articol susținut de

Îngrijirea intimă corectă înainte și după naștere. Ce au de făcut femeile pentru e preveni infecțiile vaginale

Îngrijirea intimă corectă înainte și după naștere e importantă pentru confortul mamei. Iată cum poți preveni dezechilibrul florei vaginale!

Theodora Fintescu, redactor
igiena intimă după naștere
După naștere, este important ca mama să aibă grijă și de ea însăși.

Sarcina și nașterea aduc o serie de modificări în viața mamei, atât emoționale, cât și fizice, iar orice tip de dezechilibru îi influențează puternic sănătatea și confortul emoțional. Controlul ginecologic de după naștere este esențial pentru identificarea și tratarea la timp, fără complicații, a problemelor. Una dintre ele poate fi infecția vaginală, provocată de dezechilibrul hormonal din această perioadă.

La șase săptămâni după naștere, mamele trebuie să se prezinte la medicul ginecolog pentru control, indiferent dacă au născut natural sau prin cezariană. În cazul în care apar modificări de orice natură înaintea acestui termen, controlul se face mai devreme.

Ce se întâmplă la primul control ginecologic de după naștere

Medicul discută cu pacienta despre starea ei generală de sănătate și îi examinează incizia, sânii și aparatul genital. Va acorda o atenție sporită mucoasei vaginale și colului uterin, care suferă modificări semnificative în sarcină și la naștere.

În timpul acestui control, medicul poate identifica eventualele infecții la nivelul inciziei, al uterului sau al sânilor, precum și dereglările tiroidei și eventualele probleme apărute la nivelul ovarelor. Pentru că flora vaginală se poate deregla în această perioadă, pot apărea probleme precum candidoza, vaginoza bacteriană sau disconfortul urinar. Cauza principală a acestora o reprezintă dezechilibrul hormonal, care afectează inclusiv zona intimă.

Ce este disbioza vaginală și cum se manifestă

Flora vaginală conține lactobacili, adică bacterii bune care luptă împotriva celor rele, responsabile de apariția infecțiilor vaginale. O floră echilibrată la nivelul vaginului blochează accesul factorilor patogeni în sistemul genital, însă atunci când numărul bacteriilor bune scade se instalează disbioza, iar bacteriile rele se înmulțesc nestingherite. Într-o primă etapă, apare un disconfort local care, ulterior, se poate transforma în roșeață, mâncărime, senzație de arsură și chiar secreții abundente și urât mirositoare.

Corectarea disbiozei se poate face, în funcție de situație, prin suplimentarea cu lactobacili, tratament antibiotic și antimicotic, în funcție de recomandările medicului. Suplimentele alimentare care conțin lactobacili sunt esențiale, pentru că tratamentul agresiv nu distruge doar bacteriile rele, ci și pe cele bune, ceea ce face ca reechilibrarea să fie greoaie.

O femeie gravidă din trei prezintă o infecție micotică, iar acestor femei le este utila administrarea de Floral’aise. În lăuzie, Floral’aise este indicat, de asemenea, pentru că se administrează oral, deoarece, lăuzele prezintă lohii, acele scurgeri sanguinolente, timp de aproximativ 6 săptămâni, care le împiedică să își administreze un probiotic vaginal”.

Dr. Ana-Maria Rotaru, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie, la Spitalul Clinic “Nicolae Malaxa” si Laboretica

Prevenția cu ajutorul suplimentelor alimentare cu lactobacili

Suplimentele alimentare pentru stabilirea echilibrului florei vaginale sunt importante atât în timpul tratamentului, cât și ca prevenție, mai ales în perioadele sensibile, cum este cea de după naștere. Alături de acestea, este importantă și igiena corectă și un stil de viață care presupune alimentație corectă și odihnă.

Un supliment alimentar indicat pentru echilibrul florei vaginale și pentru confortul intim este Floral’aise, cu administrare orală. Se recomandă atât preventiv, cât și ca adjuvant în tratamentul diferitelor afecțiuni, în asociere cu antibiotice sau antimicotice. Formula sa complexă susține sănătatea mucoasei vaginale și contribuie la restabilirea echilibrului florei vaginale. Este permisă utilizarea lui de către femeile care alăptează.

Iată care sunt beneficiile Floral’aise:

  • Este studiat de peste 20 de ani și conține ingrediente cu eficacitate dovedită în 12 studii clinice
  • Împiedică dezvoltarea microorganismelor patogene de la nivel vaginal
  • Previne dezechilibrarea florei vaginale în cursul tratamentului cu antibiotic,
  • Calmează iritațiile, mâncărimea și usturimea asociate cu dezechilibrele microbiomului vaginal și cu infecțiile vaginale
  • Contribuie la reechilibrarea pH-ului vaginal
  • Conține vitamina A, care acționează sinergic cu lactobacilii LCR Regenerans pentru reechilibrarea florei vaginale
  • Administrarea orală îl face ușor de folosit
  • Este un produs fără gluten și fără hormoni.

Dr. Ana-Maria Rotaru, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie, la Spitalul Clinic “Nicolae Malaxa” si Laboretica, spune că Floral’aise este recomandat femeilor de orice vârstă, de la pubertate până la menopauză. „Pentru că și fetele virgine pot avea, la un moment dat, o infecție vaginala care să necesite tratament. Urmează apoi femeile care și-au început viața sexuală și femeile care se pregătesc pentru o sarcină, fie că urmează o sarcina care se va obține spontan, fie că se pregătesc pentru fertilizare in vitro (din cauza multiplelor tratamente estro-progestative pe care le utilizează, se modifica, de asemenea, pH-ul vaginal, cu favorizarea apariției infecțiilor). Sarcina este un mediu progestativ care dezechilibrează complet flora vaginala. Și femeile la menopauza, din cauza uscăciunii vaginale, care afectează integritatea mucoasei vaginale, sunt predispuse la apariția infecțiilor vaginale, de aceea Floral’aise le este și lor de ajutor”, afirmă medicul.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa