Jurnal de sarcină la a treia: Saptămâna 27

Ruxandra Mateescu
jurnal-de-sarcina-la-a-treia-totul-despre-mame

Jurnal de sarcină la a treia: „Îmi e dor să îmi descopăr corpul în oglindă şi o fac cu bucurie şi mirări în fiecare zi.”

O înţeleg pe Degeţica mult mai bine de când am intrat în trimestrul doi de sarcină. Fiecare zgomot social, fiecare haină aspră a oamenilor cu două fețe, orice contondență verbală, asprime în priviri sau răceală a gestului mă supără, mă sperie, mă alungă într-un colţ al lumii în care să mă simt în siguranţă şi în care îmi pot da drumul comportamentelor de autostimulare atât de liniştitoare.

Unul dintre diagnosticele Degeţicăi este SPD (Sensory Processing Disorder) – Tulburare de procesare senzorială. Sunetele puternice sau pe frecvenţe foarte joase, anumite texturi pe piele, o briză fină de răcoare, anumite lumini şi multe altele, pe care noi, ceilalţi, abia le sesizam, pe ea o aruncă într-un haos interior pe care nu şi-l poate gestiona decât lovindu-se de podea sau peste gură, astupând zgomotul din mintea sa cu propriul murmur continuu.

Ca să pot duce sarcina asta la bun sfârşit a trebuit să cobor înăuntrul meu mult, adânc, acolo unde ştiam sigur că îmi găsesc ascunse fricile şi urile şi reproşurile la adresa lui Dumnezeu. Şi le-am găsit acolo pe toate şi pe El şi am stat de vorbă şi am înţeles că trebuie să treacă timp ca să poţi pricepe lucrurile în rotundul lor şi nu pe o singură şi întunecată față, aşa cum o facem atunci când se întâmplă. Şi tot coborâşul într-acolo şi tot urcuşul ăsta spre altceva m-a îndepărtat de corpul meu într-un mod ciudat. Mă uit în urma celor 27 de săptămâni şi realizez că m-am ascuns o vreme de corpul meu, că l-am lăsat în grijă bebeluşei, să îşi ia din el ce îi trebuie ca să crească mare şi sănătoasă, cât timp eu m-am preocupat de celălalt, de corpul de dinăuntrul sufletului. Asta l-a făcut puţin sensibil, puţin SPD, subţiat de introspecţia asta permanenta, zgâriat pe ici pe colo, sfâşiat poate prin unele locuri. Mă dor cuvinte, gesturi sau priviri mai mult ca niciodată. Atunci fug. Caut colţuri liniştite dintr-o carte sau dintr-o culoare, mă autostimulez învârtindu-mă în cercul aceleiaşi amintiri până la epuizare, până când nu îmi mai simt nici sufletul prea fragil, nici corpul greoi şi umflat, adun zile frumoase din memorie şi mă plimb prin ele din nou.

Dar acum îmi e dor să îmi descopăr corpul în oglindă şi o fac cu bucurie şi mirări în fiecare zi. Am un păianjen vineţiu pe glezna stânga, desenat din vinişoare subţiri şi precise. Şerpi groşi pulsează mai jos de genunchiul meu în nuanţe liliachii sau verzui. Vase de sânge sparte şi umflate îmi brăzdează tot corpul.

Nuanţe de mov vânăt, liliachiu, roz, lila, lavandă îmi tatuează pe corp urme ale celor treizeci şi cinci de ani care poartă cu stoicism a cincea sarcină. Tatuaje permanente pe fiecare picior, pe pântec, de câteva zile şi în ochi, ca nişte simboluri protectoare păgâne. Îmi descopăr în oglindă, cu fiecare săptămâna ce mă împinge spre ultimul trimestru, culori feminine pe piele şi în hainele pe care mi le cumpăr. Rochii, bluze, accesorii, farduri puse parcă de o altă mână în dulapurile mele, nicidecum negre, ca până acum, nicidecum albastrul preferat, ci roz, cumplit de roz, precum toate sorbeturile şi prăjiturile cu arome de căpşune şi zmeură şi afine pentru care îmi descopăr dintr-o dată o plăcere nebună.

M-am ascuns o vreme de corpul meu, l-am lăsat în grija bebeluşei, mi-am primenit corpul de dinăuntrul sufletului până când m-am trezit luată pe sus de cărţi de colorat, eşarfe cu fluturi, brăţări cu sclipici şi rochiţe pastel pe care nu eu, cu siguranţă nu, ci bebeluşa le cumpăra în locul meu, îşi pregăteşte venirea pe lume, îşi face cuibul ei de faţă născută în plină primăvara, tocmai la vremea când se coc cireşele dintâi. Iar eu nu am decât să mă supun cuminte, să îi fac pe plac şi să o aştept ca un copil ascultător într-un colţ de grădină, e drept, una din alte vremuri.

Dacă ați pierdut vreun episod al Jurnalului de sarcină la a treia, am făcut o listă mai jos cu cele mai recente episoade:

Jurnal de sarcină la a treia: Saptămâna 26

Jurnal de sarcină la a treia: Saptamâna 25

Jurnal de sarcină la a treia: Saptămâna 24

Jurnal de sarcină la a treia: Săptămâna 23

Jurnal de sarcină la a treia: Săptămâna 22

Jurnal de sarcină la a treia: Săptămâna 21

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa