine, artistul și mama… care-mi așterne în cateva cuvinte viața ei, povestea ei… ce va fi regăsita în bijuterie! Nu vând produse, transpun povesti, sentimente.”

Cristina Andreescu, „Bijuterii lapte matern”

Pe conturile producătorilor din România (destul de puțini la număr) se crează listă de așteptare, dat fiind timpul lung de producere a fiecărei bijuterii-unicat. Între timp laptele poate fi congelat și nu va fi nicio problemă în prelucrarea sa.

De ce comandă mamele bijuterii din lapte matern:

  • Este un obiect unic, ce poate fi oferit copilului peste timp, ca pe o moștenire simbolică de familie.
  • Celebrează maternitatea, alăptarea, acea etapă minunată din viața unei femei în care crează o legătură specială cu copilul său.
  • Chiar dacă nu sunt ieftine, sunt fabricare dintr-un „ingredient” mai valoros decât aurul – laptele pe care tu îl produci foarte puțin timp în viața ta.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa