Episodul 200: Cronica unui divorț anunțat

Mama lui Victor
jurnal

  V-am mai povestit, la un moment dat, cum de am ajuns eu în situația în care sunt azi. Vă spuneam atunci că ideea divorțului meu asta a pornit de la rezultatele unui sondaj despre fericire. Mulți români, aveam să aflu în acel ajun de an nou, se declarau fericiți, lucru care m-a făcut să mă gândesc și la fericirea mea. Ca să nu lungesc acum povestea, ideea e că acela a fost momentul în care, credeam eu, a început divorțul.

  Dar acum, după ce au mai trecut niște ani, după ce aveam să mai aflu și poveștile altor oameni, după ce aveam să reiau faptele, să le întorc pe toate părțile și abia după ce aveam să le înțeleg bine, aveam să realizez că divorțul meu începuse, de fapt, cu mult înainte de acel moment.

  Acum știu că divorțul începe cu fiecare lucru care rămâne nespus și peste care trecem doar din comoditate sau de teama  de a nu avea iar discuții interminabile în care fiecare este convins că are dreptate.

  Divorțul începe în momentul în care ai așteptări și cel de lângă tine nu ți le mai satisface pentru că tu nu te oprești nicio clipă să spui ”aș vrea asta” sau ”aș vrea așa”.

  Divorțul începe când simți că nimic nu mai e ca înainte și, în loc să te întorci înapoi și să înțelegi unde și ce s-a schimbat, alegi să mergi mai departe și să treci la un alt nivel.

  Divorțul începe atunci când decizi că un copil este tot ce are cuplul nevoie ca să fie bine, ca și cum copilul vine și aruncă un fel de praf magic peste relație și toată lumea devine brusc fericită și zâmbitoare.

  Divorțul începe în momentul în care îți mai pasă încă de celălalt, dar ești prea ocupat ca să-i arăți asta.

  Divorțul începe atunci când începi să faci mici compromisuri care nu sunt altceva decât bombe cu efect întârziat, azi accepți un pic și înghiți, mâine accepți un pic mai mult ca ieri și înghiți, iar poimâine îți sare muștarul dintr-un nimic și iese un scandal de pomină.

  Divorțul începe atunci când crezi că celălalt ți se cuvine, că e al tău, că îl stăpânești și că trebuie să facă tot ce vrei tu.

  Divorțul începe atunci când ai mai multe reproșuri decât cuvinte de laudă, încurajare, admirație.

  Divorțul începe devreme, dar se produce târziu sau poate niciodată. Am prietene care trăiesc într-o veșnică nemulțumire și nefericire plângându-se de viața lor, de soții lor, de copii, de părinți, de socri, pentru că le e frică să facă acest pas.

  Divorțul începe cu mult timp înainte să realizăm că avem nevoie de el.

  Divorțul începe când greșim pentru că, vă zic, amândoi greșesc. Mi-am petrecut atâția ani simțindu-mă o victimă, dar nu sunt. Am și eu greșelile mele. Am greșit si eu. A greșit și el. Divorțul începe când începe, dar știu sigur că se termină atunci când niciunul nu mai poate să repare ce-a greșit.

  Descarcă acum GRATUIT capitolul ”Să analizăm divorțul din punctul de vedere al copiilor”, din  cartea ”Când părinții se despart. Cum să ne ajutăm copiii să treacă prin procesul de separare” de Penelope Leach. Detalii AICI.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa