Vergeturile apărute în sarcină. Cum le prevenim și cum le tratăm? (P)

Cristina Călin, redactor-șef
Vergeturile in sarcina

Multe lucruri se schimbă după ce naști. Nu mai ai același program ca înainte, nu mai dormi la fel, iar libertatea capătă cu totul și cu totul alt sens. Acestea sunt doar câteva dintre detaliile din viața ta care va fi … altfel. Dar nu trebuie să te neglijezi pe tine, mai ales că sarcina lasă, în cele mai multe dintre cazuri, semne vizibile asupra corpului. Kilogramele în plus sunt un aspect pe care nu putem să nu îl luăm în seamă, însă cea mai mare bătaie de cap ne-o cam dau vergeturile. Pentru multe dintre noi vin la pachet cu nașterea și, din păcate, nu mai pleacă niciodată.

Acest articol conține prezentare de produs.

Vergeturile apar când corpul ia proporții într-un timp scurt, iar pielea nu poate ține pasul cu această transformare. Așa ajung să se rupă fibrele de colagen și de elastină, iar la suprafață se văd vinișoarele albe care ne dau bătăi de cap.

În timpul sarcinii, acumulăm aproximativ 15 kilograme, potrivit medicului Heidi Waldorf de la Mount Sinai School of Medicine din New York, citat de webmd.com. Această creștere rapidă face ca pe pielea noastră, în special pe sâni și pe abdomen, să apară vergeturile. Cele mai ghinioniste dintre noi se confruntă cu vergeturi și pe coapse, brațe, pulpe sau fese. În timpul sarcinii, vinișoarele sunt roșii sau chiar violete, dar, după naștere, se mai estompează ajungând să fie albe sau gri.

Pentru a evita să ne confruntăm cu vergeturile, medicii recomanda ca, în cele nouă luni de sarcină, să nu luăm mai mult de 11 kilograme și să încercăm să acumulăm kilogramele într-un ritm cât mai lent.

De asemenea, un rol esențial în prevenirea apariției vergeturilor, îl are hidratarea corespunzătoare, la care se adaugă exercițiile fizice adaptate pentru gravide, atunci când medicul nu le interzice.

Vergeturile nu iartă pe nimeni

90% dintre femeile care au fost însărcinate au avut vergeturi. Acestea apar mai ales în cea de-a șasea lună de sarcină, potrivit Academiei Americane de Dermatologie. Și genetica joacă un rol important. Dacă mama ta a avut vergeturi, cel mai probabil că vei avea și tu. Femeile cu ten foarte deschis capătă vergeturi în nuanțe de roz, iar cele cu pielea mai închisă la culoare vor avea vinișoare albe.

Pentru a preveni apariția vergeturilor, este necesar ca o femeie însărcinată să își mențină în mod constant pielea hidratată. Acest lucru va ajuta nu doar la elasticitate, ci și la ameliorarea senzației de mâncărime a pielii de pe abdomen, care apare pe măsură sarcina avansează. Pielea trebuie hidratată și pe interior, nu doar pe exterior, așa încât este o idee bună să bei apă suficientă.

Unele femei au norocul ca vergeturile căpătate în sarcină să se estompeze cu timpul. Pentru a ajuta pielea este bine să începeți tratamentul încă din perioada sarcinii, înainte ca burtica să devină vizibilă și țesuturile să fie supuse unui efort suplimentar.

Există tratament pentru vergeturi?

Există tratamente cu laser sau dermoabraziunea, dar, în afară de faptul că nu sunt recomandate pe durata sarcinii, ele sunt costisitoare și, în cazul laserului, invazive. Așa că, și în ceea ce privește vergeturile, este mai bine să previi decât să tratezi. O hidratare corespunzătoare și câteva minute de îngrijre zilnică pot face minuni. Chiar dacă vergeturile nu provoacă durere, prezenţa lor este inestetică. Pentru a preveni apariţia acestora, este recomandată masarea abdomenului, feselor, coapselor şi a sânilor, încă din primele luni de sarcină.

În acest sens, o soluție optimă este să folosești o emulsie antivergeturi precum Me&Mom de la Cosmetic Plant. 

Hidratantă, nutritivă și emolientă, emulsia antivergeturi previne apariția vergeturilor prin masajul cu efect de stimulare a circulației sanguine. Vitaminele A, E şi pantenolul hrănesc şi hidratează tegumentul. Elastina și colagenul, cu excelente proprietăți de legare a apei, alături de extractele de gălbenele, muşeţel şi pătlagină cu proprietăţi emoliente şi hidratante, sporesc elasticitatea epidermei, riscul apariţiei vergeturilor fiind semnificativ diminuat.

Emulsia antivergeturi o puteți cumpăra de la Cora, Auchan, Carrefour, drogheriile DM Drogherie Markt, farmaciile Catena și în diverse farmacii și magazine naturiste, si de pe shop.cosmeticplant.ro.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Te-ar mai putea interesa