Bătaia ne-a făcut oameni

Vivi Gherghe
bataia

Bătaia și rezultate ei excelente…

Am fost copil în vremurile în care bătaia făcea legea în parenting. Toate se rezolvau cu așa. N-ai ascultat când ți-au spus părinții să nu te mai atingi de pahare pentru că le spargi? Cel puțin o palmă la fund și se rezolva treaba. N-ai făcut cum ți s-a cerut? Pac, una la fund sau peste față și gata. Simțeai nevoia să plângi? Mai primeai câteva – ”măcar să știi de ce plângi”.

Citește cărțile Laurei Markham și află cum poți să devii un părinte calm, care să nu țipe și să nu facă apel la ”o palmă la fund” și cum să te descurci cu conflictele dintre frați. Acestea sunt disponibile AICI.

Copilul nu trebuie să facă ce vrea el!

Nu, copilul trebuie să facă ce zici tu. Copilul trebuie să mănânce când și ce îi zici tu că trebuie să mănânce. Copilul trebuie să se culce la ora la care vrei tu, ce contează că lui nu-i e somn? Copilului trebuie să-i placă ce îi zici tu că e frumos. Copilul nu trebuie să aibă opinii, iar dacă are, atunci trebuie să le țină pentru el. Copilul nu trebuie să-ți răspundă. Copilul trebuie doar să te asculte și să facă întocmai ce i-ai spus. Dacă ai un copil care se dezminte de la cele de mai sus, atunci ai eșuat ca părinte.

Dacă nu te băteam, n-ajungeai ce ești azi!

Vă sună cunoscut refrenul ”Te-am făcut om!”? Da, pe noi bătaia ne-a făcut oameni. Numai așa am ajuns ce suntem azi. Și, cu toate astea… noi nu suntem recunoscători. Ar fi trebuit să le mulțumim adulților de pe vremea noastră (părinți, rude, cadre didactice) pentru fiecare bătaie. Ei au fost adepții principiului ”un șut în fund e un pas înainte”, așa că ne-au propulsat de câte ori au avut ocazia. De-asta au impresia că n-ajungeam oameni fără bătaie.

O să ni se urce copiii în cap

Noi, părinții ăștia de azi, am dat naștere unei generații care, se pare, va duce omenirea la pierzanie. Noi am scăpat de sub control copiii. Noi am dat naștere acestei generații care ni se va urca în cap. Noi, copiii de ieri, bine bătuți educați, am am eșuat lamentabil în ale parentingului. Noi, deși știam cum se procedează, n-am reușit să ne dresăm cum trebuie copiii. Drept urmare, suntem martorii crizelor de furie și stăm după copil pentru orice nimic.

Bătaia e bună pentru toți

În cinci ani de când un copil face ce vrea din mine, am auzit destule. De ce nu-i dai un dos de palmă? De ce nu-i dai una la fund? Vai, ce bătaie ar merita acum! Ce l-aș fi bătut eu dacă era al meu!

Dar cel mai dur sfat pe care l-am primit a fost să-l bat măcar pentru mine: ”El se liniștește, nu se liniștește, dar măcar te răcorești tu și scapi de toți nervii!” Așa am aflat că poți să te simți și bine după ce bați și te alegi și cu un copil liniștit. Bonus!

Nu, nu cred că bătaia poate fi bună pentru toți. Nu cred în succesul ei nici pe termen scurt și nici pe termen lung. Și, de fapt, nu cred nimic din tot ce-mi spune generația care s-a răcorit pe spatele copiilor!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa