articol susținut de

Mituri și adevăruri despre igiena intimă a femeilor. Cum previi corect infecțiile genitale

Theodora Fintescu, redactor
floral aise
Suplimentele alimentare cu lactobacili ajută la menținerea echilibrului florei vaginale.

Există o serie de mituri despre igiena intimă a femeilor, iar urmarea unor recomandări greșite poate duce la dezechilibre și infecții grave, pentru care este nevoie de tratament agresiv. Pentru a evita disconfortul și durerile, respectați o serie de reguli ce reduc semnificativ riscul dezechilibrului florei vaginale, reguli pe care le detaliem mai jos.

Din dorința de a se asigura că au o igienă intimă impecabilă, multe femei recurg la practici și produse periculoase, al căror efect este exact opus celui dorit: în locul senzației de curățenie și confort, flora vaginului se dezechilibrează, iar mirosurile neplăcute se intensifică. Vom detalia mai jos miturile și adevărurile pe această temă:

Vaginul se curăță singur – ADEVĂRAT

Vaginul are propria funcție de reglare a pH-ului, asigurându-și astfel autocurățarea, iar tot ceea ce trebuie să facă femeile este să se asigure că nu folosesc produse de curățare care pot dezechilibra acest pH, permițând astfel bacteriilor să se înmulțească. Igiena intimă zilnică presupune exclusiv spălarea în exterior, a zonei vulvei, nu și a vaginului.

Dușurile vaginale pot face mai mult rău decât bine, distrugând bacteriile bune și stratul protector de mucus și dezechilibrând astfel flora. Un prim efect și, totodată semnal de alarmă, este intensificarea mirosurilor vaginale. Nu apelați la spălături vaginale dacă nu aveți recomandarea medicului pentru o astfel de procedură. Substanțele folosite, precum și irigatoarele cresc riscul de a dezvolta infecții.

Produsele de igienă fac doar bine – FALS

Atenție la produsele folosite pentru spălarea zonei intime! Săpunurile clasice pot dezechilibra pH-ul vaginului, împiedicând astfel autocurățarea. Optați pentru produse speciale de igienă intimă, hipoalergene și fără parfum sau coloranți. Atenție și la șervețele umede folosite, pentru că și acestea pot conține parfum. Nu folosiți geluri sau spray-uri intime fără să citiți etichetele, pentru că odată flora dezechilibrată de aceste substanțe chimice, apar și senzațiile de mâncărime, arsură, usturime, precum și secrețiile abundente.

Igiena optimă nu ține doar de produsele folosite, ci și de ritualul de curățenie corporală. Este suficientă spălarea o dată pe zi (cu excepția perioadei menstruației, când zona este mai predispusă la infecții din cauza umezelii) și după fiecare act sexual. După spălare, zona trebuie uscată bine cu un prosop, care să nu fie folosit și de alte persoane. După folosirea toaletei, ștergerea se face din față spre spate, pentru ca bacteriile din zona anusului să nu fie aduse spre vulvă.

Cu o igienă riguroasă nu vei face niciodată infecții vaginale – FALS

Multe femei cred că dacă au o igienă corespunzătoare a zonei intime sunt ferite de infecții. Nimic mai fals! Echilibrul zonei intime poate fi afectat de o serie de factori, precum:

  • Administrarea antibioticelor, a antimicoticelor sau a altor medicamente
  • Fumatul
  • Stresul
  • Purtarea de lenjerie intimă confecționată din materiale sintetice
  • Relațiile sexuale neprotejate
  • Sarcina și menopauza – din cauza dezechilibrului hormonal pe care îl implică
  • Folosirea contraceptivelor, a dispozitivelor intrauterine și a anticoncepționalelor orale.

Lenjeria intimă din materiale naturale previne apariția infecțiilor – ADEVĂRAT

În medii umede, multiplicarea bacteriilor se face foarte ușor. Purtarea în mod permanent sau frecvent a lenjeriei intime din alte materiale decât cele naturale favorizează apariția dezechilibrelor și a infecțiilor.

Se recomandă purtarea lenjeriei din bumbac și spălarea ei separat de restul hainelor, la o temperatură mai ridicată și fără balsam. Pentru eliminarea completă a urmelor de detergent, lenjeria ar trebui clătită de două ori.

Alimentația influențează sănătatea vaginului – ADEVĂRAT

Un stil de viață sănătos, care include alimentație corectă, se reflectă inclusiv în echilibrul florei vaginale. Alimentele procesate, cele bogate în zaharuri și în grăsimi rele pot favoriza apariția dezechilibrelor și a infecțiilor. Pe de altă parte, există alimente care previn sau ajută la tratarea dezechilibrelor și a infecțiilor la acest nivel. Merișoarele, nucile, soia, alimentele bogate în acizi grași Omega 3, precum și cele cu probiotice (chefir, iaurt, varză murată) ajută la prevenirea infecțiilor precum vaginite sau candidoză, dar și a infecțiilor urinare.

Cum se poate reechilibra flora vaginală

Pentru că flora vaginală conține lactobacili, adică bacterii bune care luptă împotriva celor rele, un eventual dezechilibru se tratează, în funcție de recomandarea medicului, cu antibiotice și antimicotice, plus suplimente alimentare cu lactobacili. Un supliment alimentar indicat pentru echilibrul florei vaginale și pentru confortul intim este Floral’aise, cu administrare orală.

Se recomandă atât preventiv, cât și ca adjuvant în tratamentul diferitelor afecțiuni, în asociere cu antibiotice sau antimicotice. Formula sa complexă susține sănătatea mucoasei vaginale și contribuie la restabilirea echilibrului florei vaginale. Este permisă utilizarea lui de către femeile care alăptează.


„Tratamentul cu preparate antibiotice perturba echilibrul florei vaginale, motiv pentru care recomand  Floral’aise asociat tratamentului infecțiilor vulvo-vaginale. Administrarea este pe cale orala, posibilă în orice moment, inclusiv în timpul perioadei menstruale, sarcinii sau alăptării, nu are legătură cu momentul actului sexual sau cu tipul de contraceptiv folosit și nici nu interfera cu administrarea locala a altor produse.”

Dr. Cristina Blaga, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie


Iată care îi sunt beneficiile Floral’aise:

  • Este studiat de peste 20 de ani și conține ingrediente cu eficacitate dovedită în 12 studii clinice
  • Împiedică dezvoltarea microorganismelor patogene de la nivel vaginal
  • Previne dezechilibrarea florei vaginale în cursul tratamentului cu antibiotic
  • Calmează iritațiile, mâncărimea și usturimea asociate cu dezechilibrele microbiomului vaginal și cu infecțiile vaginale
  • Contribuie la reechilibrarea pH-ului vaginal
  • Conține vitamina A, care acționează sinergic cu lactobacilii LCR Regenerans pentru reechilibrarea florei vaginale
  • Administrarea orală îl face ușor de folosit
  • Este un produs fără gluten și fără hormoni.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa