Când un copil se îneacă, este foarte uşor să nu observi. Cum a venit vremea de scăldat, părinţii se gândesc, inevitabil, la siguranţa copiilor. Indiferent că mergeţi la mare, la piscină sau la un parc acvatic, trebuie să ţineţi seama de posibilităţile care există ca cel mic să se înece.
Ce spun statisticile
Conform statisticilor, înecul este cea mai des întâlnită cauză de deces la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 14 ani. Pe lângă defectele din naştere, înecul ucide cei mai mulţi copiii cu vârsta între 1 şi 4 ani.
Înecul nu arată ca în filme
Oricât de înfricoşătoare ar fi aceste statistici, există un element important de care părinţii trebuie să ţină seama când vine vorba despre înec. Mai ales de faptul că fenomenul nu arată mereu aşa cum ni-l imaginăm. În filme vedem copii care se zbat şi ţipă în timp ce încearcă să îşi ţină capul deasupra apei. Realitatea este că cel mic se poate îneca în următoarele patru moduri:
În linişte – în piscină, lac sau ocean
Mario Vittone, fost salvamar în cadrul Pazei de Coastă, spune că oamenii nu fac din instinct gălăgie atunci când se îneacă. Cea dintâi reacţie a organismului lor este aceea de a încerca să inhaleze şi să expire mai degrabă decât să ţipe. În plus, în loc să dea din mâini, instinctul le dictează să le ţină sub apă, în încercarea de a împinge apa în jos şi a-şi ţine capul deasupra. Altfel spus, atunci când un copil se îneacă acesta nu face mult zgomot. Incidentul se petrece în linişte şi este uşor să îl treci cu vederea. Specialiştii ne dau următoarele sugestii pentru a ne ajuta copiii în caz de înec:
- Să luăm lecţii de prim ajutor
- Să nu înconjurăm cu gard piscinele
- Să punem copiii să poarte veste de salvare de fiecare dată când se află pe lângă ochiuri de apă
- Să fim atenţi la copii de fiecare dată când aceştia se află în locuri în care este apă.
În piscina pentru copii
Piscinele de plastic pentru copii pot reprezenta un pericol. Chiar dacă nu au dimensiuni mari, cel mic se poate îneca cu faţa în jos. Nina Shapiro, medic pediatru, explică faptul că „peste10 la sută dintre decesele produse în piscină au loc în cele pentru copii, cel mai adesea atunci când adulţii nu-i supraveghează pe cei mici”. Ca părinţi, putem face câteva lucruri ca să evităm un astfel de eveniment neplăcut. Înainte de toate trebuie avut grijă ca cel mic să fie supravegheat în timp ce se joacă în piscină. Dacă trebuie să intrăm în casă, scotem copilul din piscină şi o golim atunci când nu este folosită.
Copilul se poate îneca în orice apă din jurul casei
Chiar dacă nu te aştepţi, o găleată, un acvariu sau vasul de toaletă pot fi locuri în care cel mic să se înece. Copiii se pot îneca în apă de 5 cm. De la cada cu apă puţină până la un vas plin cu apă de ploaie, este important să fim conştienţi de pericol. Orice cantitate de apă care poate acoperi nasul şi gura unui copil reprezintă un pericol. Este nevoie doar de 10 secunde pentru ca un copil să cadă cu faţa în apa din piscină, două minute ca să îşi piardă cunoştinţa şi de patru până la şase minute ca să apară leziunile cerebrale permanente. Ai grijă la toate sursele de apă din interiorul şi din exteriorul casei şi învaţă-l de timpuriu pe cel mic să nu bage capul sub apă.
După ce au ieşit din piscină
Chiar dacă te gândeşti că riscul de înec dispare odată cu plecarea de lângă apă, trebuie să ştii că acesta persistă multă vreme după aceea şi se numeşte „înec pe uscat”. Acesta survine când un copil se îneacă şi înghite apă în timp ce înoată. În loc să ajungă în plămâni, apa ajunge la corzile vocale ale celui mic, provocând spasme şi făcându-le să se închidă după ce copilul a ieşit din apă. În 24 de ore căile respiratorii se închid, iar respiraţia este mult îngreunată. Bineînţeles că cei mici înghit de multe ori apă şi nu se întâmplă nimic, aşa încât este important să ştim cum se manifestă „înecul pe uscat”. Conform WebMD, simptomele acestuia sunt următoarele:
- Durerile în piept
- Respiraţia dificilă
- Oboseala extremă
- Iritabilitatea
Nu te speria!
Toate aceste posibilităţi de înec te sperie, însă asta nu înseamnă că nu trebuie să îi mai laşi pe cei mici să se apropie de apă. Este necesar doar să iei măsuri de precauţie, cum ar fi folosirea aripioarelor şi a vestelor de salvare, să îi supraveghezi şi să îi înveţi înoate, pentru a diminua riscul.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante