1 miliard de femei dansează pe 14 februarie!

TOTUL DESPRE MAME

În loc de orice introducere, uită-te la acest film. Atenție, conține imagini violente care ți-ar putea lăsa un gust amar.

 

1 din 3 femei din lume este supusă violenței

Nu, nu filmul de mai sus este violent, ci așa este lumea în care trăim: 1 din 3 femei va fi bătută sau violată cel puțin odată în timpul vieții. Da, ai citit bine, 1 miliard de femei de pe glob sunt umilite, bătute, abuzate. Sunt mamele noatre, surorile noastre, fetele și prietenele noastre. Suntem noi! Și, pentru că suntem mame, surori și bunici, pentru că suntem femei, de 14 februarie vrem să chemăm înapoi dragostea adevărată, dragostea care înseamnă respect, atenție, grijă și nu violență. Și cum putem face asta mai frumos și mai puternic decât prin dans? Violenței nu i se răspunde cu violență, ci cu ceva mult mai puternic: 1 miliard de femei din toată lumea se ridică, spun Nu! violenței și dansează. 1 miliard de femei de pe glob vor dansa la unison pentru a le spune lor, celor care cred că violența psihologică, fizică, economică sau socială este legitimă și pentru a ne spune nouă, celor care credem că merităm să fim victime, că asta nu se mai poate întâmpla.

 

14 februarie, ziua dragostei adevărate

One Billion Rising este un proiect la nivel global inițiat de Eve Ensler (scenaristă, performer, activistă feministă, cunoscută pentru piesa Monoloagele vaginului). De peste 15 ani, ea organizează evenimente în întreaga lume pentru a atrage atenția asupra violenței la care sunt supuse femeile. La inițiativa ei, în 2013 un miliard de femei din întreaga lume se vor ridica, vor dansa și vor cere într-un singur glas oprirea violenței. Peste 177 de state participă la acest proiect și peste 13.000 de organizații s-au implicat în sprijinul acestei idei.

 

Oare în orașul meu se dansează de 14 februarie?

Dacă vrei să afli unde, cum și când se dansează în orașul tău de 14 februarie intră pe Facebook și caută pagina dedicată evenimentului One Billion Rising în oraș la tine. Sunt confirmate deja dansuri sub formă de flash-mob-uri în București, Timișoara și Brașov. În București, evenimentul e organizat de Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen: FILIA, Asociația FRONT și Școala de Dans NebuniaDansului.

 

Dacă orașul tău nu e pe listă, pune-l tu! Organizează propriul eveniment One Billion Rising, chiar dacă nu sunteți decât câteva prietene. Fiecare femeie contează!

 

Cine se ridică să danseze?

Iată de ce s-a alăturat evenimentului poeta Miruna Vlada:

„Nu mă interesează acum motivele raţionale şi nici efectele secundare ale circului vicios – cu cât vorbim mai multe despre violenţă, cu atât ducem la perpetuarea ei. Pe mine mă interesează acum doar ea – o minoră de etnie romă din Ferentari sau o româncă înstărită din cartierul Floreasca. Pentru că ea, în clipa aceasta când noi strâmbăm din nas obosiţi de polologhia despre conştientizare şi efectele violenţei, bla, bla, bla, ea poartă ochelari negri de soare sau îşi ascunde obrajii cu palmele. Ea poartă pe piele însemnele umilinţei. Ca nişte bijuterii strălucitoare făcute numai din durere. Pentru că e neputincioasă şi cuminte. Pentru că e obligată să ierte. Pentru că i se spune să tacă. Pentru că i se spune că aşa trebuie, că nu se poate altfel. Pentru că i se spune că e proastă, că nu ştie nimic şi că trebuie să facă ce i se spune. I se ia vocea. I se dă peste bot. Ea își ascunde obrajii și noi ne prefacem că nu o vedem.”

Una din organizatoarele și participantele la eveniment, Andreea Molocea, ne spune: „One Billion Rising este o revoluție, o revoluție dansantă. E pentru prima oară când aproape simt ca pe o vibrație suroritatea și solidaritatea. E ca și cum atunci când spui un miliard de oameni vor bate cu picioarele în pământ și vor dansa ai spate, nu te mai simți singură. Ca și cum pământul întreg va vibra împotriva violenței asupra femeilor.”

Aici poți asculta muzica pe care o să dansăm pe 14 februarie.

Ah, și să nu credeți că este un eveniment dedicat doar femeilor. Dimpotrivă, el este dedicat femeilor și celor care le iubesc așa ca dacă tu, soț, partener, iubit, tată sau fiu vrei să fii alături de femeia din viața ta, de 14 februarie, lasă cutia cu bomboane pe raft și dansează!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa