Jurnal de sarcină la a treia: Săptămâna 3

Ruxandra Mateescu
jurnal-de-sarcina-totul-despre-mame

Jurnal de sarcină la a treia: „Am stomacul ca o smochină, sorb încet din cafea și mi-e greață de mor!”

Când eram eu mică, mică şi locuiam în aceeaşi casă cu bunicii, era mereu primăvară sau vară şi doar extrem de rar iarnă plicticoasă – când nu aveai ce face decât să te piteşti sub maşina de cusut până te găsea mamaia -, deci, când eram eu mică, mică, sâmbătă era srl! Asta însemna „zi scurtă”.

Era aşa o vânzoleală în tot blocul, se băteau covoare, erau mai mulţi oameni pe alei, alții decât bunicii care le populau în cursul săptămânii. Se simţea miros de mâncare în tot cartierul şi, dacă era înainte de Paşte sau în vară, când se făceau și zugrăvelile anuale, se tot auzeau pocnituri de covoare bătute.

Cred că la noi în casă era numai vreme caldă sâmbăta. Cel puţin eu aşa îmi amintesc! 🙂 Aveam un corcoduş mare de tot revărsat în balcon, o perdea crem care flutura uşurel peste un covor persan în tonuri de maro şi bej, proaspăt curăţat cu peria înmuiată în oţet. Mergea televizorul încă de dimineaţă, lucru posibil numai la sfârşit de săptămână.

Srl-ul era ziua în care tata venea mai devreme de la serviciu. Era ziua în care vara mea mai mare (mare de tot, de fapt, pentru că era deja în gimnaziu) venea acasă la noi şi rămânea peste noapte. Ziua în care să gătea „tradiţionalul” ostropel de pui cu piure sau chiftele cu cartofi prăjiţi, ziua în care tataia umplea sifoanele pentru că, tot srl-ul ăsta, era şi ziua în care se bea vin la masă: alb, dulce, prost, de Gostat.

Mama şi mamaia îşi împărţeau treburile – una la bucătărie, una la curăţenie. Mă simţeam mică şi cam dată dintr-o parte în alta în zilele astea de sâmbătă, dar îmi plăcea! Îi aveam pe toţi acasă şi era agitaţia asta veselă şi mirosea a curat; se auzea muzică populară de la radioul cu lămpi. Treaba mea oficială era să şterg praful şi să scutur mileurile. În realitate, mă plimbam din dormitor în bucătărie, unde „închideam imediat uşa, că intra mirosul în casă„, din bucătărie în balcon, unde tataia scotea tot felul de pete cu petrosin (nu ştiu cum de aduna atâtea pete de la o săptămână la alta!), din balcon în sufragerie, unde mama ştergea linoleumul, tot provocând cu fâţâiala mea bubuituri ca de furtună, ameninţări cu geamuri sparte sau viitoare dureri de cap şi de urechi, provocate de furia Curentului!

Acum, sâmbăta mea nu mai înseamnă nici srl, nici rude rămase peste noapte, nici măcar mama şi mamaia în aceeaşi casă. Tataia nu mai e. O am în schimb pe Rădița, o tanti în vârstă, cu voce groasă, care vorbește fără dulcegării, fără alinturi şi formule de protocol inutile şi care, cumva, îmi aminteşte de mamaia, pe la vârsta ei. Aş spune ca dița e romani, dar nu ştiu cât ar fi de relevant. Sau, de fapt, ar fi foarte, pentru că vine cu un fel tranşant de a privi lucrurile, cu un firesc de care imi e dor în marea majoritate a timpului şi din care mă înfrupt imediat ce ajunge la noi acasă şi când, în loc de geamuri, covoare, faianţă si alte cele pe care le va freca în cursul zilei, stăm întâi la poveşti, bându-ne cafeaua, ca doua femei fără vârstă, fără neam.

Sâmbăta asta mă vede din uşă şi îmi spune:

– Eşti palidă, ce-i cu tine?

– Mi-e greaţă de mor!, zic şi îi torn cu greu cafeaua.

– Să-mi sară ochii, oi fi borțoasă!

– Nu, tanti Rădițo, că eu nu mai rămân… Doar ştii cum am rămas după alea două sarcini pierdute… În plus, e şi prea devreme. Nu-s!

Mijeşte ochii şi fumează peste geam. Vorbeşte puţin şi oftează des; are necazuri cu o fată bolnavă, unul dintre cei trei copii.

– Lasă, nu spune aşa… Că nu ştii ce îţi dă Dumnezeu.

Am stomacul ca o smochină, sorb încet din cafea şi mă uit la Rădița mea. Îmi dă linişte femeia asta. Abia când se apucă de scuturat, de şters, de frecat mă simt iar mică, mică şi sunt fericită ca la cinci ani atunci când mă mai strigă de dincolo:

– Auzi, mândro, azi spălăm şi geamurile?

Abia răspund… Îmi e greață.

Va urma!

Citește și:
Jurnal de sarcină la a treia: Săptămâna 1
Jurnal de sarcină la a treia: Săptămâna 2
Jurnal de sarcină la a treia: Săptămâna 4
Jurnal de sarcină la a treia: Săptămâna 5
Jurnal de sarcină la a treia: Săptămâna 6
Jurnal de sarcină la a treia: Săptămâna 7

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa