Alina Vîlcu și Omid Ghannadi luptă pentru 7 copii a căror mamă a fost bătută până aproape a paralizat

Cristina Călin, redactor
scris pe
Omid Ghannadi
Copiii familiei Melinte în fața casei în care locuiesc acum.

Pe Alina Vîlcu și pe Omid Ghannadi îi știți de la emisiunea ”Visuri la cheie”, unde ajută echipa să ofere un acoperiș deasupra capului unor oameni cu care viața nu a fost foarte darnică. Dorința lor de a face bine se manifestă și dincolo de show-ul televizat. Cei doi au pus de curând bazele unei asociații care își propune nu doar să ajute material familii nevoiașe, dar și să sprijine zonele defavorizate prin proiecte culturale sau de educație.

Atât Alina Vîlcu, cât și Omid Ghannadi sunt arhitecți. În urmă cu câțiva ani au înființat Inside Academy, o școală de design non-formală, la care se pot înscrie oameni care activează în orice domeniu. Alina spune că „design-ul nu mai este o categorie care aparține doar specialiștilor. Este un mod de a trăi viața conștient față de lucrurile ce ne înconjoară și de a participa efectiv la crearea mediului în care trăim.”

O comunitate norocoasă care sar în ajutorul celor necăjiți

În urmă cu un an și-au dat seama că pot face mai mult, mai ales că au strâns în comunitatea Inside Academy o mulțime de oameni din domenii foarte diferite. Mare parte dintre cursanți au rămas conectați chiar și după terminarea cursurilor. Cel care i-a inspirat a fost Ștefan Dobre, cel mai tânăr dintre aspiranții la meseria de designer care le-a trecut pragul Academiei. Acesta i-a scris lui Omid despre cazul familiei Melinte. „Coincidența a făcut că participam chiar în acea perioadă și la Festivalul Brazilor organizat de Salvați Copiii. Ne-am gândit să combinăm toată povestea astfel încât să mergem la festival, dar să dăm și anunțul că începem cazul familiei Melinte. Am mers mai departe și le-am spus că vrem și să începem să investim în educația familiilor vulnerabile”, ne-a spus Omid.

„Știm amândoi acum că fericirea nu este individuală. Suntem legați de cei din jurul nostru și nu există bucurie mai mare decât să primești un zâmbet plin de recunoștință de la un suflet căruia i-ai adus o schimbare în bine”, ne spune Alina, povestindu-ne despre faptul că toată inițiativa îi aparține lui Omid care pare să aibă o energie aparte pentru astfel de lucruri.

Familia Melinte: 7 copii și o mamă aproape paralizată din cauza bătăilor

Familia Melinte, prima cu care va începe Inside Social, asociația înființată de Alina și Omid, este un caz, din păcate, reprezentativ pentru România. Doamna Melinte a fost grav abuzată de soțul ei, astfel încât a rămas cu o tetrapareză, fiind aproape paralizată. Acum este la adăpost de soțul violent care are ordin de restricție de la poliție. Problema este că din cauza problemelor de sănătate nu s-a putut începe acțiunea de divorț, însă acesta este unul dintre lucrurile cu care urmează să îi ajute cei de la asociație.

Mama împreună cu cei 7 copii locuiește într-o comună de lângă orașul Adjud, într-o casă dărăpănată, cu o situație juridică incertă. Cu toate acestea toți copiii merg la școală. Cel mai mare are 18 ani și este premiat la mecatronică. Își dorește să termine școală cu rezultate cât mai bune ca să își poată ajuta mama și frații.

„Copilul de 17 ani învață foarte bine și își dorește să se facă mecanic ca să își salveze familia. Următorul ca vârstă este o fată care este o artistă în toate sensurile cuvântului pentru că desenează. Ea crede că prin asta își poate salva familia. Mi s-a părut că fiecare într-un mod foarte natural încearcă cu ce poate și cu îi este dat să ajute familia. I-am întrebat ce le lipsește și fiecare copil a răspuns „Mama să fie sănătoasă!””

Omid Ghannadi

Rezultatele foarte bune de la școală nu se obțin fără sacrificii. Singurul venit al celor 8 sunt banii din alocații, iar din aceștia aproape 700 de lei se duc pe plata transportului copiilor la școală. Unii dintre ei învață la liceu în Adjud, alții la o școală dintr-o comună alăturată și cei mici la școala din sat. Mai plătesc și o factură la internet, un serviciu atât de util pentru elevi, mai ales în acești doi ani de pandemie.

Sprijin material, dar și proiecte în educație

Alina și Omid vor să ajute familiile nevoiașe

Inside Social va începe cu familia Melinte însă cei doi au planuri mari. „Vor ajunge la noi acele cazuri pentru care vom avea puterea să aducem o schimbare, iar povestea lor va putea inspira și schimba în bine comunități. Dacă ar fi să alegem, întotdeauna vom alege oameni și povesti care sa vorbească despre bunătate, empatie, acceptare, umanitate și dorința de a face bine. Din câte îl cunosc pe Omid, cred ca multe povesti de viață vor fi ale familiilor cu mame singure și multi copii, o situație din păcate des întâlnită în România, care pune femeile într-un fel de “catch 22” – o poziție fără ieșire. Ca să aibă grijă de copii trebuie să stea cu ei, dacă stă cu ei nu poate munci, deci nu are cum să-i întrețină material. O decizie grea. Alegi grija și căldura maternă sau hrana?”, spune Alina Vîlcu.

Alături de Omid și Alina vin cursanții și foștii cursanți de la Inside Academy, oameni cu meserii diverse care îi pot ajuta în a oferi o viață mai bună acestor familii. Se pune accentul pe comunitate, pe a ne ajuta unii pe alții.

Povestea familiei Melinte o puteți urmări și în filmul de mai jos:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa