Gaseste-ti coltul de fericire!

TOTUL DESPRE MAME


Cum sa fii mai fericita, ACUM!

Bine ai venit in una din cele 7 zile normale ale unei mame. Dimineata incepe cu prezenta celui mic inca
de cand rasare soarele, continua cu schimbarea scutecului, pregatirea micului dejun, ritualul curateniei
post gustarica, spalarea vaselor si toate asta fara sa fi avut o gura de cafea inainte. Iti suna cunoscut acest scenariu?

 

Sa fii parinte e inaltator si plin de recompense de la viata, dar in acelasi timp e solicitant si obositor fizic si mental. Un studiu de la Universitatea din Princeton a relevat sa sarcinile ingrijirii celui mic sunt asemanatoare treburilor prin casa; cu alte cuvinte…nu prea placute. Copiii sunt mandria cea mai de pret a parintilor si in acelasi timp si un calvar. Cum se poate intampla asta?

 

Expertii in fericire spun ca oamenii au obiceiul sa uite lucrurile mici si enervante ale vietii si sa se agate de bucuriile mari, cum ar fi primul pas al celui mic sau primele cuvinte. Un profesor de psihologie de la Harvard explica aceasta antagonie astfel: „Nu facem copii pentru ca ne asteptam ca ei sa ne faca fericiti tot timpul. Facem copii pentru ca ei dau vietii noastre un sens.”

Asadar, frustrarea de parinte e perfect normala. Important e sa gasesti acele metode simple si rapide prin care sa inserezi relaxarea si fericirea in viata ta astfel incat activitatile haotice sa fie mai usor de manevrat.

 

Tine flacara romantismului aprinsa!

Studiile au tras linie si au spus clar si raspicat: casniciile fericite = copii fericiti. Asadar, sa fiti „fericiti in 2” e foarte important. Incearca sa iesi cu partenerul macar o data pe luna la un restaurant sau sa aveti mici escapade romantice chiar acasa la un pahar de vin in pat dupa ce s-au culcat cei mici. O mama cu 5 copii povestea ca ea si sotul ei isi dau intalniri la cafea la masa din bucatarie in diminetile din week-end. Orice moment in care apucati sa vorbiti un pic despre ale voastre (fara discutii despre copii) chiar conteaza.

 

Planifica iesiri la joaca alaturi de prietenii tai!

Oricat de distractivi ar fi cei mici, ei nu pot inlocui discutiile cu adultii si nici timpul petrecut alaturi de cei de varsta ta. Nu-ti neglija prietenii, ei sunt o componenta importanta a retetei de fericire. Strecoara-ti prietenii cand ai cateva clipe libere, iesiti la o cafea sau ia-i cu tine in parc. Si prietenii celibatari trebuie sa aiba loc in viata ta, iti ofera pauza aceea binemeritata de la discutii despre copii si scutece.

 

Fara supra-eforturi!

Daca ai umplut calendarul cu activitati pentru cel mic, incearca sa te gandesti de mai multe ori. Daca vrei sa-l duci si la balet, si la karate, si la pictura si la inot, nu vei face decat sa-l derutezi pe cel mic si sa obosesti si tu incercand sa-l duci de colo colo.

Cel mai bine e sa hotarasti alaturi de cel mic si de partener ce cursuri si ce sporturi i-ar placea sa faca cel mai si cel mai mult si alege atat cat poate duce el si cat poti duce si tu.

 

Fiti o echipa!

Un carnetel cu sarcini pentru toti din familie poate sa te elibreze si pe tine de anumite treburi, dar ii va face si pe cei mici sa simta ca au un rol important in familie. Ai fi surprinsa sa vezi ca o sa fii fericita pentru cateva secunde cand il vei vedea pe cel mic ca isi strange jucariile sau ca isi duce hainutele murdare la cosul de rufe.

Mai mult, sarcinile sunt foarte importante si pentru cel mic conform unui studiu realizat la universitatea din Minnesota. Un factor cu greutate pentru viitorul copilului nu e neaparat IQ-ul, statutul social sau activitatile extrascolare, ci participarea la treburile casei. Ideea e sa-i inveti pe cei mici despre responsabilitate prin atribuirea unor sarcini marunte inca de la o varsta frageda.

 

Invata sa spui NU!

Cand incepe perioada din viata copilului in care spune „vreau asta, ACUM!” ai crede ca daca cedezi e mult mai simplu. Dar trebuie sa inveti sa spui NU si sa-i inveti pe cei mici despre limite si sa poata sa inteleaga ca exista lucruri pe care nu le poate avea. Totusi, nu face abuz de cuvantul „NU”. Daca tu ai treaba si cel mic vrea sa se joace cu tine, nu spune „Nu”. Spune-i ca va veti juca imediat ce iti termini treaba. Asa va invata sa-ti respecte timpul prin faptul ca ii oferi un lucru pe care sa-l astepte cu nerabdare. Doar sa te tii de cuvant, altfel nu va merge si a doua oara.

 

Fii realista!

Studiile care arata ca a avea grija de copii e la fel de distractiv ca si cand ai da cu matura nu sunt neaparat o surpriza. Exista mame care spun ca daca trebuie sa se mai joaca inca o data de-a nu stiu ce persoanj dintr-un desen animat o s-o ia razna. Dar apoi isi dau seama ca va veni acea zi in care cei mici nu vor mai fi mici si nu vor mai vrea sa se joace.

 

Expertii spun ca proiectarea momentelor mai dificile in viitor si o perspectiva mai optimsita in prezent pot face diferenta in felul in care percepi si tu lucrurile. „Daca nu te astepti sa fii fericita tot timpul, poti stoarce mai multa bucurie din momentele frumoase si poti invata si cum sa reactionezi in fata celor neplacute”, este sfatul unui psiholog din Florida.

 

Un mic truc de binedispunere cand simti ca nu mai poti in statutul de mama este sa notezi pe spatele pozelor lucruri amuzante spuse de cei mici sau adnotari despre nazbatiile lor. Astfel, cand simti ca e prea mult, poti lua pozele la citit si la amuzat.

 

Destindere placuta!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa