Preocuparea principală a părinților, când vine vorba despre alimentația copiilor, este legată de ceea ce le pun în farfurie. Și mai puțin sau chiar deloc de vasele pentru gătit, în care este pregătită mâncarea. Desigur, este importantă calitatea și prospețimea ingredientelor, dar și siguranța pe care o oferă ustensilele folosite la prepararea mâncării este la fel de importantă. Chiar foarte importantă în multe situații.
Alegerea vaselor pentru gătit nu influențează doar experiența culinară, ci poate avea un impact semnificativ asupra sănătății copiilor și adulților. Diferite materiale, precum teflonul, cuprul, ceramica și sticla borosilicată (yena), au proprietăți unice și reacționează diferit atunci când sunt folosite la temperaturi ridicate sau în contact cu anumite alimente. Despre avantajele si dezavantajele fiecărui material, despre siguranță, dar și despre potențialele riscuri, am stat de vorbă cu doctorul în fizică Alex Hada.
La temperaturi foarte ridicate, teflonul este periculos
Teflonul, cunoscut și ca politetrafluoroetilenă, este cunoscut pentru proprietățile sale antiaderente, ceea ce îl face ideal pentru preparatele care necesită puțin ulei sau grăsime. Totuși, teflonul devine periculos la temperaturi de peste 260°C, moment în care începe să se degradeze și să elibereze vapori toxici. De asemenea, teflonul ridică preocupări recente în privința sănătății, mai ales prin particulele de micro și nanoplastic eliberate atunci când vasele pentru gătit sunt zgâriate sau supraîncălzite.
„Studiul „Raman imaging for the identification of Teflon microplastics and nanoplastics released from non-stick cookware”, publicat pe site-ul Science of The Environment, a estimat că un vas de teflon deteriorat poate elibera chiar și milioane de microplastice per utilizare, expunându-ne la substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate, cunoscute drept «chimicale veșnice» din cauza persistenței lor în mediu. Aceste substanțe sunt asociate cu probleme imunologice, dezechilibre hormonale și potențial carcinogenic”, avertizează Alex Hada.
Pentru a reduce riscurile, se recomandă folosirea vaselor de teflon la temperaturi moderate și evitarea zgârierii stratului antiaderent. Pentru a evita riscurile, experții recomandă înlocuirea vaselor de teflon zgâriate și utilizarea unor alternative precum ceramica sau oțelul inoxidabil.
Cuprul poate elibera ioni care devin toxici
Vasele pentru gătit din cupru oferă o conductivitate termică excelentă, ceea ce ajută la distribuția uniformă a căldurii, fiind preferate de mulți bucătari profesioniști. Totuși, în contact direct cu alimente acide, cum ar fi roșiile sau vinul, cuprul poate elibera ioni care, în cantități mari, devin toxici pentru ficat și rinichi. Agenția Americană pentru Substanțe Toxice și Registrul Bolilor (ATSDR) atenționează că ingestia excesivă de cupru poate avea efecte toxice, de aceea se recomandă utilizarea vaselor din cupru căptușite (cu oțel inoxidabil), pentru a limita contactul direct între alimente și cupru.
Când este de calitate, ceramica este sigură pentru sănătate
Ceramica este un material ideal pentru gătit, deoarece este stabilă la temperaturi mari și nu reacționează cu alimentele. Însă, este important să alegem produse ceramice de calitate, deoarece vasele de calitate inferioară pot conține metale grele, precum plumbul sau cadmiul, care se pot elibera în mâncare la temperaturi ridicate. Conform unui articol din Toxics, vasele ceramice de calitate superioară sunt sigure, minimizând riscurile de contaminare. Ca urmare, Alex Hada recomandă familiilor să opteze pentru vase ceramice de înaltă calitate, de la producători certificați, evitându-se produsele necertificate.
Vasele pentru gătit din sticlă borosilicată, opțiunea lipsită de riscuri
Vasele de yena, din sticlă borosilicată, sunt o opțiune sigură și non-reactivă, ideale pentru coacerea și păstrarea alimentelor. Vasele de acest tip sunt folosite de mulți părinți odată cu începerea diversificării, pentru că se pot găti în ele o serie de budinci la cuptor și diverse rețete potrivite copiilor mici. Sticla borosilicată este stabilă termic și nu eliberează substanțe chimice în alimente, fiind recomandată pentru gătitul sănătos. ”Singura problemă cu acest material este că poate crăpa la șocuri termice extreme, cum ar fi trecerea bruscă de la temperaturi foarte joase la temperaturi ridicate. Vasele de yena vor trebui utilizate conform instrucțiunilor, evitându-se schimbările bruște de temperatură”, a subliniat fizicianul.
Fiecare material are avantaje și dezavantaje, iar alegerea corectă depinde de tipul de gătit și de siguranța dorită.
- Teflon: Utilizare la temperaturi moderate și evitarea deteriorării.
- Cupru: Se recomandă vasele acoperite cu un strat protector.
- Ceramică: Ideală pentru gătit, cu condiția alegerii unui produs de calitate.
- Yena: Recomandată pentru coacere, evitând schimbările bruște de temperatură.
Utilizarea corectă și întreținerea vaselor de gătit sunt esențiale pentru a ne bucura de preparate sănătoase și sigure.