300 de milioane de copii din toată lumea riscă să moară din cauza aerului toxic pe care-l respiră. Nu unul, nu doi, ci trei sute de mi-li-oa-ne!
Unul din șapte copii locuiește într-o zonă în care poluarea aerului depășește de șase ori cotele stabilite prin normele internaționale! Datele aparțin specialiștilor de la UNICEF care au dat publicității un raport privind această situație îngrijorătoare.
„Poluarea aerului este una dintre principalele cauze ale mortalității infantile în cazul a 600.000 de copii sub 5 ani în fiecare an și amenință viața și viitorul altor câteva milioane”, a explicat directorul general la UNICEF, Anthony Lake.
Ce se întâmplă cu copiii care respiră aer toxic?
Copiii sunt mai vulnerabili întrucât organismul lor este în creștere. Dar specialiștii de la UNICEF atrag atenția că substanțele poluante din aer nu afectează doar plămânii copiilor. Acestea pot atinge bariera protectoare a creierului și dezvoltarea lor cerebrală, compromițându-le astfel viitorul.
Printre cele mai periculoase substanțe poluante din aer sunt particulele cunoscute ca PM2,5, respirabile, mai mici decât firul de păr, având diametre sub 2,5 µm. Acestea pot fi cauzate de combustibili fosili, industrii, dar și de surse naturale precum nisipul.
Particulele ultrafine pătrund în sânge prin plămâni, înrăutățind problemele cardiace, crescând riscul de accident vascular cerebral și de insuficiență cardiacă. La toate acestea se adaugă problemele grave respiratorii precum astmul și pneumonia.
Datele studiului mai arată faptul că aproximativ 2 miliarde de copiii respiră un aer care depășește normele acceptabile ale calității, norme stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.
Potrivit unei imagini preluate de un satelit, sunt destul de multe țări în care aerul este toxic din cauza poluării atmosferice rezultate din folosirea autovehiculelor și a combustibililor fosili, praf, dar și incinerarea deșeurilor.
Aer toxic – în lume, în București, la tine în oraș
Din toată lumea, Asia de sud este regiunea cu cel mai mare număr de copii expuși riscurilor pentru că respiră un aer puternic poluat (620 de milioane), urmată de Africa (520 de milioane) și Asia de est și regiunea Pacificului (450 de milioane), potrivit raportului UNICEF.
Dar doar pentru că nu locuim în Asia, nu trebuie să răsuflăm ușurați. Și în București s-au depășit valorile admise cu privire la calitatea aerului. Astfel, potrivit unui raport al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, în 2010 toate cele 8 stații de monitorizare a calității aerului din zona București-Ilfov au înregistrat depășiri ale concentrațiilor limită zilnice pentru PM10. La fel s-a întâmplat și în cazul celor 3 stații care monitorizează nivelul PM2,5.
Dacă vreți să aflați date în timp real, privitoare la calitatea aerului din zona în care locuiți, puteți accesa site-ul http://www.calitateaer.ro/, dezvoltat în cadrul Ministerului Mediului, și să folosiți harta interactivă.
De reținut faptul că respirarea unui aer toxic nu afectează doar copiii, ci și femeile însărcinate care pot intra mai devreme în travaliu sau pot da naștere unor copii de o greutate mai mică. Totodată, aerul toxic poate provoca avorturi spontane. Așadar, poluarea nu este un subiect de neluat în seamă.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.