De ce aleg unele mame să aibă doar un singur copil?

Iulia Mirică
un singur copil

Ce factori te fac să alegi să nu devii mamă a doua oară și să ai un singur copil? Și, mai ales, ce trebuie să știi despre creșterea unui copil singur la părinți?

Se poate să fi stabilit cu partenerul tău că veți avea un singur copil, chiar dinainte de a-l concepe. Însă, s-ar putea să fii pusă, într-o zi, în fața întrebării „Ce se va întâmpla atunci când voi, părinții, nu veți mai fi? Cine-i va fi alături?” Iar al doilea sau chiar și al treilea copil ar deveni, în această situație, aproape o poliță de asigurare. Așa că anxietatea s-ar putea să te convingă să te gândești încă o dată la decizia de a avea o famile cu un singur copil. Este normal să te întrebi dacă faci alegerile corecte și dacă iei deciziile bune, indiferent de cât de mulți copii ai, scrie parenting.com. Chiar dacă te-ai hotărât să faci doi copii sau mai mulți, te vei întreba dacă viața ta nu ar fi fost mai ușoară cu un singur copil.

Alegerea vieții cu un singur copil

Unele mămici plănuiesc să aibă un singur copil. Se gândesc cât de greu este să ai o carieră și să crești un copil în același timp, așa că își dau seama că pot avea grijă cu adevărat de un copil pentru echilibrul dorit al vieții. În acest fel, au parte de bucuria de a fi mame, dar nu duc o
viață copleșitoare, care să nu le mai lase timp pentru ele însele sau pentru partenerul lor. Barierele financiare s-ar putea să fie un alt factor care să ducă la această decizie.

În plus, la un anumit moment în viață, părinții ajung să se întrebe:

  • Pot face față emoțional și fizic la al doilea copil?
  • Cum mă voi descurca la serviciu odată cu apariția altui copil?
  • Ce-mi doresc pentru următorii trei ani? Dar peste cinci?
  • Cum va afecta al doilea copil finanțele familiei? Dar căsătoria?
  • Dacă aștept mai mult să mă decid, va fi decizia mea limitată de vârstă?

Există o anumită presiune socială și emoțională pe care trebuie să o iei în calcul. Dacă prietenii tăi, de exemplu, au doi copii sau chiar trei copii, te poți simți lăsată în urmă, după cum afirmă Susan Newman, doctor și autoare a cărții „Parenting cu un singur copil” (Parenting an Only Child). O altă situație este cea în care tu îți dorești mai mulți copii, dar partenerul tău nu.

Atunci când nu poți alege

Câteodată, întorsăturile pe care le ia viața îți limitează opțiunile sau le elimină complet. Există mame care își doresc să aibă mai mulți copii, dar anumite situații trăite sau medicale le determină să conștientizeze faptul că acela este singurul lor copil. Singurul copil căruia îi vor dedica toate resursele emoționale, fizice și financiare.

Cum arată familia perfectă pentru tine?

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa