Episodul 31: Copiii voștri știu Luceafărul pe dinafară?

TOTUL DESPRE MAME
jurnal-vacanta-totul-despre-mame

Îmi amintesc că nu era vizită în copilăria mea, primită sau făcută, în care copiii să nu le spună gazdelor sau musafirilor toate poeziile pe care le știau.

La capitolul ăsta eram eclipsată de fratele meu care pe la 7-8 ani știa Mama lui Ștefan cel Mare și Luceafărul. Eu aveam 3-4 ani pe atunci și abia reușeam să rețin Cățelus cu părul creț și Înger, îngerașul meu. Nu era din cauza vârstei, că nici mai târziu nu m-am deșteptat, dar nu știu de ce nu reușeam/nu îmi plăcea să memorez. Așa am ocupat binemeritatul loc de mediocra familei.

Îmi amintesc și acum succesul răsunător, înregistrat de frate-meu la o înmormântare din sat, când a reușit să capteze până și atenția preoților recitând Mama lui Ștefan cel Mare. Eu n-am fost acolo, dar așa povesteau cei care văzuseră –  că se uita toată lumea la el cum spunea cu tot sufletul o poezie. Bine, mai puțin decedatul, care fusese abandonat cu ocazia acestui spectacol.

Victor al meu are acum 3 ani și jumătate și știe un singur cântec: Podul de piatlă s-a demolat și nicio poezie. A încercat mama, în zadar, să-l învețe Brăduleț, brăduț, brăduț!, dar lui nu i-a plăcut Biduțu. Nici la serbarea de Crăciun, de la grădiniță, n-a vrut să spună poezia. Nu sunt sigură că o știa, deși educatoarea lui a zis că da. Eu nu l-am auzit niciodată spunând-o.

Acum și el e în postura în care mai are puțin și ajunge prostul neamului. Asta pentru că are niște verișoare, mai mari decât el, care știu o tonă de poezii și o tonă de cântece. Iar asta n-o știu numai de la rude, ci o pot confirma și eu pentru că am avut o vizită de o jumătate de zi în care am auzit numai versuri spuse pe nerăsuflate.

Mai nou, de față cu copilul meu, mi le laudă toată lumea: vai, câte poezii știu, ce deștepte și ce cuminți sunt, câte cântece știu și ce frumos dansează. Niciodată nu zic nimic în astfel de situații, dar, când am auzit că au o voce extraordinară și cântă chiar mai bine ca Loredana, m-au făcut curioasă. Atunci am aflat că fetele aproape că au devansat-o pe divă cântând Apaaa și dansând exact ca ea.

M-am uitat și eu la videoclip, mă gândeam să i-l arăt și lui Victor, poate îl făceam și pe el deștept, dar m-am lăsat păgubașă la partea în care diva stă rezemată de perete cu telefonul în mână. Fii-miu n-ar avea răbdare să stea așa și e și mai stângaci în mișcări… Nu prea îl văd unduindu-se așa, ca fetele deștepte.

Ce mă fac?

Cel mai probabil, singurele spectacole pe care le va da Victor sunt cele cu public indignat. Of!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa