Episodul 105: ”Tu nici n-ai copii!”

Mama lui Victor
jurnal-vacanta-totul-despre-mame

Îmi amintesc cum, în trecut, refuzam să dezvolt subiecte legate de parenting cu persoane care nu aveau copii. De multe ori, începeam să primesc sfaturi, unele mai deplasate, unele mai de bun simț, de la nepărinți prieteni, rude sau cunoscuți. Ascultam ce ascultam, dar în momentul în care mă simțeam criticată, nu că săream la jugulară, dar aveam cuvintele mele ”magice” pregătite: ”Tu nici n-ai copii!”

Și făceam asta chiar și atunci când oamenii aveau cele mai bune intenții, dar faptul că nu aveau copii îi făcea, în concepția mea, incompetenți în acest domeniu. Aveam impresia că numai un părinte știe ce e bine și ce nu e bine, că numai un părinte știe cum e cu virozele în colectivitate, că numai un părinte știe cum (n-)ar trebui să împartă copilul jucăriile cu alți copii, că numai un părinte știe cum e cu alegerea unei grădinițe, că numai un părinte știe ce e acela un copil, iar toți nepărinții sunt niște habarniști care se bagă, pur și simplu, în discuție doar de dragul conversației.

De multe ori, când nepărinții mă întrebau ce mai face Victor, le răspundeam cu ”bine”, fără să le spun că Victor tocmai a făcut primii pași sau că avem amândoi emoții pentru prima serbare din viața lui. Mi se părea că îmi irosesc timpul povestind lucruri pe care ei nu le-ar înțelege doar pentru că nu au copii. Mi se părea și că mă întreabă doar așa, să pară interesați de mine și de copilul meu.

La ultima dezbatere pe tema educației, într-un cerc foarte larg de persoane, discutam aprins noi, părinții – acești Dumnezei ai parentingului – și, la prima intervenție venită din partea unei prietene fără copii, am replicat cu toții: ”Tu de ce te bagi? Tu nici n-ai copii!” cu intenția de a o scoate din discuția noastră. ”De parcă mi-am dorit eu să n-am copii!” ne-a răspuns ea.

A fi mamă nu e mereu o chestie de alegere. E adevărat, unele femei aleg să devină mame, altele să nu. Dar să nu le uităm pe cele care au ales cu inima, dar trupul nu le-a permis să devină mame. Nu e vina lor că, dintr-un motiv sau altul, n-au reușit să aducă pe lume o viață și văd în fiecare copil din jurul lor copilul pe care și-ar fi dorit să-l nască ele.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa