137 de femei sunt ucise zilnic de soți sau de propriile familii. 5 povești și situația critică din România

Theodora Fintescu, redactor

Un raport lansat recent de Biroul ONU pentru droguri și criminalitate arată că 137 de femei din întreaga lume sunt ucise zilnic de partenerul de viață sau de un alt membru al familiei.  În România, săptămânal, două femei sunt omorâte de partenerii de viață, iar la fiecare 30 de secunde o femeie este bătută de soț. 

Mai mult de jumătate din cele 87.000 de femei ucise în 2017 în întreaga lumea au fost victimele propriilor familii, arată raportul citat. Mai exact, 30.000 au fost ucise de partenerii de viață și 20.000 de o altă rudă apropiată.

BBC, prin proiectul BBC 100 Women, a căutat poveștile de viață (și de moarte) ale femeilor ucise pe glob în aceeași zi: 1 octombrie 2018. Au descoperit 47 de femei ucise în 21 de țări și au prezentat 5 cazuri, așa cum au fost relatate de presa locală.

1. Judith Chesang, 22 de ani, din Kenya

În 1 octombrie 2018, Judith Chesang și sora ei Nancy au ieșit la câmp, să muncească. Judith, mama a trei copii, se despărțise recent de soțul ei și se întorsese în satul natal. Imediat ce surorile au ieșit la muncă, fostul soț al lui Judith a ajuns în sat, le-a găsit pe cele două și a ucis-o pe Judith. Conform poliției locale, bărbatul a fost la rândul lui omorât de săteni.

2. Neha Sharad Chaudury,18 ani, din India

Neha Sharad Chaudury a murit la 18 ani, după o ”crimă de onoare” (considerată cea mai veche crimă bazată pe violența de gen). Neha a ieșit cu prietenul ei în oraș pentru a sărbători împlinirea celor 18 ani, iar în aceeași seară a murit, acasă. Familia nu era de acord cu relația fetei, iar părinții, împreună cu un alt adult din familie, sunt suspecți în acest caz. Investigațiile sunt în curs de desfășurare. Jurnaliștii BBC au discutat cu avocatul părinților și au aflat că aceștia vor nega acuzațiile.

Sute de persoane sunt ucise anual pentru că se îndrăgostesc sau se căsătoresc împotriva dorințelor familiilor. Numărul exact al acestor ”crime de onoare” este greu de aflat, dat fiind faptul că nu sunt asumate de făptași și nici consemnate ca atare.

3. Zeinab Sekaanvan, 24 de ani, din Iran

Zeinab Sekaanvan a fost ucisă de autoritățile iraniene pentru că și-a omorât soțul. Zeinab s-a născut în nord- vestul Iranului, într-o familie conservatoare și săracă, de origine kurdă. În adolescență a fugit de acasă pentru a se căsători, în speranța unei vieți mai bune. S-a dovedit însă că partenerul era un abuzator. Conform Amnesty International, bărbatul a refuzat să divorțeze, iar plângerile ei la poliție, legate de abuzuri, au fost ignorate. La 17 ani, Zeinab a fost arestată și acuzată de uciderea soțului. Susținătorii ei, inclusiv organizația Amnesty International, au spus că a fost torturată pentru a recunoaște crima, bătută de poliție și judecată într-un proces care nu a fost corect.

Raportul ONU arată că, frecvent, crimele comise de bărbați asupra partenerelor sunt cauzate de posesivitate, gelozie și teama de abandon.

4. Sandra Lucia Hammer Moura, 39 de ani, din Brazilia

Sandra Lucia Hammer Moura s-a căsătorit la 16 ani. La 5 luni după ce cuplul s-a despărțit, el a ucis-o, înfigându-i un cuțit în gât. Într-o înregistrare video găsită de Poliție, el își recunoștea crima și spunea că fosta lui soție se află într-o altă relație, ceea ce îl face să se simtă trădat. După ce a făcut înregistrarea, bărbatul s-a spânzurat în fostul dormitor matrimonial.

5. Marie-Amélie Vaillat, 36 de ani, din Franța

Marie-Amélie a fost înjunghiată de soțul ei, Sébastien Vaillat, de care s-a separat după patru ani de căsnicie. Bărbatul și-a mărturisit crima, a fost închis și s-a sinucis în închisoare după câteva zile.

Femeia a fost ucisă exact în ziua în care guvernul francez anunța noi măsuri pentru descurajarea abuzului domestic.

Lege blândă pentru agresorii români

Măsuri mai drastice pentru partenerii violenți sunt în pregătire, de mult timp, și în România, iar femeile abuzate se plâng de faptul că, deși fac reclamații la poliție atunci când sunt bătute și amenințate cu moartea, măsurile luate împotriva agresorilor sunt minime. Iar acest lucru se întâmplă în timp ce, conform statisticilor, aproape 1,2 milioane de românce sunt agresate de parteneri, iar 20% dintre ordinele de protecţie sunt încălcate de agresori.

O altă problemă este cea a mandatului de restricție pe care o femeie îl poate obține împotriva agresorului doar dacă are probe video sau audio, martori, certificat medico- legal. Un astfel de ordin se obține în 3 zile, iar datele Poliției arată că 20% dintre agresori încalcă ordinele și ajung din nou în preajma femeilor pe care le-au abuzat.

În 2018, presa națională a prezentat câteva cazuri revoltătoare ale unor femei care, constant amenințate de soți aflați în vizorul poliției, au fost în cele din urmă ucise. În multe dintre cazuri, cuplurile aveau copii. Una dintre crime a avut loc chiar într-o grădiniță, unde directoarea acesteia a fost ucisă de fostul soț, în timp ce copiii celor doi se aflau în clădire.

 

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa