Pastele pot fi o mâncare de dietă!

Raluca Dumitrică
Pastele si dieta / Totul despre mame

Pastele si dieta / Totul despre mameDin când în când, te poţi răsfăţa cu o porţie de paste

Eşti în pragul unei cure de slăbire şi deja te gândeşti cu groază la preparatele tale culinare preferate pe care nu le vei mai mânca de-acum încolo? Dacă pastele se află printre ele, află, totuşi, că există posibilitatea de a le transforma într-o mâncare pe care o poţi consuma ocazional chiar şi în timpul curei!

Răcirea şi reîncălzirea schimbă proprietăţile mâncării

Această veste foarte bună vine după ce Chris Van Tulleken, doctor şi prezentator al emisiunii Trust Me, I’m a Doctor, transmisă de postul BBC, a făcut un experiment în urma căruia a observat că un simplu proces de răcire şi de reîncălzire poate schimbă radical proprietăţile unui preparat. Astfel, el a ales 9 voluntari de vârste diferite, le-a analizat probele de sânge şi i-a pus să mănânce paste calde, reci sau reîncălzite. După acest experiment a observat că nivelul de insulină şi cel de zahăr din organism era mai mic când subiecţii le mâncau pe cele reci, în loc să le mănânce pe cele calde, iar în cazul celor reîncălzite lucrurile erau chiar mai bune. Persoanele care au mâncat pastele reiancalzite a avut un nivel al zahărului cu 50% mai mic decât al celor care le mâncaseră imediat după preparare.

Tipsuri pentru a introduce pastele în cura de slăbire

Pentru acest proces există o explicaţie simplă: „când amidonul din paste se răceşte, moleculele cunoscute sub numele de amilopectină şi amiloză trec printr-un proces numit retrogradaţie, în care se rearanjează şi se creează diferite structuri, inclusiv amidon rezistent”, explică medicul nutriţionist Jaime Mass pentru womenshealthmag.com. De aceea, amidonul din paste se comportă ca fibrele în tractul digestiv, ajungând nedigerat în intestinul gros şi ţinând în frâu creşterea zahărului din sânge asociat cu consumul de carbohidraţi simpli.
Aşadar, ca să te bucuri şi tu de gustul de paste fără să-ţi periclitezi cura de slăbire, reîncălzeşte pastele într-o tigaie cu puţin ulei de măsline. Această variantă este mult mai bună din punct de vedere al gustului, dar şi al sănătăţii: cuptorul cu microunde le şi schimbă aroma, dar nu este nici foarte sigur pentru organism, în timp ce cuptorul de la aragaz le poate usca.

Diana Mărăşoiu/andreearaicu.ro

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa