Jurnal de sarcină la a treia: Săptamâna 18

Ruxandra Mateescu
jurnal-de-sarcina-la-a-treia-totul-despre-mame

  Jurnal de sarcină la a treia: „Astăzi plecăm la drum! Vom merge într-un loc în care îţi vei întâlni primii prieteni.”

  Draga noastră dragă,

  Cum ţi s-au părut unchii şi mătuşile şi bunicii care te-au vizitat săptămâna trecută? Cam gălăgioşi, zici? Şi spui ai simţit ceva blânduț şi cald pe căpuț şi pe picioruşe? Aşa sunt ei, veseli şi vorbăreţi, puşi pe glume şi pe poveşti. Le-a fost drag de tine şi au vrut să te mângâie uşor, prin căsuţa asta în care stai acum. Dacă deschizi un pic ochişorii, vei vedea că undeva, puţin mai departe de tine, legate totuşi, sunt două lucruri subţirele şi încă firave. Ele se numesc mânuţe. Le vezi? La capătul lor este o parte ceva mai mărişoară, cu nişte chestii mici de tot – astea sunt degeţelele. Palmele cu degete calde ale lui Tudor şi ale Ancăi te-au mângâiat încet. Ai văzut ce plăcut se simte? Când vei ieşi din căsuţa în care creşti încă, te vor cuprinde cu totul, te vor legăna şi te vor încălzi.

  Astăzi plecăm la drum! Ştiu că îţi place, cum nu, că de la bun început tu tot pe şosele şi cărări ai fost legănată. Cred că tu vei împlini visul nostru de a vedea lumea în lung şi lat. De data asta vom merge într-un loc în care îţi vei întâlni primii prieteni, mici de tot, aproape ca şi tine, ca Petru şi Degeţica.

  De exemplu, îl vei cunoaşte pe Matei. Matei este prietenul preferat al surioarei tale. Zâmbeşte în permanenţă, joacă baschet, e tare grijuliu şi are mereu o mirare în ochi care te va face să vrei să îi arăţi cele mai interesante lucruri pe care le ştii. Este mereu calculat şi pragmatic, aşa că te poţi baza pe el dacă va trebui să rezolvi probleme serioase, peste puterile tale micuţe, precum „ce pot face să ajung la jucăria pe care mama a pus-o tocmai acolo, sus de tot?…” Îl strigi pe Matei şi gata, nici nu trebuie să mai aştepţi să creşti.

  Lui Matei i se mai spune uneori şi Maaaaateeeeeeiiii, lung şi pisiceşte, cu un glas subţirel de prinţesă. Asta înseamnă că, deşi tu nu o vezi, îl strigă surioara sa mai mică, Ileana. Nu ştiu cum ai ales tu să te deghizezi după ce vei veni pe la noi, dacă în fetiță-luptător-baschetbalist-constructor sau în fetiţă-printesa-balerină-fluturaş. Sau poate în fetiță-fotbalist-pictoriță- dansatoare?… Orice îţi va fi pe plac, Ileana te poate învăţa paşi de balet, cum se poartă o rochiţă de prinţesă sau cum să fii atentă la cele mai fine detalii atunci când desenezi. Şi îţi mai spun un secret: Ileana e maestră în a învârti şi lipi cuvinte pe degete, aşa încât să obţină tot ce îşi propune.

  Văd deja că eşti nerăbdătoare să îi întâlneşti! Te învârți şi dansezi în burtică de abia pot tasta. Şi stai să vezi când om ajunge, că mai sunt!

  De pildă, Darius şi Ana. Darius este prieten bun cu Petru, sunt amândoi la fel de curajoşi. Vrei să înveţi tenis sau jocuri de strategie, vrei să stai de vorbă cu un băieţel care înţelege lumea asta mare mai ceva decât mami şi tati? Strigă-l pe Darius! Unde mai pui că şi el are o soră mai mică, deci te va înţelege perfect. Surioara lui se numeşte Ana. Ştiu, tu eşti Ana dar şi ea e Ana. Aşa e aici, afară, sunt mai multe fetiţe şi mai mulţi băieţi, mai multe mămici şi mai mulţi tătici şi fiecare purtam nume, uneori aceleaşi. Ştii tu ce înseamnă numele tău? Însemna „har” sau „a avea milă”, a arăta bunătate faţă de cineva. Zâmbeşti? Şi eu… Şi ştii de ce? Pentru că niciodată nu am ales eu numele voastre, ale copiilor, ci ele parcă v-au ales pe voi. Iată, pentru tine aveam pregătit un altul. Dar parcă nu ţi se potrivea. Apoi, cumva, l-am auzit pe acesta în suflet, sau poate chiar tu l-ai şoptit încetişor, fără ca eu să ştiu ce semnifică. Sau oare chiar tu m-ai auzit în toate lunile din urmă, când mă rugam cu toată puterea să vii aici şi să nu pleci şi tu de la noi, si când astea îmi erau vorbele, „Ai milă, te rog!”

  Tot o Ana vei întâlni şi zilele astea, o Ana micuţă dar puternică, o Ana pentru care deasemenea ne-am rugat mult să nu plece de la noi şi iată că acum te aşteaptă la joacă. Aveţi voi fetele – Anele aşa o putere de viaţă în voi! Dar şi o putere în picioruşe şi mânuţe, că nu degeaba tot loveşti şi izbeşti cu putere în burta mea. Eu zic că ăsta e semn că eşti bine. Ba, aş spune că eşti chiar precoce, de vreme ce te tot simt „dansând” încă de la douăsprezece săptămâni, sau poate „de vină” este experienţa mea… Cert e că mă bucur mult când te simt şi inima îmi bate cu putere, chiar dacă numai eu ştiu de ce iar oamenii din metrou se uita ciudat atunci când mă văd zâmbind larg, deşi sunt singură. Ce ştiu ei că de fapt suntem amândouă, în oraş, ca fetele!

  Cu drag, mami.

  Dacă ați pierdut vreun episod al Jurnalului de sarcină la a treia, am făcut o listă mai jos cu cele mai recente episoade:

  Jurnal de sarcină la a treia: Săptamâna 17

  Jurnal de sarcină la a treia: Săptămâna 16

  Jurnal de sarcină la a treia: Săptămâna 15

  Jurnal de sarcină la a treia: Săptămâna 14

  Jurnal de sarcină la a treia: Săptămâna 13

  Jurnal de sarcină la a treia: Săptămâna 12

  Jurnal de sarcină la a treia: Săptămâna 11

  Jurnal de sarcină la a treia: Săptămâna 10

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa