Adevărul gol-goluț despre corpul femeii după naștere. Nu, nu e ca în pozele de pe Insta

Laura Udrea, redactor
corpul femeii după naștere
I se spune „al patrulea trimestru” pentru că este dedicat recuperării mamei după sarcină și naștere. Însă e bine să știi ce aduce, pentru a te putea pregăti. Pentru că nu e doar lapte și miere, așa cum ai crede… FOTO: Shutterstock

Maternitatea te schimbă pe dinăuntru și pe dinafară. După ce naști, mărimea hainelor, forma sânilor, lățimea șoldurilor și chiar mărimea pantofilor se pot modifica. O mulțime de vedete, naționale și internaționale, și-au arătat corpurile perfecte la doar câteva săptămâni după naștere. Dar nu vorbim despre ele, pentru că în lumea reală, de cele mai multe ori, realitatea nu arată ca pe FB, Insta sau TikTOk. În lumea reală, după naștere, diverse părți și componente dor, se umflă, curg. E important să vorbim cu sinceritate despre cum arată corpul după naștere, cât durează să-și revină la formele inițiale (sincer, unele forme se pierd pe vecie…), despre cum se simte mama când se uită în oglindă, dar și despre acele minunate invenții (am făcut un TOP 5) care îți pot deveni aliați post-partum.

Dincolo de toate beneficiile emoționale pe care le ai când naști un copil, nu poți trece cu vederea „daunele” pe care le produce nașterea corpului. Pe termen mediu și lung, unele femei sunt profund afectate de ele, altele le ignoră cu succes.

Chiar dacă citești teancuri de cărți despre sarcină, chiar și dacă urmezi cu sfințenie sfaturile tuturor medicilor pe care îi întâlnești în cele 40 de săptămâni ca să aduci pe lume un copil sănătos, după naștere tot va trebui să treci prin realitățile recuperării post-partum. Pentru care nu găsești atâtea informații și nici ajutor cât ai avea nevoie. Potrivit unui sondaj realizat de Lansinoh Laboratories, un lider global în produsele pentru îngrijirea mamei și a copilului, 88% dintre mame au declarat că nu sunt pregătite pentru perioada post-partum, iar peste 95% dintre mame cred că lăuzele nu sunt suficient sprijinite de societate.

O suferință care persistă

În fiecare an, cel puțin 40 de milioane de femei experimentează probleme de sănătate pe termen lung cauzate de naștere, potrivit unui nou studiu publicat în The Lancet Global Health. Parte a unei serii privind sănătatea maternă, studiul arată că suferințele mamelor persistă luni sau chiar ani după naștere. Acestea includ dureri în timpul actului sexual, care afectează mai mult de o treime (35%) dintre femeile care au născut, dureri lombare (32%), incontinență anală (19%), incontinență urinară (8-31%), anxietate (9-24%), depresie (11-17%), durere perineală (11%), frică de naștere (tocofobie) (6-15%) și infertilitate secundară (11%).

Igiena feminină și hemoroizii de după naștere sunt încă subiecte tabu

În 2020, Frida Chelsea Hirschhorn, fondatorul companiei Frida Mom, cunoscută pentru atenția pe care o oferă produselor de îngrijire necesare mamelor în perioada post-partum, a încercat să conteste această portretizare idilică a vieții unei femei după naștere. Ea a conceput o reclamă de câteva secunde și a plătit pentru a fi difuzată în timpul decernării Premiilor Oscar. A fost refuzată de televiziunea ABC care transmitea evenimentul. „Era vorba doar de o proaspătă mămică, acasă cu bebelușul și cu noul ei corp pentru prima dată. Cu toate acestea, a fost respinsă (n.red.: reclama)”, a spus Frida Mom într-o postare pe YouTube care precedă reclama. „Și ne întrebăm de ce proaspetele mame se simt nepregătite”, își încheie ea mesajul.

Atitudinile culturale au construit o mitologie în jurul sarcinii și maternității. Conversația despre problemele ce apar după naștere a fost eliminată. Femeilor li se spune că maternitatea este cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei. Că bebelușul le va face fericite. Li se repetă obsedant că, doar cu puțin efort, pot reveni la corpul lor de dinainte. Dar apăsătoarea expresie „dacă vrei, poți!” nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în „al patrulea trimestru”. Uneori, abia te poți ridica din pat. Te doare abdomenul, sânii sunt umflați și dor. Să te așezi după o ruptură de perineu ori după o epiziotomie te-ar putea face instant să urăști viața. Totul doare. Iar lipsa somnului și grijile pentru bebeluș le exacerbează pe toate.

„Al patrulea trimestru” nu e numai lapte și miere

Corpul trece printr-o transformare majoră în timpul sarcinii – și una la fel de mare după travaliu și naștere. Deși există o mulțime de informații despre schimbările săptămânale apărute în timpul sarcinii, sănătatea și corpul femeii după naștere sunt adesea trecute cu vederea. Pe scurt, te-ai putea simți ca și cum ai fost lovită de un camion – iar această senzație este cât se poate de normală, ținând cont de faptul că ai somnul fragmentat, dureri și emoții puternice.

În toată dragostea și atenția acordate bebelușului, este important să ai grijă și de tine. Corpul tău tocmai a realizat performanța miraculoasă de a crește o ființă timp de 40 de săptămâni în uter și de a aduce apoi pe lume un copil. La fel cum corpul se schimbă de-a lungul etapelor sarcinii, acesta va continua să se schimbe în săptămânile și lunile de după naștere.

Vei sângera (poate chiar până la 6 săptămâni!)

Tot sângele și țesuturile care au susținut sarcina, numite lohii, vor fi evacuate în săptămânile de după naștere. Sângerarea va fi abundentă în primele zile după naștere, când vei elimina în special sânge. Dacă stai mai mult timp întinsă, la ridicarea în picioare vei simți că elimini cheaguri, din cauza sângelui care s-a colectat în vagin. În cele din urmă, la vreo două săptămâni de la naștere, sângerarea se va reduce. Și, da, sângerezi chiar dacă naști prin cezariană!

TOP 1: CHILOȚII POSTNATALI. Vei fi recunoscătoare pentru acei chiloți postnatali. Îi găsești la set de 3 sau de 5 bucăți la o simplă căutare pe Internet. Găsești varianta din plasă sau din material mai moale. Pune pe listă și absorbantele pentru perioada postnatală. Nu vor face față cele obișnuite, pe care le folosești la menstruație. Ai nevoie de unele speciale, care aduc, mai degrabă cu absorbantele folosite în caz de incontinență urinară ușoară.

Abdomenul tău va arăta la fel cum arăta în luna a cincea de sarcină

Uterul s-a extins în timpul sarcinii pentru a face loc copilului în creștere. Va dura ceva timp (uneori luni) pentru a se micșora. Pe măsură ce se micșorează, poate provoca crampe (este normal). Mamele care alăptează sunt mai predispuse la crampe în primele zile post-partum, deoarece o substanță chimică eliberată în timpul alăptării ajută uterul să se strângă.

TOP 2: CENTURA ABDOMINALĂ POSTNATALĂ. Multe mame găsesc alinare pentru durerile abdominale post-partum într-o centură pe care o poartă strâns în jurul abdomenului. O centură abdominală postnatală te poate ajuta să te vindeci mai repede după ce ai născut. Purtarea acesteia ajută și în ameliorarea durerilor de spate, pentru că susține și spatele, și abdomenul, îmbunătățește circulația sângelui și postura, dar ajută și în micșorarea uterului. Discută cu medicul tău și decideți împreună dacă se justifică o astfel de achiziție.

Nu îți vei recunoaște sânii și te vor și durea

La câteva zile după naștere, sânii tăi se vor umple cu lapte și vor crește în volum. Dacă alăptezi, sfârcurile te pot durea și pot chiar crăpa în primele zile. Dacă bacteriile intră în canalul de lapte printr-o fisură în mamelon, acestea pot provoca o infecție numită mastită.

Chiar dacă nu ai purtat sutien înainte de naștere, s-ar putea să descoperi că te simți mai bine purtând unul special. Mai ales în primele 2-6 săptămâni de alăptare. De asemenea, excesul de sânge care se colectează în zona sânilor pentru a-i ajuta să se pregătească pentru alăptare ar putea fi mai ușor de suportat dacă porți sutien în timpul zilei. Și pe timpul nopții un sutien este de ajutor. Multe mămici care alăptează poartă sutienul și pe timpul nopții, pentru că acesta ține tampoanele pentru sân, limitând numărul de haine care trebuie spălate din cauza scurgerilor de lapte.

TOP 3: TAMPOANE ABSORBANTE PENTRU SÂNI. Aplicarea de comprese cu apă călduță, dușurile călduțe și menținerea pieptului cald pot ajuta la ameliorarea durerii și a disconfortului mai ales în alăptare. Pentru sfârcurile crăpate și dureroase, dincolo de spălarea lor cu apă (fără săpun), folosește tampoane absorbante pentru sân, reutilizabile și lavabile.

TOP 4: SUTIENUL SPECIAL DE ALĂPTARE. Sutienele cu întăritoare de metal sau alte structuri ferme pot duce la blocarea canalelor de lapte și chiar la mastită, astfel încât este bine să fie evitate în primele luni după naștere. Un sutien special pentru alăptare ar trebui să fie confecționat dintr-un material moale, care să nu irite sânii, antibacterian (previne mastita), cusături plate care să nu lase urme pe sânii umflați și dureroși și să susțină sânii.

Durere de la brâu în jos

În timpul nașterii, vaginul se deschide până la 10 centimetri pentru a permite bebelușului să se nască, dar aceasta realizare incredibilă implică și multă durere post-partum. Uneori, în timpul nașterii se poate întâmpla ca perineul să se rupă sau să fie nevoie să fie tăiat (epiziotomie) în timpul expulziei. Și tăierea, și cu atât mai mult ruptura, vor cauza durere după naștere.

TOP 5: IRIGATOR PENTRU IGIENA INTIMĂ DUPĂ NAȘTERE. Te vei bucura să ai un irigator pentru igiena intimă, căci hârtia igienică este prea abrazivă și dură în această perioadă. Irigatorul este, practic, un flacon prevăzut cu un cap pliabil în care se pune apă călduță (sau orice alt lichid recomandat de medic) și care poate fi folosit pentru igienizarea zonelor intime.

Unele femei dezvoltă hemoroizi în timpul sarcinii sau în timpul nașterii vaginale. Hemoroizii pot cauza fie o senzație de mâncărime și disconfort ușor, fie dureri mari. Uneori pot provoca sângerări rectale, în special în timpul defecării. În acest caz, ia în considerare suplimentarea dietei cu fibre alimentare, dar și un balsam pentru a evita încordarea atunci când mergi la baie. De asemenea, s-ar putea să fii constipată sau să ai dificultăți la urinare ori cu controlul vezicii urinare. Adică să scapi pipi când strănuți sau tușești. Asta e realitatea!

Transpirația excesivă, frecventă după naștere

Dacă transpiri ca și cum tocmai ai încheiat un maraton deși stai nemișcată, cel mai probabil te confrunți cu un simptom frecvent după naștere. Acest lucru este normal și se întâmplă mai des atunci când dormi decât când te miști. Hormonii de sarcină sunt din nou vinovați aici, deoarece determină corpul să scape de toate acele lichide suplimentare acumulate în corp în timpul sarcinii. Atenție, însă, lichidele pierdute după naștere – transpirație, sângerare, plâns și lapte – pot duce la deshidratare, deci asigură-te că bei multă apă.

Cezariana este o intervenție chirurgicală majoră

Dacă naști prin cezariană, vei fi spitalizată între 3 și 4 zile, dar corpul va avea nevoie de până la 6 săptămâni sau chiar mai mult pentru a se recupera. Până și un gaz intestinal îți poate stoarce o batistă de lacrimi după cezariană. Nu mai vorbim de ridicarea din pat a doua zi după operație – o primă întâlnire cu durerea. Durerile ar trebui să treacă într-o săptămână, odată ce intestinele se reașază, de obicei, din nou la locul lor. Ia în considerare centura postnatală abdominală și plimbările dese, care pot ameliora durerile și grăbi recuperarea după cezariană.

Pierzi păr mult

Cam la 4 luni după naștere (deși se poate întâmpla și mai devreme, dar și mai târziu), părul tău frumos, strălucitor și bogat – datorită hormonilor de sarcină – își încheie strălucirea. Ba mai mult, se hotărăște să te și părăsească. Când nivelul hormonilor din organism revine la normal după naștere, firele de păr apărute în sarcină pleacă odată cu ultimul dans al hormonilor.

Kilogramele acumulate nu dispar imediat după la naștere

Vei pierde probabil câteva kilograme la început, dar pentru restul va trebui să mai aștepți. Iar alăptarea nu este întotdeauna bagheta magică pentru pierderea kilogramelor acumulate, așa cum se spune. Pierderea în greutate după naștere este o poveste individuală și depinde de o serie de factori, inclusiv de somnul, stresul, hormonii, exercițiile fizice și dieta de după naștere. Te trezești de mai multe ori pe noapte sau, în general, dormi mai puțin? Este foarte puțin probabil să revii la greutatea de dinainte de copil dacă nu reușești să dormi suficient. De asta nici n-ar trebui să fie o prioritate.

Mușchii abdominali centrali se refac greu

În timpul sarcinii, mușchii abdominali poziționați vertical, în fața stomacului se îndepărtează pentru a face loc copilului în creștere – un proces numit diastază abdominală. Dacă îndepărtarea mușchilor verticali are loc în timpul sarcinii, după naștere, pentru a evita agravarea acestei probleme va trebui să respecți câteva sfaturi simple:

  • să eviți ridicarea lucrurilor mai grele decât bebelușul;
  • să te ridici din pat mai întâi prin rotirea corpului la marginea patului și abia apoi prin ridicare;
  • să faci exerciții ușoare pentru întărirea acestor mușchi;
  • să porți centură abdominală postnatală pentru a sprijini musculatura.

Dacă nu închizi diastaza, vei obține o „burtică de mămică” (o burtă țuguiată spre înainte, mare, uneori lăsată peste haine). În plus, este posibil ca din această cauză să apară dureri în zona inferioară a spatelui și să dezvolți o postură deficitară. Care tot în dureri se va transforma.

Tulburările emoționale, de la baby blues la depresia post-partum

Hormonii tăi au trecut printr-un roller-coaster nebun – progesteronul și estrogenul ating vârful în timpul sarcinii și apoi cad brusc după naștere până aproape de nivelurile menopauzei. Tiroida și suprarenalele pot fi afectate de stresul sarcinii, nașterii și din cauza lipsei de somn ce se instalează după sosirea copilului. De la forma mai ușoară de „baby blues” până la depresia post-partum, unele probleme de dispoziție sunt foarte frecvente în zilele, săptămânile și lunile care urmează unui nașteri. Dă vina din nou pe hormoni, pe lipsa somnului, a substanțelor nutritive, precum și pe schimbarea masivă a vieții și a responsabilităților. Adaugă problemele de hrănire pe care le poți avea cu sugarul, dificultățile de conectare cu ceilalți (mai ales cu partenerul), plus presiunea de a face totul bine și poți înțelege de ce, emoțional, este atât de normal să fii la pământ în această perioadă.

Regândirea celui de-al patrulea trimestru

Primele trei luni după naștere sunt numite „al patrulea trimestru”. Reprezintă acea perioadă tulbure în care te recuperezi după sarcină și naștere, în timp ce înveți cum să fii mamă. În timp ce citești despre faptul că multe femei se recuperează fizic în aproximativ șase săptămâni de la naștere, este bine să știi că acest lucru nu înseamnă că se vor simți sau vor arăta la fel ca înainte de a rămâne însărcinate. La urma urmei, a durat nouă luni să-ți crești copilul în corpul tău. Te poți aștepta să dureze cel puțin la fel de mult până când corpul tău să revină la „normal”. Iar dacă alăptezi, s-ar putea să nu simți că te-ai întors la ceea ce erai (sau, cel puțin, ceva asemănător) până după înțărcare.

Sentimentul că trupul tău nu este al tău poate fi o provocare în sine. Sarcina este o călătorie de 9 luni, nașterea se întâmplă într-o clipă, iar ceea ce se petrece după ce devii mamă te poate debusola. Perioada post-partum nu este numai lapte și miere și e important ca viitoarele mame să știe la ce să se aștepte. Iar cei din jurul lor să învețe să le ofere și lor atenția cuvenită după naștere, nu doar bebelușilor. Căci cu fiecare naștere, vine pe lume nu doar un copil, ci și o proaspătă mămică. Și amândoi au nevoie de sprijin.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa