Cristian Ștefan este un bebeluș de nicio lună care s-a născut în preajma Crăciunului. Ar putea fi o povestea frumoasă despre un dar minunat pe care o familie l-a primit, însă, în acest caz, finalul este altul. După ce a fost născut de mama lui, bebelușul a fost abandonat pe cimentul rece al unei scări de bloc, la numai 3°C.
Bebelușul a fost descoperit la lăsarea nopții de o femeie, Paula Stângă, în scara unui bloc, la câteva blocuri distanță de locul unde femeia care l-a născut locuiește cu chirie.
„Dacă mai întârziam, cred, 10 minute, nu mai era în viaţă. Era foarte frig, ca acum când începe să se răcească. Cu 10 minute înainte intraseră nişte vecini şi au spus că nu era nimic acolo, la uşă.”
Paula Stângă, femeia care a găsit bebelușul
Bebelușul abandonat a fost găsit înfășurat într-un tricou și pus într-o pungă
Băiețelul avea pe el un scutec, era înfășurat într-un tricou și pus într-o pungă. Până la sosirea ambulanței și a poliției, oamenii l-am pus într-o pătură să îl încălzească. Apoi, a ajuns la Spitalul Marie Curie pentru a primi îngrijiri medicale.
Atunci când a ajuns la unitatea spitalicească, Cristian Ștefan era cel mai mic dintre bebelușii de la Terapie Intensivă. Pe fișa lui de internare scria ”necunoscut”. Cadrele medicale au făcut tot ce au putut să îl salveze, iar acum, după mai bine de două săptămâni este stabil. A primit tratament potrivit și a fost hrănit cu lapte matern din banca de lapte pentru a prinde putere.
Medicii au făcut tot posibilul să îl salveze pe Cristian Ștefan

Medicii de la Spitalul Marie Curie au fost cei care i-au ales numele micuțului. Cristian a fost prima opțiune pentru că s-a născut în preajma Crăciunului și Ștefan după prenumele medicului care era de gardă în noaptea în care a fost adus cu ambulanța la spital.
Până acum 4 persoane s-au oferit să îl boteze, inclusiv femeia care l-a găsit în abandonat în scara blocului.
- CITEȘTE ȘI: Povestea adopției unor tripleți cu 8 frați de către o asistentă maternală. ”Nu-mi pot imagina viața fără ei”
„Îl vezi bine, relaxat. Face fototerapie cu lumină rece. Nivelul bilirubinei este bun acum. E conectat la un aparat de respirat care îl ajută foarte puțin să respire. Singura lui problemă până în momentul acesta este că nu are o toleranță digestivă foarte bună.”
Dr. Cătălin Cîrstoveanu, Șeful secției ATI nou-născuți
Potrivit medicului Cîrstoveanu, Cristian Ștefan cântărește 1,6 kg și are toate funcțiile în parametrii normali.
Cazul bebelușului abandonat nu a rămas fără ecou. „Corp medical, asistenți, persoane din media, persoane care mă sună personal, diverși pacienți sună pur și simplu la telefonul nostru de interior”, a adăugat Dr. Cătălin Cîrstoveanu.

Ce se va întâmpla cu femeia care a abandonat bebelușul?
Între timp mama lui Cristian Ștefan a fost găsită de polițiști. Femeia are 27 de ani și a mai dat naștere altor 3 copii care se află în plasament, în grija statului. Potrivit polițiștilor, aceasta lucrează ca femeie de serviciu la un supermarket aflat în apropierea locului unde a abandonat bebelușul. Ea însăși provine dintr-o casă de copii.
La audieri a recunoscut ca l-a lăsat pe stradă pe Cristian și a cerut să i se aducă un avocat din oficiu. A fost dusă şi la Institutul de Medicină Legală unde a fost examinată fizic. Va urmă însă şi un examen psihologic, care va arăta dacă femeia avea discernământ în momentul în care şi-a abandonat copilul.
Cert este ca în cazul său, poliţiştii fac cercetări pentru tentativă de omor. Femeia este sub control judiciar timp de 60 de zile. Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei.
- CITEȘTE ȘI: Povestea mamei care a adoptat gemeni după multe sarcini pierdute: „Am știut că ei sunt copiii mei”
Ce pot face cei care vor să îl adopte pe Cristian Ștefan?
Medicul Cătălin Cîrstoveanu spune că mai multe familii s-au arătat interesate să îl adopte pe bebelușul abandonat. A fost sunat de prieteni, dar și de cadre medicale din Spitalul Marie Curie care doresc să îi ofere celui mic o viață nouă. Dacă timp de două săptămâni nimeni din familia copilului nu se va interesa de el, bebelușul va merge în plasament la o asistentă maternală.
Pentru mai multe detalii cei care doresc să îl adopte de Cristian Ștefan trebuie să se adrese Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3. Potrivit DGASPC Sector 3 pot adopta:
- familiile (persoane căsătorite)/ sau persoana singură (necăsătorită) care obţine atestatul de familie/persoană aptă să adopte;
- persoanele care au capacitate deplină de exercitiu si care sunt cu cel putin 18 ani mai în vârstă decât cel pe care doresc să-l adopte.
Care este procedura de adoptie pentru bebelușul abandonat?
Evaluarea adoptatorului sau a familiei în vederea obținerii atestatului
Evaluarea se realizează pe baza solicitării adoptatorului/familiei adoptatoare de către direcţia de la domiciliul acestora sau de către organisme private autorizate să desfăşoare activităţi în cadrul procedurii adopţiei interne şi trebuie să aibă în vedere:
- Personalitatea şi starea de sănătate a adoptatorului/familiei adoptatoare, viaţa familială, condiţiile de locuit, aptitudinea de creştere şi educare a unui copil;
- Situaţia economică a adoptatorului/familiei adoptatoare, analizată din perspectiva surselor de venit dar şi a cheltuielilor;
- Motivele pentru care adoptatorul/familia adoptatoare doreşte să adopte:
- Motivele pentru care, în cazul în care doar unul dintre soţi solicită să adopte un copil, celălalt soţ nu se asociază la cerere;
- Impedimente de orice natură relevante pentru capacitatea de a adopta;
Procesul de evaluare a adoptatorului/familiei adoptatoare se realizează de echipa de evaluare formată din asistent social şi psiholog.
- CITEȘTE ȘI: Dragoș Bucur, tatăl adoptiv al unei fetițe rome: ”Cei care spun că e greu să adopți au cerințe absurde ”
Evaluarea cuprinde trei etape:
- Evaluarea socială – realizată pe parcursul a minim 6 întâlniri cu asistentul social;
- Evaluarea psihologică – realizată pe parcursul a minim 4 întâlniri cu psihologul;
- Pregătirea pentru asumarea în cunoştinţă de cauză a rolului de părinte – se desfăşoară pe parcursul a trei sesiuni individuale sau de grup, cu o durată totală de minnim 12 ore;
Obţinerea atestatului de familie/persoană aptă să adopte
Atestatul este valabil pentru o perioadă de 2 ani. Valabilitatea lui se prelungeşte de drept până la încuviinţarea adopţiei dacă:
- A fost introdusă pe rolul instanţei de judecată cererea de încuviinţare a adopţiei copilului aflat în plasament de cel puţin un an;
- A fost introdusă pe rolul instanţei de judecată cererea de încredinţare în vederea adopţiei;
- Persoana/familia atestată are deja încredinţaţi în vederea adopţiei unul sau mai mulţi copii.
Potrivirea între adoptator şi copilul adoptabil
Potrivirea se realizează acordandu-se prioritate rudelor copilului din cadrul familiei extinse şi altor persoane alături de care copilul s-a bucurat de viaţă de familie pentru o perioada de minimum 6 luni, în măsura în care acest lucru nu contravine interesului său superior. În potrivire se includ doar rudele şi persoanele care deţin atestat valabil de persoană/familie adoptatoare.
- CITEȘTE ȘI: Este adevărat că mamele adoptive pot alăpta?
Încredinţarea copilului în vederea adopţiei
Este o etapă premergătoare încuviinţării adopţiei, se solicită de către direcţia de la domiciliul copilului care la cererea de încredinţare ataşează şi actele prevăzute de legislaţia în vigoare. Se dispune de către instanţa de judecată de la domiciliul copilului pentru o perioadă de 90 de zile. În perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, direcţia de la domiciliul adoptatorului/familiei adoptatoare urmăreşte evoluţia copilului şi a relaţiei dintre acesta şi persoana/familia căreia i-a fost încredinţat, întocmind în acest sens rapoarte bilunare.
Încuviinţarea adopţiei
Cererea de încuviinţare a adoptiei poate fi introdusă direct de către adoptator sau familia adoptatoare, în situaţia adopţiei persoanei care a dobandit capacitate deplină de exerciţiu, şi, în cazul adopţiei copilului, de către soţul părintelui firesc sau adoptiv.
În toate celelalte cazuri cererea de încuviinţare a adopţiei va fi introdusă fie de către adoptator sau familia adoptatoare, fie de către direcţia de la domiciliul acestora la sfârşitul perioadei de încredinţare în vederea adopţiei sau, dupa caz, la împlinirea termenelor prevazute pentru adopţia copilului.
Cererea de incuviintare a adoptiei este insotita de actele prevăzute de Legea 273/2004 privind procedura adopţiei, republicată şi modificată. Instanţa de judecată va admite cererea de încuviinţare a adopţiei numai dacă, pe baza probelor administrate, şi-a format convingerea că adopţia este în interesul superior al copilului.
Monitorizarea postadopţie
Monitorizarea postadopţie reprezintă etapa ulterioară încuviinţării adopţiei prin care se urmăreşte evoluţia copilului adoptat şi a relaţiilor dintre acesta şi părinţii adoptatori în vederea integrării depline a copilului în familia adoptatoare şi identificării precoce a eventualelor dificultăţi ce pot să apară în această perioadă;