În România avem cei mai fericiţi copii!

Andreea Popa
copii-fericiti-romania-totul-despre-mame

Încă un studiu ne demonstrează cât de important este timpul petrecut alături de familie, dar şi jocul liber pentru fericirea copiilor

Copiii din România sunt cei mai fericiţi din lume. Şi nu o spunem doar noi, mamele, ci o demonstrează un studiu realizat pe 53.000 de copii, din 15 ţări.

Am scris recent despre un raport al Organizaţiei Salvaţii Copiii care arăta că România este ţara europeană în care este cel mai rău să fii mamă, din cauza salariilor mici, din cauza accesului dificil la servicii medicale de calitate şi în special din cauza ratei mari a mortalităţii infantile. Copiii noştri ne demonstrează însă că lumea lor este total altfel. Frumoasă, veselă şi suficientă atât timp cât cuprinde familia şi jocul. Şi, încă o dată, ne arată că pentru ei fericirea constă în lucruri poate mărunte pentru noi, dar deosebit de importante pentru ei. Şi nu doar că sunt fericiţi, ci mai important, spun eu, copiii români sunt optimişti cu privire la viitorul lor.

O viaţă de nota 10

O cercetare desfășurată de cercetători din universități din Germania, Israel, Anglia și Spania pe 53.000 de copii cu vârste între 10 şi 12 ani arată că, în România, să fii copil nu e deloc un lucru rău. Ba din contră. Copiii români, alături de copiii turci și columbieni, s-au dovedit a fi cei mai fericiţi cu viaţa pe care o duc. Mai fericiţi chiar decât copiii din ţări mult mai prospere, cum ar fi cele nordul Europei.

Studiul s-a bazat pe răspunsurile copiilor la întrebări despre viaţa lor de familie, despre timpul petrecut acasă, despre prietenii şi relaţii, despre starea materială şi bunurile deţinute, despre şcoală şi despre propria imagine de sine. De asemenea, au răspuns la întrebări legate de bunăstarea lor psihică. Astfel, cu o notă de 9,5 din 10 la satisfacţia vieţii în general, copiii români s-au dovedit a fi mai fericiţi decât cei din ţări precum Norvegia (locul 6), Spania şi Germania (locrile 8 şi 9) sau Marea Britanie (locul 14). De altfel, doar 1,5% dintre copiii români au declarat că sunt nemulțumiți de viaţa lor, dând note sub 5, pe când 77% au considerat că au o viaţă de nota 10.

Ce îi face fericiţi pe copii

Cercetarea demonstrează că, pentru a fi fericiţi, pentru copiii de 10-12 ani nu sunt atât de importante bunurile materiale, cât sunt familia, prieteniile şi jocul. Adică, 36% dintre copiii chestionaţi au spus că nu au propria lor cameră, în timp ce peste 40% trăiesc în familii care nu dețin niciun autoturism. În cazul copiilor norvegieni, de exemplu, aceste procente sunt mult mai scăzute. Cu toate acestea, nu sunt mai fericiţi decât ai noştri. Din contră.

Ce îi face pe copiii noștri diferiți?

Ce-i face pe puii noştri să fie cei mai fericiţi copii? Răspunsul pare simplu: timpul petrecut acasă, în familie, dar şi jocul liber şi sportul. Circa 40% dintre copii au răspuns că se distrează zilnic alături de membrii familiei, iar alţi circa 40% au răspuns că „aproape zilnic”. De asemenea, peste 50% au spus că fac sport sau o altă activitate fizică aproape în fiecare zi. Iar nivelul de satisfacţie în ceea ce priveşte modul în care îşi petrec timpul liber s-a dovedit a fi de 9,5 (nota maximă fiind 10).

Cu alte cuvinte, la 10-12 ani universul copiilor este construit în principal pe familie, joacă şi distracţie, iar fericirea nu este condiţionată de factori materiali. Indiferent dacă e un grup de prieteni, o baltă şi un băţ sau un curs de echitaţie, pentru copii importante sunt jocul şi relaţiile sociale. Şi cam atât.

Hai să-i lăsăm să fie fericiţi!

Deci hai să-i lăsăm să se joace, să exploreze şi să se aventureze. Hai să petrecem timp alături de ei, să-i ascultăm şi să îi privim. Să ne jucăm cu ei şi să ne maimuţărim alături de ei. Să fim empatici şi să nu le lăsăm optimismul să moară. Să-i creştem mari şi fericiţi. Şi să fim şi noi, mamele, optimiste şi vesele, în ciuda pragurilor de care mai dăm (şi noi, şi ei) cu capul şi în ciuda statisticilor care ne arată cât de greu este să fii mamă în România. Pentru că, dacă ei sunt fericiţi, poate nici nu mai e atât de greu. Şi hai să-i creştem în aşa fel încât să rămână în topul celor mai fericiţi copii şi peste un an, şi peste 10. Iar peste 50 de ani, să fie tot primii printre cei mai fericiţi bunici din lume.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa