8 tipuri de nași de botez de evitat

Alegerea nașilor nu este așa simplă precum pare! De ce? pentru că, teoretic, ei ar trebui să facă parte din viața ta și a copilului tău de acum înainte! Iată de ce categorii de persoane ar trebui să te ferești.

Adriana Moscu
nasi-de-editat-totul-despre-mame

Nașii, sau părinții spirituali, ar trebui să facă parte constant și permanent din viața copilului. Din păcate, uneori, lucrurile se schimbă pe parcurs. Află ce categorii de nași de botez sunt de evitat!

Sunt unele lucruri care fac parte din categoria “pe viață”. Cu alte cuvinte – nu se schimbă niciodată. Odată ce ai ales nașii de botez ai copilului, nu-i vei mai putea înlocui. Așa că sfatul nostru este să te gândești bine înainte la cei pe care ți-i dorești alături de copilul tău pe drumul vieții sale.

Nu te entuziasma, ci privește dincolo de conjuncturile de moment. Pot părea favorabile pe termen scurt, dar se pot dovedi dezastruoase pe o perioadă îndelungată. Cunosc nenumărate cazuri (incluzându-mă pe mine și pe majoritatea apropiaților mei) care, dintr-un motiv sau altul, nu au ținut legătura cu nașii de botez ai copiilor.

De ce? Motivele s-ar putea regăsi în exemplele de mai jos:

Nașii “fantomă”

Nu te gândi la ceva supranatural. Pur și simplu, acest tip de naș ți-a fost alături la botez și… cam atât. Mulți oameni aleg să boteze (sau chiar își exprimă insistent dorința, înainte de a li se propune) pentru că există o superstiție destul de populară, potrivit căreia păcatele (sau măcar o parte din ele) îți sunt iertate dacă botezi copii. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine. După aceea poți dispărea și îți poți chiar schimab numărul de telefon fără să dai explicații nimănui.

Nașii care se cred părinți

Să fim bine înțeleși – toată, viața, copiii tăi vor avea o singură mamă și un singur tată. Aceștia sunt fie părinții naturali, fie cei care i-au crescut. Din păcate, există și nașii care își substituie autoritatea parentală. Aceștia sunt exact contrariul celor de mai înainte, al nașilor-fantomă. Sunt omniprezenți în viața copilului, se autoinvită și oferă sfaturi ori chiar iau decizii peste capul părinților. Dacă simți că nașii de botez vă invadează viața, vorbiți deschis cu ei: poate că nu sunt rău intenționați, ci, pur și simplu, și-au luat rolul mult prea în serios.

Nașii care v-au fost prieteni, dar nu vă mai sunt

Ghinion! Unele prietenii, nu țin pentru totdeauna. Fie că ați evoluat și ați început să aveți scări de valori diferite în viață, fie că a apărut un conflict, la un moment dat, între voi și nași și ați stricat prietenia, fie distanța geografică dintre voi s-a mărit atât de tare încât n-ați mai apucat să vă vedeți unii cu alții. Ei bine, astfel de situații nu pot fi anticipate. Totuși, nu pune drept nași de botez un cuplu pe care de-abia l-ați cunoscut. Poate că sunteți prieteni buni acum, dar doar de conjunctură. Încrede-te, mai degrabă, în persoanele pe care le cunoști bine și de foarte mulți ani, și cu care nu ai avut coflicte majore de-a lungul timpului.

Nașii faliți

Departe de noi gândul să-ți sugerăm că ar trebui să alegi pentru copii nași cât mai bogați și că scopul scuză mijloacele când vine vorba de asigurarea viitorului copilului tău. Dar nașii care se plâng de dimineața până seara că nu au niciun sfanț în buzunar nu sunt cea mai bună companie. La un moment dat, jelania lor continuă s-ar putea să vă facă să vă simțiți incomod. Fie ați putea interpreta că se scuză mereu doar ca să nu aducă daruri copilului, fie că așteaptă de la voi un ajutor financiar. Cel mai bine, alegeți pentru copil nași care nu sunt nici mai bogați, nici mai săraci decât voi.

Nașii bogătași

Ei bine, nici contrariul nașilor faliți nu e de bun augur. Nașii care flutură teancuri de bani și au un stil de viață exorbitant, în asemenea măsură încât nu puteți ține pasul cu el, sunt de evitat. Vă vor crea complexe la tot pasul, frustrări, iar cel mic s-ar putea transforma în adultul oportunist de mâine. Și chiar să devină teribil de dezamăgit de voi, părinții, pentru că nu-i puteți îndeplini toate capriciile, precum nașii. Când, de fapt, ar trebui să priceapă că bogăția vine din suflet, nu din punga cu galbeni.

Nașii „pe interes”

În foarte multe zone ale țării se practică oferirea de cadouri nașilor la botez sau la nuntă. Ei bine, există anumite persoane care emit pretenții exagerate când vine ziua prea mare. Ferește-te de ei! Te poți trezi că trebuie să scoți din buzunar sume mari, la care nu te-ai fi gândit, ca să cumperi cadoul cerut pur și simplu de „părinții spirituali” ai copilului tău. Discutați toate aceste detalii din timp ca să nu fii pusă în fața faptului împlinit și să nu-ți ajungă banii pentru detalii cu adevărat esențiale.

Nașii care-și vor numele dus mai departe

Da, așa era pe vremuri. Micuțul creștinat trebuia obligatoriu să „împrumute” prenumele de la nași sau de la copiii acestora. Dacă pentru tine este în regulă tradiția asta, atunci nu este nicio problemă; dar, dacă simți că alegerea prenumelui trebuie să fie o opțiune a ta și a partenerului tău, e bine ca nașii să știe asta! Discutați din timp acest detaliu important, să nu se simtă „răniți în orgoliu”. Sunt oameni care aleg să boteze un copil tocmai pentru a-i duce „numele mai departe”. Întreabă, nu strică!

Nașii a căror relație scârțâie

E bine să aduni în jurul tău oameni care pot fi un exemplu pentru copilul tău. Nașii care se ceartă fără jenă în fața voastră atunci când vă întâlniți, nașii care bârfesc exesiv, care „se înțeapă” toată ziua, e posibil să nu fie chiar cea mai bună alegere! De ce? Pentru că, măcar teoretic, ar trebui să participe la evenimentele importante de acum înainte din viața voastră și e păcat să aveți în preajmă oameni care nu se iubesc, nu se respectă, nu emană armonie.

Nu uitați să ne dați un like pe Facebook, dacă nu ne-ați dat deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa