14 sfaturi de aur

Ruxandra Rusan

Ce sfaturi au primiti oamenii de succes de la tații lor

În spatele fiecărui om de succes stă o întreagă echipă care îi sprijină și îi ajută. De la mentori la parteneri de afaceri, de la consilieri la angajați bine pregatiți. Însă un rol major îl au și sfaturile pe care le-au primit în copilărie de la tații lor, după cum scrie revista Business Insider. 

Și chiar dacă nu visezi, neapărat, pentru copilul tău un viitor de mare om de afaceri – deși nu sună rău perspectiva – sunt sfaturi pe care orice tată sau mamă le poate da celui mic pentru ca să ajungă mare, orice ar însemna asta pentru tine. Sunt acele vorbe care îi vor ghida pentru tot restul vieții, care îi vor ajuta să depășească momentele grele, să aibă curaj să încerce fără să se teamă de eșec. Poate că unele lucruri pe care le spunem copiilor par să nu aibă răsunet în mintea lor, dar sunt convinsă că păstrăm, de fapt, cu toții, un soi de manual de viață pe care ni l-am întipărit în minte datorită celor spuse de cei mari. Și da, poate că secretul unei vieți de succes stă și în setarea pozitivă a minții copiilor noștri. În încrederea pe care le-o dăm în ei înșiși sau un capacitatea lor de a face lucruri bune.

Fii drăguț cu oamenii!

Chiar dacă sună ca o platitudine, Meg Whitman, CEO al companiei Hewlett-Packard, spune că este cel mai important îndemn pe care l-a primit de la tatăl ei: “Nu voi uita niciodată sfatul lui. Mă purtasem urât cu un alt copil, iar el mi-a explicat că nu are sens să fii răutăcios cu ceilalți. Niciodată! Pentru că nu știi unde te poartă viața și când vă veți întâlni din nou. În plus, să fii răutăcios nu duce la nimic bun, de obicei.” În consecință, bunăvoința este un secret cu dublu sens!

Fă-ți un plan!

Directorul companiei BP Capital Management, T. Boone Pickens, era student când părinții său l-a vizitat în campus pentru o festivitate. Să zicem că ai lui au realizat destul de repede că băiatului nu-i stătea deloc mintea la învățătură, ci că savura din plin libertatea și bucuriile vieții din campus. Iritat, tatăl său i-a spus: “Un om mediocru care are un plan îl poate oricând întrece pe un geniu care nu știe ce are de făcut. Eu și mama ta avem senzația că privim cea mai groaznică variantă: te porți ca un prost fără plan”. Pickens simte că replica aceea l-a trezit la realitate și l-a determinat să aleagă drumul pe care vrea să meargă.

Fă ceva la ce nu te pricepi!

Bill Gates, magnatul de la Microsoft, spune că în copilărie tatăl său îl obliga să facă tot felul de sporturi pentru care nu avea nicio aplecare, de la fotbal la baschet sau înot. În mod ciudat, nu s-a descurajat ci, dimpotrivă, atitudinea tatălui l-a ajutat să se ambiționeze și să înțeleagă mai mult despre cum funcționează mintea proprie. A înțeles ce poți face când nu ești bun la ceva și că nu trebuie să te sperie să încerci lucruri noi, în loc să te mulțumești să faci doar ceea ce ți-e la îndemână și nu-ți ridică probleme. Poate părea o măsură dură, dar iată că în cazul său a funcționat de minune!

Ascultă mai mult decât vorbești

Nonconformistul Richard Branson, fondator al Virgin Group, își amintește că în copilărie, în casa lor era un haos permanent: “Mama venea cu tot felul de idei de afaceri, care mai de care mai ciudate, în timp ce eu și surorile mele ne agitam în jurul ei. Noroc cu tata, care era extrem de calm. Deși nu era taciturn, vorbea mult mai puțin decât noi, ceilalți. Aducea un echilibru foarte bun în casă și știam că ne putem baza pe el în orice situație. Cel mai bun sfat pe care mi l-a dat vreodată a fost să ascult mai mult decât vorbesc. Pentru că nimeni nu învață nimic dacă se ascultă vorbind doar pe sine!”

Vopsește gardul și pe dinăuntru!

Dacă produsele Apple sunt în mare măsură definite de designul lor ieșit din comun, cu o atenție deosebită la detalii, se pare că Paul Jobs, tatăl adoptiv al lui Steve Jobs, este cel căruia trebuie să-i fim recunoscători pentru gadgeturile de care ne bucurăm. Paul era mecanic auto, se pricepea să repare lucrurile prin casă și era foarte migălos în tot ce făcea. După cum spune Walter Isaacson, autorul biografiei lui Steve Jobs, într-o zi cei doi, tată și fiu, lucrau împreună la gardul unei casei. Atunci i-a spus copilului: “Trebuie să ai grijă ca și interiorul gardului să arate impecabil, ca exteriorul. Chiar dacă oamenii nu-l văd, tu vei știi mereu că ai făcut o treabă bună!”

Poți face orice!

Martha Stewart a declarat că nu ar fi putut pune pe picioare propriul imperiu fără un sfat esențial primit de la tatăl ei. “Mi-a spus că am niște calități personale extraordinare, care îmi permit să realizez orice îmi propun în viață. Mi-a dat atât de multă încredere în mine cu aceste cuvinte, încât am reușit să trec peste emoții sau teamă și să țintesc cât de sus am vrut.”

Ține cont și de părerile celorlalți!

Crescut și educat la Paris, El-Erian, care acum este un pion important al companiei Allianz, a învățat să iasă din zona sa de confort de la tatăl lui, care pe vremea copilăriei sale era ambasadorul Egiptului în Franța. “Zilnic, citeam cel puțin patru ziare, fiecare cu o orientare politică diferită. L-am întrebat pe tata de ce nu ne rezumăm la unul în care credem. Mi-a spus atunci că dacă nu afli puncte de vedere diferite, mintea ta se va închide și vei deveni prizonierul unei singure opinii pe care nu o vei pune niciodată la îndoială…”

Reputația nu se cumpără!

Președintele companiei Charles Schwab, Walt Bettinger, a declarat în revista Fortune că tatăl său l-a învățat un lucru simplu și extrem de important: “Multe lucruri se pot cumpăra în viață, dar nu reputația. Cuvintele lui m-au făcut să fiu mereu atent la etică, la cum mă port cu ceilalți și la consecințele pe care le au deciziile mele asupra celorlalți.”

Nu asculta orbește!

Barbara Corcoran este o vedetă a pieței imobiliare din State. Cum a ajuns ea să pună temeliile propriei afaceri de succes? “În copilărie, ne obișnuisem deja cu ideea că tata era dat afară de la locurile sale de muncă în mod frecvent. Nu suporta să primească sarcini absurde sau să se supună orbește autorității unui șef. Mama ne strângea pe toți la masă, iar tata făcea anunțul. Pentru noi, era cel mai vesel moment.” Copiii au moștenit spiritul rebel și curajos al tatălui, iar Barbara a știut din fragedă pruncie că nu va fi angajata nimănui.

Distrează-te!

Mark Cuban este un miliardar din industria tehnologiei, care a învățat încă de mic că în viață contează și altceva decât banii sau afacerile. “Tata are acum 87 de ani și încă se ține bine. Îmi spunea mereu că AZI e ziua în care ești cel mai tânăr din viața ta. Niciodată nu vei mai fi la fel de tânăr ca azi. Trăiește ca atare, trăiește mereu cu ideea că mai tânăr de atât nu vei fi niciodată. Asta încerc să fac!”

Crede în bunele intenții!

Indra Nooyi ocupă o funcție cheie în compania Pepsi. A trăit toată viața respecând îndemnul tatălui ei: “Orice ți-ar spune cineva,  să crezi în bunele lui intenții. Când te raportezi așa la oameni, ai să fii uimit cât de diferit vezi lucrurile! Când crezi că cineva îți vrea răul, devii defensiv și furios. Abia după ce scapi de teamă și furie poți asculta cu adevărat ce îți spune un om, în loc să fii pregătit doar să te aperi sau să ataci.”

Bucură-te când greșești!

Sara Blakely a fondat o companie de lenjerie intimă cu o cifra de afaceri cu prea multe zerouri ca să o poți traduce în lei. Dar ea susține că nu ar fi reușit fără tradiția creată de tatăl ei la cină. “Ne întreba, pe mine și pe fratele meu, ce nu ne-a ieșit în ziua respectivă. Iar noi începeam să ne plângem de toate lucrurile grele. Niciodată nu s-a arătat dezamăgit, dimpotrivă, ne felicita că am încercat. Am învățat, astfel, să nu-mi fie teamă să risc. Ne-a insuflat sentimentul că, de fapt, adevăratul eșec este să nu încerci.”

Implică-te total!

Steve Ballmer a făcut carieră la Microsoft, iar cel mai bun sfat din viața lui l-a primit de la tatăl său. “Dacă te apuci de o treabă, implică-te total. Decât să faci ceva pe jumătate, mai bine nu te apuca. Cred că vorbele lui sunt cheia întregii mele vieți. I-am urmat sfatul și m-am implicat în fiecare proiect cu trupul, sufletul și mintea, complet!”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa