Episodul 154: Cine are, de fapt, probleme de comportament?

Mama lui Victor
jurnal

Parentingul este, de departe, aria vieții în care vezi numai bârna din ochiul altuia. Nu știu dacă am auzit până acum un părinte care să zică: „Băi, am niște probleme de comportament de nu se mai înțelege copilul ăsta cu mine!”. Nu, în parenting e invers: copiii sunt cei care au mereu probleme. Copiii sunt mereu cei care greșesc. Da, mai găsesc și părinți care să recunoască faptul că își pierd răbdarea, că au o problemă și nu-și pot păstra calmul, dar și ei au o scuză: copilul îi enervează! Copilul e de vină!

Până la urmă, vina aparține în totalitate celor mici și noi, părinții, săracii de noi, nu suntem altceva decât niște victime inocente ale acestor mici teroriști cu probleme grave de comportament.

Nu știu alții cum sunt, dar eu de fiecare dată când reacționez ca o fiară (și, spre rușinea mea, o fac de muuuulte ori), nu fac decât să mă gândesc cum ar fi dacă toate s-ar petrece ar fi invers. Bine, recunosc – mă gândesc la asta, de cele mai multe ori, după ce fiara din mine și-a făcut un pic de cap. Cum ar fi dacă mi-ar sufla mereu cineva în ceafă: „Vezi să nu cazi!  Ai grijă pe unde calci! Salută lumea! Bea apă! Mănâncă! Fă pipi! Mănâncă ciorbă! Spală-te pe dinți! Fă caca! Strânge-ți lucrurile! Pune-ți șosetele bine, nu cu călcâiele în sus! Șterge-ți mucii!”

Nu zic să nu-i zici nimic copilului și să-l lași până i se fac mucii cravată, dar nici să toci neîntrerupt ca o placă stricată aceleași lucruri, iar când copilul nu face ce-i zici, să pui diagnosticul de „probleme de comportament”!

Și Victor a avut probleme de comportament și m-am luptat cu ele până când mi-am dat seama că, de fapt, eu le am, nu el! Și mie mi-ar fi venit să plâng în locul lui, dacă mama m-ar fi târât la magazin să luăm lapte și am fi stat două ore să-și ia ea un set de oale și ghivece de flori pentru că erau la ofertă. Și mie mi-ar veni să dau cu toate alea de pământ dacă m-aș chinui o jumătate de zi să construiesc, din ațe și hârtie o șină de tren (chiar în dreptul ușii, ce-i drept), iar mama ar apărea ca rapidul de Constanța, vorbind la telefon și, în loc să meargă pe șine, ca un tren normal, ar trece prin toată construcția mea. Da! Și mie mi-ar sări dracii! Și eu m-aș enerva și n-aș mai vrea să merg nicăieri dacă mama m-ar obliga să pun pe mine hanoracul cel nou și oribil, care mie nu îmi place deloc, dar ei i se pare că îmi vine minunat și că e cea mai drăguță piesă a mea. Da! Și eu aș avea probleme de comportament în cazul ăsta.

Ne plângem, de cele mai multe ori, că nu ne mai înțelegem cu ei. Dar nu ne gândim cât de greu le e lor să se înțeleagă cu noi!

Și nu uitați! Alfie Kohn, cel mai revoluționar speaker de parenting și cel care mi-a revoluționat mie, personalul, modul în care mă raportez la copil, vine în România pe 16 și 17 martie 2019. Credeți-mă nebună (posibil să fiu), dar eu cred că fiecare părinte ar trebui să-l asculte pe Alfie! Detalii AICI.

Te-ar mai putea interesa